06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.02.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Büyük hesaplaşma Netflix'te

Bugün Netflix’te yayına girecek olan Malcolm&Marie, tek mekanda, birkaç saatlik sürede ve iki kişi arasında geçiyor. Genç çift hayatın, ABD’nin ve ilişkilerinin hesaplaşmasını yapıyor
Büyük hesaplaşma Netflix'te

Gençlik dizisi Euphoria’nın yönetmeni Sam Levinson, 16 Mart 2020 Pazartesi günü HBO’dan gelen bir telefonla, ikinci sezon çekimlerinin pandemi nedeniyle durdurulduğunu öğrenir. Bir zaman sonra Zendaya yönetmeni arayıp, dizi çekimleri başlamadan önce çok hızlı davranarak, karantina sırasında bir filmi hem yazıp hem de çekip çekemeyeceğini sorar. Telefondan altı gün sonra Levinson bizzat yaşadığı bir hadiseden yola çıkarak yazdığı Malcolm & Marie senaryosunu çatmış halde arkasına yaslanır. Zendaya’ya eşlik edeceğini umduğu oyuncu, BlacKkKlansman ve Tenet’in yıldızı John David Washington’dur.

Hem oyuncu hem yapımcı

Hemen ardından Levinson, ortağı ve karısı Ashley, uzun süredir birlikte çalıştığı yapımcısı Kevin Turen, Zendaya ve Washington filmi çekmek için gereken parayı hazır ederler. Mekan olarak, Carmel Vadisi’ndeki ödüllü mimarlık harikası ve çevre dostu Tırtıl Ev kararlaştırılır.  Evin konumunun ve mimarisinin çarpıcılığı yanında, klima kullanmayı gerektirmeyecek şekilde havadar olması da bu seçimde etkendir. Sonra doktorlar, avukatlar, meslek birliklerinden temsilciler bir araya gelir ve son derece detaylı bir çalışma şartları listesi oluşturulur. Sete çıkmadan iki hafta önce bütün ekip karantinaya girer ve büyük bir titizlikle 17 Haziran-2 Temmuz arasında filmi çekip bitirirler.

Tenis maçı gibi film

Malcolm & Marie tek bir mekanda, birkaç saat içinde ve iki kişi arasında geçiyor. Filminin galasından dönen genç bir yönetmenin sevgilisiyle bütün bir gece boyu tüm bir hayatın, sinemanın, yaratıcılığın, hatta ABD’de siyah olmanın ve hepsinin ötesinde de ilişkilerinin hesaplaşmasını yaptığı film, sıkı bir tenis maçı izler gibi izleniyor. Az ama öz kullanılmış müzik, senaryonun parçası gibi. Kavgada söylenemeyenler, şarkı sözleriyle geliyor.

Filmin üçüncü başrol oyuncusu: Tırtıl Ev

20 dönümlük bir alan içine oturtulmuş ev, çağdaş bir çiftlik gibi doğanın ortasında, onun parçası olarak tasarlanmış. Feldman Mimarlık’ın çok ödüllü bu çevre dostu ‘Tırtıl Ev’i Kaliforniya Carmel Vadisi’nin koruma altındaki Santa Lucia bölgesinde inşa edilmiş. Sıkıştırılmış topraktan yapılmış duvarlar, ısıya duyarlı özelliği sayesinde  gündüzün sıcaklığıyla gecenin soğukluğunu dengeliyor. Tırtıl Ev, üzerine inşa edildiği küçük tepenin kıvrımlarına uygun formuyla yaşam alanına da hareket katıyor. Filmde, Malcolm ve Marie tartışmalarını bu kavisli koridora da bol bol taşıyor. Camın bu kadar bol kullanımı gün ışığının evin içine dolarak duvarlarda ve zeminde depolanmasını sağlıyor. Akdeniz ikliminde de çok kullanışlı olabilecek bir tarz. Bunca cam, her yanın açılabilmesinin yarattığı doğal hava akımı ve ayarlanabilir gölgelikler doğal bir ısıtma ve soğutma sistemi meydana getiriyor. Evin bu bölümünden 270 derecelik görüş açısıyla, Carmel Vadisi’ndeki korumalı alanın tüm bitki örtüsü görünüyor.

Künye

Malcolm&Marie, 2021, 1 saat 46 dakika Oyuncular: Zendaya, John David Washington Yönetmen ve senarist: Sam Levinson Yapımcılar: Kevin Turen, Ashley Levinson, Sam Levinson, Zendaya, John David Washington Görüntü yönetmeni: Marcell Rév

‘Başımızı sokacak bir çatı'dan daha fazlası: İzleyiciyi ekran başına kilitleyen evler

Downton Abbey Bir malikaneden daha görkemli ne olabilir? Hangimiz göz alabildiğine uzanan bir arazinin orta yerinde yaşamayı hayal etmedik? Şu malikanenin fotoğrafına bakmak bile insanda beş çayından sonra atla gezintiye çıkmak isteği uyandırıyor. (Prime Video)  Parasite Devasa bir açık kat, önünde de aslında basit bir çimenlikle Park ailesinin modern evi çarpıcı ile korkutucu arasındaki bıçak sırtı dengede duruyor. O çimenlikte olacakları bildiğimiz için belki de. (beIN connect) Crazy Rich Asians Filmde ultra varlıklı Eleanor Young’ın Singapur’daki evi olarak izlediğimiz Be-Landa evi, dik bir bayırda üç kademeli olarak inşa edilmiş ve nefis bir ormana bakıyor. (BluTv) Gone Girl Amy Dunne’ın epey defosu vardı kuşkusuz ama Nick’le birlikte Missouri’de yaşadıkları ev klasik ve kusursuz görünüyordu. Dışarıdan bakınca tabii. (Netflix)   The Lake House Filmin adı evin de adıysa, o evin unutulmayacağını daha filmi görmeden anlarız. Sandra Bullock’un ve Keanu Reeves’ın karakterlerinin farklı zamanlarda yaşadıkları tamamen camdan yapılmış ev de öyle bir yer işte. (Netflix) The Holiday Cameron Diaz’ın canlandırdığı ‘Los Angeles kızı’nın Noel için bu eve kaçmak istemesine hak vermemek elde değil. Şu iki bacaya bakınca bile şöminedeki odunların çıtırtısı ve sıcak çikolatanın kokusu duyuluyor. (Netflix)