26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.08.2022 16:32 | Son Güncelleme: 15.08.2022 16:54

YouTube'dan dengelerini değiştirecek hamle: Tüm dijital platformlar tek yerde toplanabilir

YouTube yeni projesiyle dijital platformlara rakip olmaya hazırlanıyor. Wall Street Journal, 2022'nin üçüncü çeyreğinde hayata geçecek projenin aynı zamanda tüm platformları bünyesinde toparlayabileceğini duyurdu
YouTube'dan dengelerini değiştirecek hamle: Tüm dijital platformlar tek yerde toplanabilir

Netflix, Disney+, Discovery+, HBO Max, Amazon Prime Video, Apple TV, Paramount+, Peacock (Comcast) ve Hulu arasında rekabet her geçen gün kızışıyor. Üstelik sektörde yerel firmaların da hatırı sayılır bir payı var. Dev şirketler bir yandan reklamlı abonelik ve ücretsiz abonelik üzerinden çalışıyor diğer yandan karlılıklarını artırmaya çalışıyor. Rekabetin giderek sertleştiği piyasa koşullarında YouTube dengeleri değiştirecek bir hamleye hazırlanıyor. Wall Street Journal, YouTube'un da streaming yarışına katılacağını yazdı. Jessica Toonkel ve Sarah Krouse imzalı haberde 18 aydır üzerine çalışılan projenin 2022'nin üçüncü çeyreğinde yani bu son baharda hayata geçeceği iddia edildi.

ABD'de aylık 64,99 dolar tutarındaki çevrimiçi kablolu kanal paketi olan YouTube TV abonelerinin HBO Max gibi hizmetleri de aboneliklerine eklemesine izin veriyor.  Bu oluşturulan yeni pazar (Chanel) ise tüketicilerin ana YouTube uygulaması aracılığıyla, bilinen dijital platform hizmetlerini seçmelerine imkan tanıyacak. Şu anda Alphabet şirketine ait olan YouTube, Amazon.com gibi kendi dijital dizi platformlarını kullanan Roku ve Apple gibi şirketlere katılacak. YouTube’un bu yeni uygulaması, platformlar için harika bir pazarlama fırsatı da sunacak. Çünkü tüketiciler YouTube'da ücretsiz olarak şovların veya filmlerin fragmanlarını izleyebilecek ve ardından hizmete abone olmak için kolayca ödeme yapabilecek.

YouTube gelir paylaşımını tartışıyor

Şu anda mevcut olan teknoloji devleri, tüketicilerin en sevdikleri film ve şovların tümüne erişebilecekleri bir yer olarak kendilerini konumlandırmaya çalışıyorlar. Uzmanlara göre tek bir uygulama üzerinden birden fazla hizmet satmak, tüketiciler için hayatı kolaylaştıracağı (abonelik yorgunluğu) gibi rekabet yarışının koşullarını da yumuşatabilir. Şartlar her platform için farklılıklar gösterse de YouTube, abonelik gelirini olası ortaklarıyla paylaşma konusunda kararsız. Elbette asıl proje video akışlarında abonelik satarak daha fazla gelir elde etmek. Şirket yetkilileri ise konuyla ilgili sessizliğini koruyor.

Sektörü domine edebilir

Wall Street Journal; YouTube Channel Store'un dijital platformlar için rekabette öne geçme ve daha fazla kullanıcıya ulaşmak için bir fırsat olacağını yazdı. Gazete, Walmart+'ın Disney ve Paramount ile görüşmelerini, Netflix'in, Verizon (Plus Play) ile yaptığı işbirliğini örnek gösterdi ve YouTube’un sunacağı hizmetin diğer şirketlere rakip olma ve hatta onları geçme potansiyeline sahip olduğunu yazdı.