24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.01.2023 14:52 | Son Güncelleme: 29.01.2023 18:38

Yöneticiler liderliği bırakmaları gerektiğini nasıl anlarlar?

Sessiz istifa akımı çalışanlar arasında yayılırken yöneticiler de kendi kariyer planlarını gözden geçirmeye başladı. Bu pozisyona gerçekten uygular mı? İşte liderlik rolünüzü bırakma zamanının geldiğini gösteren işaretler
Yöneticiler liderliği bırakmaları gerektiğini nasıl anlarlar?

Ne zaman istifa edileceği sorusu, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ve Netflix'in kurucu ortağı Reed Hastings'in aynı hafta içerisinde liderlik pozisyonlarından ayrılacaklarını açıklamalarıyla özellikle dikkat çekici hale geldi. Buffalo Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde profesör olan James Lemoin "Bir liderin istifa etmeyi düşünmesi için iki neden vardır. Bunlar, liderin paydaşlarına iyi hizmet veremediği ya da üstlendiği rolün liderin kendi hedef ve değerleriyle örtüşmediği durumlardadır" dedi.

Çoğu zaman liderler için her iki nedenin de doğru olabileceğini kabul etmek zor olabilir. Lemoine, birçoğunun "İşleri tersine çevirebilirim. Bu öncelikler arasında hokkabazlık yapabilir ve her şeyi dengeleyebilirim" diyerek çark ettiğini belirtiyor. Lemonie "Bu yüzden pek çok liderin son kullanma tarihi geçmiş gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

Rutgers Business School'da profesör olan Terri Kurtzberg, liderlik rolünü bırakma kararının bir başarısızlık itirafı olmak yerine güçlü bir seçim olarak görülebileceğini söyledi.  Kurtzberg, "Değişime karar vermek zordur ve bir pozisyondan ayrılma kararı etkileyici bir eylem olarak düşünülebilir" dedi. Bunların yanı sıra bir ekibe, departmana ya da organizasyona liderlik ediyorsanız ve aklınızda görevinizden ayrılmak varsa, düşünmeniz gereken birkaç şey var. 

İş hala size uygun mu?

Bir şirketin kültürüne uyum sağlamak, giriş seviyesi ve yeni işe alınanlar için olduğu kadar yöneticiler için de önemli bir husus olarak belirlenmeli. Emory Üniversitesi Goizueta İşletme Okulu'nda profesör olan Michael Sacks, "Bazı liderler şu anda görev yaptıkları kurumdan farklı bir kurumda başarılı olabilirler" ifadelerini kullanıyor.

Şirketleri hızla büyüyen start-up kurucuları bu soruyla sık sık karşılaşıyor. Daha büyük bir işletme, yeni zorluklarla yüzleşmek için dümende tamamen yeni bir dizi güçlü yöne ve beceriye sahip birine ihtiyaç duyabilir. Hastings'in görevi bırakmakla ilgili blog yazısında söylediği gibi: Kurucuların bile evrim geçirmesi gerekir!

Tükendiniz mi?

Indiana Üniversitesi Kelley İşletme Fakültesi'nde profesör olan ve zorlu işlerin sağlık ve refah üzerindeki etkilerini araştıran Erik Gonzalez-Mulé, etkili liderlerin pozisyonlarının getirdiği stresle başa çıkabilmek için hem işyerinde hem de kişisel yaşamlarında desteğe ihtiyaçları olduğunu söylüyor. 

İşiniz diğer hedeflerinizin önüne geçiyor mu?

Bazı insanlar, liderlik rolü diğer hedeflerini gerçekleştirmelerini engelliyorsa istifa eder. Iowa Üniversitesi Tippie İşletme Fakültesi'nde profesör olan Amy Colbert, "Liderler yeni bir şey yaratma ya da başkalarını geliştirme fırsatı isteyebilir. Liderler rollerinin kısıtlayıcı olduğunu düşünebilir ve iş içinde ya da dışında yeni fırsatlar peşinde koşmaya karar verebilirler" ifadelerini kullandı.