03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.03.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Çağatay Ulusoy’un yeni filmi Netflix’te

Çağatay Ulusoy’un başrolü çocuk oyuncu Emir Ali Doğrul’la paylaştığı Kağıttan Hayatlar bugün Netflix’te başlıyor. Yönetmen Can Ulkay küresel bir hikaye anlattıklarını söylüyor
Çağatay Ulusoy’un yeni filmi Netflix’te
Defne Akman
Başrollerini Çağatay Ulusoy ve Emir Ali Doğrul’un paylaştığı, kağıt toplayıcıların hayatını anlatan Kağıttan Hayatlar filmi, bugün dünyayla aynı anda sadece Netflix’te yayınlanıyor. Filmin yönetmen koltuğunda ise, Ayla, Türk İşi Dondurma, Müslüm gibi filmleriyle tanıdığımız Can Ulkay oturuyor. Kendisiyle yeni filmi hakkında görüştük.

Filmin dokusunu oluşturan mekanlar

Filmi, bütün dünyanın gelip görmek istediği, İstanbul’un silüetini oluşturan, hayatın daha renkli olduğu Cihangir, Taksim taraflarında çekmeyi tercih ettim. Kâğıt toplayıcılar da buralarda yaşıyor ve yürüme mesafesindeki yerlere gidiyorlar.

Ulusoy’un role hazırlığı

Sokak çocuklarıyla, kâğıt toplayıcılarla vakit geçirdik, konuştuk, onların dünyasına girdik ve öğrendik. Ben oyuncuları özgür bırakmayı seven bir yönetmenim, Çağatay’la da bu konuda çok iyi anlaştık.

Çocuk oyuncularla çalışmak

Bu biraz daha psikolojik bir konu olduğu için, koç ve psikolojik danışmanla çalıştık. Çocuklar o karakterin içine girmekten çok ezberliyorlar. Ben onlara beraber çalıştığımızı, bunun bir iş olduğunu hissettiriyorum. Çocuğun etrafında iletişim kurduğu çok fazla kişi olmamasına, dikkatinin dağılmamasına önem veriyorum. Bana güveniyor, koçuna güveniyor. Emir Ali çok güzel bir oyun çıkarttı. Ona normal bir oyuncu gibi davrandım. Kendine güvendi. Yaptığı işten zevk aldı.

Dijital platformların sinemanın geleceğindeki rolü

Aslolan tabii ki yaptığımız iş, sinema. Ama eskiden biz sinemaya giderken, şimdi artık sinema bize geliyor. Netflix’e gelecek olursak, ben hem seyirci hem de üretici konumundayım. Çalışırken, üretirken kendimi daha özgür hissediyorum. Seyirci olarak da özgürlük var; istediğin yerde, sınırsız izleyebilmek, eskiden ulaşamadığın ülkelerin filmlerine anında erişebilmek çok değerli. 12 Mart akşamı, Kağıttan Hayatlar ile 190 ülkeye Can Ulkay, Çağatay Ulusoy, hatta Türk sineması aynı anda ulaşabilecek. Oyuncu ve ülke tanıtımının en kısa ve hızlı yolu. Bunu eskiden söyleseler, hayal bile edemezdik.

Sinema ve sosyal sorumluluk

Ben aslında ana akım sinema yapmaya daha eğilimliyim. En büyük hedefim yaptığım filmin daha çok insana ulaşmasını sağlamak.  En büyük ödül ise, insanların iki saat içinde bundan keyif alması. Anlattığım hikayeler ise global. Dünyanın her yerinde kâğıt toplayıcılarını, sokakta yaşayan insanları görüyoruz. Peki bunlar merak ettiğimiz hayatlar mı? Hayır, hep yanından geçip gidiliyor, insanlar umursamıyor.

Ekranda zor hayatlar

Lion 5 yaşında ailesinden ayrı düşüp hayatla baş başa kalan biri için bazı şeyler eksik kalabilir. Saroo eksikleri kapamak için köklerine doğru yola çıkıyor. Dev Patel başrolde. (Netflix) 
White Tiger
White Tiger
White Tiger Hindistan’dan bu temada çıkan bütün filmler sisteme laf söyler ama White Tiger uç örneklerinden. Kahramanın en alt tabakadan kurtulmak için yapmayacağı kötülük yok. (Netflix) After Maria 37 dakikalık belgesel, Maria kasırgadan sonra evlerini kaybeden üç Porto Riko vatandaşı kadının New York’ta verdiği zorlu hayatta kalma mücadelesini anlatıyor. (Netflix)
İnşaat
İnşaat
İnşaat Çalıştıkları inşaatta yatıp kalkan, sadece güzel bir yemek yediklerinde bile kendilerini şanslı hisseden iki işçinin hikayesi hem komik hem acı. Şevket Çoruh ve Emre Kınay başrolde. (BluTV) Avatar Legend Of Korra İlginç bir seçenek ama son Avatar serisinin her sezonu ekonomik olarak alt tabakadan karakterlerin hayatlarını aktardı. (Netflix)
Derleyen: Mehmet Dinler