26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.03.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Klasik kitabın dizisi BluTV’de

Bir kuşakta derin izler bırakan otobiyografi Eroin, yayımlanışından 43 yıl sonra dizi olarak karşımızda. We Children from Bahnhof Zoo altı bölümüyle birden yayında
Klasik kitabın dizisi BluTV’de
Gizem Elçi
Türkçe’ye Eroin adıyla çevrilen, orijinal adı ise Wir Kinder Vom Bahnhof Zoo (Biz Zoo İstasyonu Çocukları) olan kitabı okuduysanız, kapağı hemen gözünüzün önüne gelmiştir. Üstünde büyük puntolarla “EROİN” yazan ve bir enjektör ile kurukafanın yer aldığı tüyler ürpertici kapağın 80’li ve 90’lı yıllarda genç olmuş herkesin hafızasına kazındığını söylesek sanırım yanılmış olmayız. Henüz 13 yaşında eroinle tanışan Christiane’nin uyuşturucu bağımlılığını ve fahişeliğe uzanan sarsıcı hikayesini anlatan 1978 tarihli otobiyografi, 95 hafta Almanya’nın en çok satanlar listesinin zirvesinde kaldı. Aynı zamanda birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Batı Berlin’in orta yerindeki gençlerin eroin bağımlılığı ve buna bağlı suçların oluşması, ekonomik ve sosyal refah seviyesinin yüksekliğiyle övünen Almanya’da büyük bir tezat oluşturuyordu. Kimileri hükümetin bu koşulları değiştirmek için çaba göstermemesini protesto ederken, kimileri de kitabı gençleri uyuşturucuya özendirmekle suçladı.

David Bowie’nin payı

Kitap 1981’de Christiane F. adıyla sinemaya uyarlandı. Uli Edel’in yönettiği film, gelmiş geçmiş en çok gişe yapan Alman filmlerinden biri oldu. Eroin kullanma sahnelerinin gerçekliği, tıpkı kitapta olduğu gibi, gençleri uyuşturucuya özendirdiği iddiasıyla çok eleştirildi ancak filmin ününün dünyaya yayılmasına engel olmadı. Elbette bu denli ses getirmesinde David Bowie’nin de payı büyük. Kendisi de uzun yıllar uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele etmiş olan Bowie, bir konser sahnesinde yer almasının yanı sıra filmin müziklerini de yaptı. Heroes dönemin hit parçalarından biri oldu.  Kitap 43’üncü, film de 40’ıncı yılında hâlâ yapımcılar için cazibesini koruyor. Bu sefer Christiane ve arkadaşlarının hikayesini toplam yedi saate yayılan sekiz bölümlük bir dizi olarak izliyoruz. Dizinin prodüktörü Oliver Berben, temelde hikayenin, genç insanların bu sert ve acımasız dünyada kendilerine nasıl yer bulmaya çalıştıklarını konu ettiğini söylüyor. Dizide, yine filmde olduğu gibi uyuşturucu kullanılan sahneler çok gerçekçi yakın planlar ve hızlı kurgu ile gösteriliyor. Yine izleyiciyi uyuşturucuya özendirdiği için eleştirilir mi, karar sizin.

Modaya ilham kaynağı oldu

2018’de bile ünlü Belçikalı modacı Raf Simons kendisini çok etkileyen bu kitaba ve filme ithafen Wir Kinder Vom Bahnhof Zoo adıyla ‘iconic limited edition’ bir koleksiyon çıkardı.