16 Nisan 2024, Salı
Haber Giriş: 22.10.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Klasiklere farklı yorumlar

Her satırını ezbere bildiğimiz masallar bile hâlâ yepyeni bakış açılarıyla ve modern yorumlarla karşımıza çıkabiliyor
Klasiklere farklı yorumlar
Burak Göral
İyi masallar ve klasik hikayeler çocukların hayatına değer katar. Hayal güçlerini hareketlendirip zekalarını geliştirmelerine ve duygularını tanımalarına yardımcı olur; kaygıları ve arzularıyla uyumlu olmaya, yaşadıkları zorlukları tanımaya ve akıllarını kurcalayan sorunları çözmelerinde yardımcı olur. Bu yüzden klasikleşir o iyi masallar ve sonsuza kadar yaşarlar. Masallar ve klasik çocuk hikayeleri sinema tarihi boyunca birçok esere ciddi anlamda kaynaklık etti. Farklı yorumlarla ve açılarla zenginleştirilip farklı tonlarda da defalarca anlatıldılar. Bu yeni uyarlamalar farklı mizah kullanımları, atmosfer tasarımları ve kadın karakterlere bakışlarıyla yenilikçi olmaktalar daha çok.

Şrek / Shrek, 6+

Animasyon sinemasının özellikle 2000’li yıllarda artan teknolojik yeniliklerine ve popülaritesine en büyük katkılardan birini sağlayan Şrek, ünlü masallarla zaman zaman dalgasını geçen son derece eğlenceli bir animasyon. Hem zeki esprileriyle hem de doğru mesajlarıyla çocuklar için güzelliğin ve görüntünün bazen yanıltıcı olabileceğini anlatır. Devam filmleri ilki kadar iyi olamadı hiç ama yine de keyifle izleniyorlar. (Netflix ve Prime Video)

Esrarengiz Bir Masal / A Tale Dark & Grimm, 9+

Hansel ve Gretel başta olmak üzere Grimm masalları üzerinden bir evrenin kurulduğu animasyon dizi biraz fazla vahşi ve şiddetli sahneler içeriyor. İki kardeşin kendilerine yeni bir anne-baba ararlarken yaşadıkları tehlikeli ve korkunç olaylarla dolu maceraları anlatılmakta. Aslında eğlenceli ve yaratıcı fikirlerle dolu olan bu diziye Netflix 7+ yaş sınıfı vermiş. Ama 9-10 yaşlardan önceki çocuklar için biraz kaygı verici bir mizah anlayışı var. (Netflix)

Pinokyo / Pinocchio, 10+

İtalyan yapımı filmin biraz karanlık atmosferli bir uyarlama olduğunu belirtmek gerek. Roberto Benigni’nin Gepetto Usta yorumu son derece yumuşak ve narin. Ancak filmin genel tonu son 15 dakikasına kadar koyu ve karanlık. Pinokyo ve arkadaşının eşeğe dönüştüğü sahne de biraz korkunç doğrusu. Zaten en çocuksu uyarlamasında bile belli oranda ürkütücüdür. Türkçe dublaj desteğiyle izlenebilen film, ülkemizde vizyona pandemi dolayısıyla girememişti. (beINConnect)

Peter Pan, 9+

Daha önce birçok kez her türden filmle sinemaya uyarlanan, J.M. Barrie’nin önemli çocuk klasiği, büyümeyen çocuk Peter Pan’ın masalı aslına tamamen uygun bir şekilde ve başarıyla 2003’te sinemalaştırılmıştı. Tempolu yapısı, başarılı oyunculukları ve parlak görüntüleriyle ailece zevkle izlenebilecek bir film Peter Pan. Ama bu uyarlamanın zamanında perdenin en flörtöz Peter Pan’ı olarak tartışıldığını hatırlatalım yine de. (Netflix)