20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 24.01.2023 15:20 | Son Güncelleme: 24.01.2023 17:36

İşe girmeden önce patronunuzu tanımanız için öneriler

Birçok insan büyük heyecan ve beklentilerle girdiği işlerinden sadece yöneticilerle yaşadığı problemler yüzünden istifa etmek zorunda kalabiliyor. Wall Street Journal işe girmeden ve pişman olmadan önce patronunuzu tanımanın yollarını yazdı
İşe girmeden önce patronunuzu tanımanız için öneriler

İş görüşmelerinde, potansiyel çalışanlar ve yöneticiler en iyi davranışlarını sergileme eğiliminde olur. Peki iş arayan biri potansiyel patronunun gerçekten nasıl davranacağını önceden anlayabilir mi? İşe alım uzmanları ve son üç yılda işe girdikten sonra yeni yöneticilerinin sorun olduğunu fark eden kişiler, bu soruya yanıt vermenin giderek zorlaştığını söylüyor. Buna rağmen bazı ip uçları önerileri var... 

Görüşmeleri yüz yüze yapın

Pandemi sırasında mülakat sürecinin büyük bir kısmının görüntülü sohbetlere taşınmasıyla birlikte, bu durum yüz yüze görüşmenin sağlayabileceği insanların kişiliklerine açılan pencereyi kapattı. İşe alım uzmanları, iş arayışınızı sarsıntısız hale getirmek için, bir patronun size sadece duymak istediğinizi düşündüğü şeyleri söyleyip söylemediğini anlamanıza yardımcı olabilecek sorularla kendinizi silahlandırın tavsiyesinde bulunuyor. Bunun yüz yüze yapılması da diğer tavsiyelerden biri.

Alyse Dunn, şansı olsaydı kendi şirketini kurmadan önce mülakatlar konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak istediğini söylüyor. Dunn, eski patronun nazik ve profesyonel göründüğünü ama aynı zamanda onun işe alınırsa kurumda ne kadar kalmayı düşündüğüne çok odaklanmış göründüğünü anlatıyor. Ancak işe başladıktan sonra yeni patronunun ona sık sık bağırması ve sürekli küçümsemesi tespitlerinin ne kadar hatalı olduğunu ona göstermiş. Yöneticisinin sinirlenip duvara bir nesne fırlatması Dunn için bardağı taşıran son damla olmuş ve istifa etmiş.

New York Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan ve Jerks at Work kitabının yazarı Tessa West, yöneticilerinin sorunlu olduğunu bazen çok geç öğrenen çalışanlarla ilgili pek çok madde sıralıyor. İş görüşmesi yaparken yöneticinize, her zaman pozisyon için gerekli becerilerin neler olduğunu sorun. West, performans değerlendirmenizin dikkate alacağı becerileri özellikle sormanızı öneriyor. Patronun yanıtı aşağıdaki cümlelerden herhangi birini içeriyorsa kafanızda alarm zilleri çalmalı.

  • Gördüğümüz zaman anlarız
  • İyi bir kültür uyumu
  • İçgüdülerim

West, patronun bir işin en önemli özelliklerini ifade edemediğinde, beklentilerin ne olduğunu bilmediğiniz için başarılı olmanızın neredeyse imkansız hale gelebileceğini söylüyor. West ayrıca yöneticiyle en iyi nasıl iletişim kurulacağına dair keskin sorular sorulmasını öneriyor. Buna örnek olarak, Toplantılar ne zaman başlıyor? E-postalarınıza ne kadar çabuk yanıt bekliyorsunuz? gibi sorular olabilir. Bir başka iyi bilgi kaynağı da yöneticinin doğrudan bağlı olduğu kişilerdir. Birkaç mevcut çalışanla konuşmayı deneyin. İnsan kaynakları sizin diğerleriyle temasa geçirmenizi sağlamıyorsa bu normal bir durum sayılmaz.

Çoğu insan kaynakları uzmanı online görüşmeleri daha kolay bulur fakat bazı yetkililer, yüz yüze görüşme talebinde bulunmanın tamamen kabul edilebilir olduğunu söylüyor. Ayrıca konuştukları kişilerin personel veya garsonlarla nasıl etkileşimde bulunduklarını ve konuşma sırasında meşgul olup olmadıklarını veya takıntılı bir şekilde telefonlarına bakıp bakmadıklarını görmeyi sağlar. Bu her iki şekilde de işe yarar. Yöneticiler ayrıca yüz yüze görüşürken potansiyel işe alımlarla ilgili daha soyut nitelikleri de tespit edebilirler.