19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 23.07.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Amerika kıtasına giden İlk İnek

MUBI’de yayına giren filmde, çayını sütsüz içemeyen bir ehlikeyf için İngiltere’den transfer edilen ineğin Vahşi Batı’da bazı hayatları nasıl değiştirdiği anlatılıyor
Amerika kıtasına giden İlk İnek
Muammer Brav
‘Kuşa bir yuva, örümceğe bir ağ, insana dostluk’ dizesiyle açılıyor yılın en iyi filmlerinden İlk İnek / First Cow. William Blake’in bu dizesinde dile getirdiği gibi, birbirlerinin dostluklarından başka sığınacak yerleri olmayan iki erkeğin hikayesini anlatıyor ardından. Altına Hücum döneminin vahşi Amerika’sında , buralara ait olamayacak kadar naif  erkeklerin dostluğunu. Onlar da tıpkı bir kuş, bir örümcek gibi bir yuva buluyorlar kırsalda. Ardından da Amerika kıtasına gelen ilk inekle tanışıyoruz. Kahramanlarımızın kaldıkları küçük yerleşim yerinin yöneticisi çayını sütsüz içemediği için İngiltere’den özel olarak getirtilen inek, bizimkilere de ilham ve geçim kaynağı oluveriyor. Nedenini, nasılını filmi izleyin ve görün. 1994 yılında çektiği ilk filmi River of Grass’la dikkatleri üzerine çeken ve her filmi merakla beklenen  Kelly Reichardt’ın yönettiği film, western türüne dair bir film izleyeceğiz hissiyle başlıyor. Ama hemen ardından türün sadece fiziksel ortamını kullandığını görüyoruz. Dışarıda kötülük, kan ve dehşet var ama biz filmde iki erkeğin yaşam mücadelesine tanıklık ediyoruz, onların doğasında şiddetten eser yok çünkü. Türün tüm kalıplarını yıkıp geçiyor böylece Reichardt.

İzleyici favorisi

Film, Jonathan Raymond’un The Half Life adlı romanından uyarlanmış. Reichardt’ın en sevilen filmlerinde de Raymond imzası var. İkili bu filmlerin senaryolarını birlikte yazıyor. Old Joy, Wendy ve LucyMeek’s Cutoff; ikisinin birlikte yazdığı işler. İkilinin yine birlikte yazdıkları Showing Up filminin çekimleri sürmekte. Yönetmenin favori oyuncusu Michelle Williams filmin başrolünü, İlk İnek’in oyuncusu John Magaro ile paylaşıyor.Bilgisini verelim! Fiziki olarak düzenlenen son Berlin Film Festivali’nin yarışma filmlerinden olan ve jürinin ödüllendirmediği İlk İnek, tüm izleyenlerin gönlünde taht kurmuştu. Jeremy Irons başkanlığındaki jüri, bu filmi ödülsüz gönderdiği için bolca eleştirilmişti. Yılın zarif, en tatlı filmlerinden; kaçırmayın!

Yönetmenden

Old Joy Yönetmenin adını geniş kitlelere duyuran Jonathan Raymond’la ilk iş birliği olan film, iki erkeğin eski dostluklarını sınamaları üzerine bir yol hikayesi anlatıyor. (MUBI) Meek’s Cutoff Western türüne  kadınların gözünden ve o dönemin günlüklerinden yararlanarak bakan film,  Batı’ya göç eden üç ailenin yollardaki hikayesi... (beIN Connect) Wendy ve Lucy Michelle Williams’la ilk kez çalıştığı film, ekonomik koşulların çaresizliğe sürüklediği bir kadın ve köpeğinin hikayesini, yüreğinize bir taş oturtarak anlatıyor. (MUBI)