25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.11.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:18

Disney’den çağımıza uygun, çok gerçekçi bir animasyon

Bir renk ve müzik cümbüşü olan Enkanto’yu Disney’in Moana ve Coco’nun şaheserlerinin hemen yanına rahatlıkla yazabilirsiniz 
Disney’den çağımıza uygun, çok gerçekçi bir animasyon
Burak Göral
2023’te 100’üncü yılını kutlayacak olan Disney, hâlâ kendisini yenilemeyi, ‘sihir üretmeyi’ aynı başarıyla sürdürüyor. Stüdyonun 60’ıncı uzun metrajlı animasyonu Enkanto: Sihirli Dünya, Disney tarihinin birçok ilkini ve yeniliğini taşıyan, türünün en iyilerinden biri. Disney yürek ısıtan, sempatik karakterler yaratmakta hiçbir zaman zorlanmadı. Kolombiyalı Madrigal ailesinin her ferdi de çok çabuk bir şekilde kendisini sevdiriyor ve hikaye sizi bu sihirli ülkenin içine hızla çekiyor. Enkanto’nun girizgâh sahnesinde kucağındaki üç bebeğiyle Kolombiya’dan göç etmeye çalışan Abuela adlı genç kadının kocasını sınır devriyeleri yüzünden kaybedişini sonra da bir teselli gibi tabiatın ona sunduğu büyülü bir mum sayesinde onun ve diğer göçmenlerin çevredeki dağlarla gizlenen küçük tropik kasaba tarafından nasıl korunduğunu izliyoruz. Aradan yıllar geçmiştir. Mumun ilk çıktığı yerde kurulu olan evde Madrigal ailesinin çocukları bu büyü sayesinde özel güçlere sahiptir.

Gözlüklü ana karakter

Film aslında bu özel güçlere sahip aile fertleri üzerinden süper kahraman hikayelerine alternatif bir bakış getiriyor. Aile içi iletişimin önemini, aile büyüklerinin farkında olmadan bile çocuklara uyguladığı psikolojik baskıyı, çocuklarımıza yüklediğimiz haddinden büyük sorumlulukları anlatıyor. Yaşadıkları nedeniyle endişeli bir yapıya sahip büyükanne Abuela bütün aileyi sevgiyle ama bir yandan da sıkı bir disiplinle bugünlere getirmiş. Ancak Maribel’in hareketlenmesi, bir değişim rüzgarı estirmeye başlıyor ailenin etrafında. Film bunu fiziksel bir ‘kötü karakter’ yaratmadan çok iyi anlatıyor. Tüm karakterler fiziksel ve içerik olarak dopdolu tasarlanmış. Mesela Maribel’in mükemmel olma takıntılı ve evlendirilmek üzere olan kız kardeşi Isabela, Disney’in adeta prenses karakterlerine karşı bir duruş gösteriyor. Maribel üstelik Disney’in ilk gözlüklü ana karakteri. Teknik olarak da Disney’in geliştirdiği yeni bir teknoloji ilk kez bu filmde uygulanmış. Bu sayede karakterlerin tenleri her zamankinden daha gerçekçi. Maribel’in dans figürleri, saçları ve kıyafetinin hareketleri sırasındaki doğal görüntü hayranlık uyandırıcı. Son yılların adından en çok söz ettiren sanatçılardan Lin-Manuel Miranda’nın hemen insanı kavrayan şarkılarına eşlik eden birçok dans türünün karışımı ve başarılı koreografilerle süslü müzikal sahneler ise  büyüleyici güzellikte.