20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 29.01.2021 08:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

BluTV’de cesur ve komik bir kadın

BluTV’de cesur ve komik bir kadın

Bonkis erkek egemen bir alan olan mizahta bir kadının kaleminden çıkan töresiz, mafyasız bir mini dizi. Her bölüm 15 dakika. Yaratıcısı Deniz Tezuysal “Amacım pirüpak komedi” diyor

“Bir gün Bartu (Küçükçağlayan) geldi, iPad’imi aldı. ‘Sana Celtx programını kuruyorum, senaryo yazacaksın’ dedi. ‘Aaaa, ne alaka, ben ne anlarım senaryo yazmaktan, manyak’ dedim. O da dedi ki ‘Sana üç tane senaryo getirdim; bunları oku, çalış; öğreneceksin senaryo yazmayı. Sen yazmayacaksın da kim yazacak?’ Ben de okudum baktım, dedim ki ben yaparım bu işi yaaaaa.” İşte BluTv’de 15’er dakikalık ilk üç bölümü geçen hafta yayınlanan, son dört bölümü de bu cuma girip sezonu bitirecek olan mini dizi Bonkis böyle çıkmış ortaya. Anlatan, Deniz Tezuysal. Erkek egemen mizah alanında bir kadının aklından ve kaleminden çıkmış olan töresiz, holdingsiz, mafyasız, yeni, cesur ve komik dizi Bonkis’i yaratıcısı Deniz Tezuysal’a sorduk… Siz kimsiniz? Google’a sorunca sadece Öykü Karayel’le ortak açtığınız Bonkis Kafe haberleri çıkıyor. 
Deniz Tezuysal
Deniz Tezuysal
35 yaşındayım, mimarım. Dizideki Deniz’le tek ortak noktamız aslında mesleğimiz gibi. Ben bir süre sonra mesleği bırakmaya karar verdim. Öykü’yle gaza gelip kafe açtık ve birdenbire mimarlıktan bulaşıkçılığa geçtim. Çok da güzel oldu, çok eğlendik ama beceremedik, batırdık. Bonkis ne demek?  Hayat standardını aşırı yükseklerde tutanlara sosyetik takılan tiplere aramızda taktığımız uydurma bir lakap aslında. “Aman o bonkis bonkis gezsin, bizle işi olmaz… Aaa o çok bonkis, bizi beğenmez…” Dükkanı açarken de biz neysek onun tersi olsun dedik.

Ne işin var bu dizide?

Proje nasıl çıktı ortaya?  Üniversite yıllarından beri metin yazarlığı, blog yazarlığı, küçük hikayeler, kendi çapımda yazıp duruyorum. Bonkis açıldıktan sonra öyle absürt şeyler başımıza geliyordu ki ben bunları yazayım bari dedim. Bir gün Bartu geldi… (Gerisini girişte okudunuz.) Peki ünlü ve daha az ünlü oyuncular nasıl oynamaya razı oldu?  Senaryo kime gittiyse aşırı mutlu bir geri dönüş aldık. Burak’a (Sevinç) hâlâ “Senin ne işin var bizim dizide?” diyorum. İlk tanıştığımızda utana sıkıla “Yalnız rolün çok fazla değil” dedim, “Okuduk herhalde!” dedi. Lale Mansur “Böyle bir senaryo okumadım, kahkahalar attım. Ne olursa olsun bu işteyim ben” diye geldi.

Çok komedi izledim

Tanıtımlara ‘Fleabag’ yorumları gelmiş hep.. Phoebe Waller-Bridge gelmiş geçmiş en iyi kadın yazarlardan. Ona benzetilince havalara uçarım. Ama hikayesinde büyük dram var. Benim amacım pirüpak komedi. Çok komedi dizisi izledim. Seinfeld ve Friends’le başladı. Sonra İngilizler.. Ayrıca It’s Always Sunny in Philadelphia, Arrested Development... Çok var. 

Ekipte kimler var?

Hazırlıkları iki yıl önceye dayanan dizide başroldeki Deniz Tezuysal’a Vildan Atasever, Öykü Naz Altay, Sergen Deveci, Burak Sevinç, Serhat Parıl, Lale Mansur ve Cem Emüler eşlik ediyor. Kurgu, son dönemin en çok konuşulan filmlerinde imzasına rastladığımız yetenekli Ayris Alptekin’e ait. Yönetmen de en iyi gençlik filmlerimizden biri olan ve yine BluTv’de bulunan Kar’ın yönetmeni Emre Erdoğdu. Deniz Tezuysal onun için “Hiç eril kafada olmayan, ince yürekli bir adam” diyor. Söyleşi: Elçin Yahşi