07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.03.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Ekranın yeni nesil anneleri

Artık yerli dizilerde de annelerin tek özelliği çocukları için saçını süpürge etmek değil. Her karakterin kendi dertleri ve peşinden koştuğu tutkuları var
Ekranın yeni nesil anneleri
Defne Akman
Ana akım televizyon kanallarında neredeyse her akşam çocuklu kadınların hikayelerini izliyoruz. Eskiden ekranda ağırlıklı olarak geleneksel ve tek boyutlu bir kadın profili görürken, yeni dizilerde kendi dertleri ve tutkuları olan daha ilginç hayatlar izliyoruz. Artık tek özelliği saçını süpürge etmek olan kadınlar yerine hayatının dizginlerini eline alan, daha cesur karakterler var. 
Son Yaz
Son Yaz

Canan / Son Yaz

Funda Eryiğit’in canlandırdığı Canan Kara, kocası savcı Selim’in gölgesinde, kendisini ailesine adamış iki çocuk annesi bir kadın. Henüz okulu bitirmeden evlenen Canan, 18 yıldır mesleğini yapmasa da aslında bir avukat. Sorumlulukları paylaşmadığı ve onu yalnız bıraktığı için kocasıyla yolları ayırsa da medeni davranabilen, sevgi dolu bir ilişkiyi sürdürebilen, derdini açık açık anlatabilen bir kadın. (Fox TV / FOXplay)
Doğduğun Ev Kaderindir
Doğduğun Ev Kaderindir

Sakine-Nermin / Doğduğun Ev Kaderindir

Biri doğuran Sakine (Zuhal Gencer Erkaya), diğeri yetiştiren Nermin (Senan Kara) olmak üzere Zeynep (Demet Özdemir) aslında her iki kadının ortak bir ürünü. Gülseren Budayıcıoğlu’nun eserinden uyarlanan dizinin ilerleyen bölümlerinde ise tüm kadınlar güçlerini ve imkanlarını birleştirerek bir eve çıkıyorlar ve çocukları kolektif bir şekilde yetiştiriyorlar. Bu anlamda dizi yenilikçi bir bakış açısına sahip. (TV8)
Masumiyet
Masumiyet

Bahar-Hale / Masumiyet

Çocuklarının çıkarları için her şeyi yapmayı göze alan iki kadının savaşı. Deniz Çakır’ın canlandırdığı Bahar, babasının evlenmek üzere olan patronuyla birlikte olmaya başlayan 19 yaşındaki kızı Ela’yı korumaya çalışan bir anne. Diğer tarafta ise, oğlu ne kadar korkunç bir suça karışsa da bunu örtbas etmeye, tehditleri savuşturmaya çalışacak olan varlıklı, kibirli, cemiyet kadını Hale Ilgaz (Hülya Avşar) var. (TV8)
Sadakatsiz
Sadakatsiz

Asya / Sadakatsiz

İngiliz dizisi Dr. Foster’ın yerli versiyonu Sadakatsiz için çarşamba akşamının şampiyonu denebilir. Başarılı bir doktor ve başhekim olan Asya (Cansu Dere), kocasının kendisini genç bir kızla aldattığını öğrenince, bağırmak çağırmak yerine olayı tüm ayrıntılarıyla araştırır. Ardından kararını verip, bir başka kadından çocuk yapan ve ortak hesaplarını boşaltan kocasını bir kenara bırakır. İntikam planlarını serin bir kafayla yapar ve uygular.  (Kanal D)
Akrep
Akrep

Perihan-Ferda / Akrep

Dizideki kuşaktan kuşağa aktarılan anne-kız çatışması o kadar kuvvetli ki karakterlerin cinayetler işleyip cesetleri yok etmesine yol açabiliyor. Evrim Alasya’nın canlandırdığı Ferda karakteri, onu 1 yaşında bırakan annesi Perihan’a (Demet Akbağ) olan hıncından dolayı üvey kardeşi Berna’nın kocası Fikret’le birlikte oluyor, ardından kardeşinin cesedini göle attırıyor. Diğer yandan Perihan, torunu Merve’nin kalbini kazanarak kızının en değerli varlığını elinden alıyor. (Star TV / Puhu) 
Kefaret
Kefaret

Zeynep / Kefaret

Zülfü Livaneli’nin Konstantiniyye Oteli adlı romanından uyarlama, pazar akşamlarının sevilen dizisi Kefaret’te, Zeynep (Nurgül Yeşilçay)her şeyin tıkır tıkır yürüdüğü bir evi olan, derli toplu, geleneksel bir kadın. Küçük kızı Elif’in kaçırılmasıyla birlikte hayatı değişiyor. Zeynep, fedakâr ve tüm çocuklara kol kanat geren bir kadın. Bu anlamda Kefaret, eski tip anne temsiline yer veren bir dizi. (Fox TV / FOXplay)

Çizginin dışına çıkan aileler

Gilmore Girls Tek başına çocuk yetiştirmeye çalışan Lorelai Gilmore ve kızı Rory’nin hayatlarını anlatan yedi sezonluk dizi. (Netflix)
Ginny&Georgia
Ginny&Georgia
Ginny& Georgia Özgür ruhlu Georgia yeni yetme kızı Virginia ve küçük oğlu Austin ile birlikte sıfırdan başlamak üzere yeni bir şehre taşınır. (Netflix) Raising Helen Kız kardeşinin ölümünün ardından, onun üç çocuğuna bakmak zorunda kalan Helen, işlerin pek de kolay olmadığını fark eder. (iTunes)
İki Anne İki Kız
İki Anne İki Kız
İki Anne İki Kız Meksika dizisi, bebeklerinin doğumdan sonra karıştığını fark eden iki kadının, sıra dışı da olsa tek bir aile kurma çabasını anlatıyor. (Netflix)