19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 20.08.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Kır zincirlerini

Ultra Ortodoks mahallesinden kaçıp muhteşem bir kariyer ve servet sahibi olan Julia Haart’ın gerçek hikayesi Netflix’te
Kır zincirlerini
Binnaz Saktanber
Ekranın Ortodoks Yahudi hayatlarla olan obsesyonu bitmiyor. Belgesel One of Us, dramalar Unorthodox ve Shtisel’den sonra, Netflix şimdi de bir reality şovla çıktı karşımıza: Dokuz bölümlük program New York’un ultra Ortodoks Monsey bölgesinden kaçan ve kısa sürede inanılmaz bir kariyer ve servete kavuşan Julia Haart ve dört çocuğunun hikayesini anlatıyor. Bir nevi Kardashianlar’ın Ortodoks hali gibi düşünün.

Sigortacılıktan servete

19’unda evlenen, 42’sine kadar “Televizyon izleme”, “Pantolon giyme” gibi yasaklarla yaşayan Haart depresyondadır ve “Çocuklarımın evlilik şanslarını baltalamadan nasıl kendimi öldürebilirim?” gibi sorularla boğuşmaktadır. Gizlice hayat sigortası satarak biriktirdiği paralarla 2012’de bir gece yarısı kaçar. Kendini bir anda geleceğe ışınlanmış Marty McFly gibi bulan Haart önce bir ayakkabı üretir, sonra bu ayakkabıyı La Perla’ya satar, sonra da dünyanın en büyük model ajansı Elite’in başına geçer. Bugün Kendall Jenner’ın Met Gala elbisesini tasarlayan, Paris Moda Haftası’nda en önde oturan, Tribeca’daki evinden Hamptons’a helikopterle giden Haart, La Perla’nın eski ve Elite’in şimdiki sahibi Silvio Haart ile evli. Silvio şovda karısının meşguliyetinden şikâyet eden koca rolünde ama sanki Julia’nın kariyeriyle hiç alakası yokmuş havası yaratılması da seyirciyi saf yerine koymaktan başka bir şey değil. Kemik reality şov izleyicisi bu numaraları yutmaz. Ama My Unorthodox Life’ın başarısı ne Silvio’da ne başkasında. Julia Haart karizmasıyla doğuştan bir TV yıldızı. Julia’nın en büyük kızı TikTok fenomeni Batsheva; 24 yaşında hiç ilişki yaşamamış oğlu Shlomo; 20 yaşında yazılımcı biseksüel kızı Miriam ve halen babasıyla Monsey’de yaşayan 14 yaşındaki oğlu Aron da şovun katma değerleri. My Unorthodox Life’ı özellikle kadınlar için ilham verici bulanlar kadar #MyOrthodoxLife adında bir etiketle eleştiren ve Ortodoks yaşam tarzını yanlış yansıttığını söyleyen bir kesimin olması ise, Haart’ın yıldızlık mertebesine ulaştığının en büyük göstergesi.

İkinci sezon gelyor

Kendi kültürel hayatlarının her çekmecesini didik didik eden Amerikan televizyonu için Ortodoks hayatlar, kilidi yeni açılan bir dolap. Friends’in yaratıcısı Marta Kauffman’ın Amazon için Emmis adında bir Shtisel uyarlaması hazırladığı düşünülürse bu dolaptan çıkan hikayeleri daha uzun yıllar izleyeceğiz. “Benim derdim şu: Hiçbir erkek, felsefe veya din bir kadına ne olması veya ne yapması gerektiğini söyleyemez” diyen Julia Haart ise ikinci sezon hazırlıklarına başladı bile.