26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.12.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:18

Eski zamanlarda Portekiz’de

Netflix’in Portekiz yapımı ilk orijinal dizisi Gloria, soğuk savaş zamanı küçük bir kasabada yaşanan heyecanlı ve çok stilize bir ajan gerilimi... 
Eski zamanlarda Portekiz’de
ABD, Portekiz’in küçük ve sakin bir kasabası olan Gloria’da, dönemin faşist yönetiminin de desteğiyle yürüttüğü medya merkezi RARET’te anti-komünist yayınlar yaparak Avrupa’daki Soğuk Savaş’ı diri tutmaktadır. Ancak Portekizli mühendis ve memurların çalıştığı bu önemli istasyon, CIA ve Portekiz gizli polisi PIDE kadar kimliği gizli KGB ajanları tarafından da ilgiyle takip edilmektedir. Savunma Bakanlığı’ndaki önemli bir bürokratın oğlu olan João Vidal, ülkesinin Afrika’daki bir kolonisi olan Angola’nın bağımsızlık mücadelesine karşı savaşan bir askerdir. Yaralanınca ülkesine döner ve esas mesleği olan ses mühendisliğini yapması için babası onu RARET’e yerleştirir. Ancak bilmediği bir şey vardır: João, Angola’daki savaşta gördükleri ve tanıştığı bazı insanlar sayesinde değişmiştir. O artık bir KGB ajanıdır. Hem Amerikalıların RARET çatısı altında yaptıklarını sabote etmeye hem de kendisinden önce orada çalışan ama gizemli bir şekilde kaybolan Rus ajanı Mia’nın akıbetini öğrenmekle görevlidir.

Temposu yüksek

Zira RARET’in içi kaynıyordur. João’ya içerden destek olan başka ajanlar da varken, hem CIA’in hem de PIDE’nin ajanları içerideki köstebeği bulmak için harekete geçerler. Eğer ünlü casus romanları yazarı John le Carré’nin kitaplarına ve onlardan uyarlanan filmlere, dizilere özellikle meraklıysanız Gloria’ya bayılacaksınız. Tam le Carré’nin de anlatmayı çok sevdiği Soğuk Savaş hikayelerinde karşımıza çıkan, birbirini araştıran ajanlar, son anda yapılan gizli aramalar, kıyıdan dönen ifşa olma tehlikeleri birbirini kovalıyor dizide. Ana karakter João Vidal, benzeri ajan dizilerin kahramanlarından biraz farklı olarak çelişkilerle dolu; vicdanlı ve iyi biri ama sürprizleri de olan karmaşık bir karakter. Onu canlandıran Miguel Nunes’in sakin ve abartısız performansı dizinin cazibesini arttırıyor. Asla bir James Bond kadar ‘hazcı’ ya da Görevimiz Tehlike’nin Ethan Hunt’ı kadar ‘aksiyoner’ değil. Ama merakla takip ettiriyor kendisini. Dizinin sanat yönetimi çok başarılı, 1960’ların Portekiz’ini bize keyifli bir sinematografiyle sunuyor. Bu küçük sakin kasabada faşizm kendisini kadına karşı şiddetle gösteriyor. İlk sezonu 10 bölümden oluşan dizi kısık ateşte pişen bir yapıya sahip olmasına rağmen iniş çıkışlarıyla izleyicinin merak ve ilgisini diri tutmayı başarıyor. Kendisinden beklenmeyecek kadar estetik stilize numaralar da gözleri okşuyor. Sürpriz tek plan çekimler, drone kameralarla yapılan dikkat çekici genel planlar, dönemin güzel rock şarkıları ve ani senaryo hamleleriyle (özellikle sezon finalinde yeni sorular açıyor) başından sonuna ilgiyle izlenen sürükleyici bir dizi Gloria.