03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.02.2022 04:30 | Son Güncelleme: 20.02.2022 23:38

Futbolcunun bir proje olarak portresi

Brezilya’nın günümüzdeki en büyük futbol yıldızı Neymar’ın 215 kişiyle yapılan marka yönetimi
Futbolcunun bir proje olarak portresi

Mithat Koray

Yakın geçmişte Brezilya efsanesi Pele ile ilgili iddialı bir belgeseli izleyicileriyle buluşturan Netflix, bu kez aynı ülkenin günümüzdeki en büyük futbol yıldızı Neymar’ın hayatını mercek altına alan bir yapımı yayınladı. Üç bölümlük belgesel dizi Neymar: Kusursuz Kaos, saha içindeki olağanüstü becerilerinin yanında özel yaşamıyla da gündemden düşmeyen Neymar’ın serüvenini anlatıyor. Bir başka bakış açısıyla da futbola tutkuyla bağlı çok yetenekli bir çocuğun ticari bir ürüne dönüşümünü.

Ünlü basketbol oyuncusu Lebron James’in yapımcılarından biri olduğu mini dizi,  Brezilyalı oyuncunun Santos, Barcelona, PSG ve milli takımı içeren görkemli kariyerini tüm detaylarıyla aktarmanın yanında onun içini dökmesine de imkan tanıyor. Görünürde; pek çoklarınca şımarıkça nitelenen davranışları olan, sakatlıklardan bir türlü kurtulamayan ve maçlarda kendisine yapılan faullerin ardından abartılı tepkiler verdiği düşünülerek eleştiri yağmuruna tutulan bir figür var. Perde arkasında ise adı üzerine inşa edilen markayı güçlü tutmak için giderek kimliğinden uzaklaşan, aldığı sert darbelerden dolayı futboldan kopma noktasına gelen genç bir adam. Bu savrulmalar esnasında tecavüz gibi ciddi bir suçlamayla da karşı karşıya kalıyor Brezilyalı yıldız.

Ünlü futbolcular anlatıyor

Belgeselde en az Neymar kadar gördüğümüz karakter, ünlü oyuncunun kendisi gibi futbolcu olan babası. Futbolu erken yaşta bırakmak zorunda kalan Neymar Sr., oğlunun dehası keşfedildikten sonra inşaat işini bırakıp onun kariyerini şekillendirmeye girişmiş. Bunun da etkisiyle, ilişkileri klasik baba-oğul ilişkisinden hayli farklılaşmış durumda. Çünkü o, çocuğunun ismini taşıyan şirketi ve dolayısıyla Neymar projesini yöneten kişi. Oğlunun sürekli yanında ve her hareketini kontrol ediyor.

O projenin yönetimi, belgeselin de en etkileyici unsurlarından bir tanesi. Çok para harcandığı belli olan NR Sports’ta 215 çalışanın olduğunu öğreniyoruz. Bu organizasyonun hedefi Neymar markasını korumak ve parlatmak.

Neymar: Kusursuz Kaos’ta; Brezilyalı yıldızın futbolla tanıştığı ilk günlerden çok özel görüntüler ve röportajlar yer alıyor. Bu bölümler tıpkı idolü Pele gibi Santos’ta oynama şansına erişen Neymar’ın en mutlu günlerini yansıtıyor.

Belgeselde Messi, Mbappe gibi büyük yıldızlar takım arkadaşları hakkındaki görüşlerini aktarıyor. Kendisi de bir proje olan David Beckham ise günümüzün futbol ikonu Neymar hakkındaki düşüncelerinin yanında onunla olan ilginç tanışma hikayesini de paylaşıyor. Belgeselin adı da, hem Barcelona’dan hem milli takımdan arkadaşı olan Dani Alves’in yorumuyla geliyor: “O sürekli bir kaosta. Çoğu zaman kendi yaratıyor. O kusursuz kaosu seviyor gibi.