26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.03.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Seks sahnelerinin gölge yönetmenleri

Artık temas koordinatörleri setlerin olmazsa olmazı. İşleri, seks sahnelerinin koreografisini düzenlemek ve oyuncuların çekimlerde rahat olmasını sağlamak
Seks sahnelerinin gölge yönetmenleri
Defne Akman
Netflix’in rekortmen dizisi Bridgerton’ın en şehvetli sahnelerinden biri, erkeğin kadına merdivende oral seks yaptığı andı. Televizyonda nadir olarak gösterilen bu görüntü, aynı zamanda dizinin ilk çekilen sahnesiydi. Ve kusursuz bir şekilde akması için temas koordinatörü Lizzy Talbot ile çalışılmıştı.  Temas koordinatörleri (ya da yakınlık koordinatörleri) #MeToo hareketiyle birlikte setlerin sabit bir parçası haline gelen, seks sahnelerinin koreografisini düzenleyen profesyoneller. Ancak işleri yalnızca koreografiden ibaret değil. Oyuncuların güvenliğinin yanı sıra yazarlar ve yönetmenlerin vizyonunu dengelemek ve iletişimi, uzlaşmayı ve rızayı sağlamak gibi fonksiyonları da var.

İnsafa kalmasın

Lizzy Talbot her birinde olduğu gibi seks sahnelerinde de hazırlık yapabilmek için yeterli zamanları olduğunu ve provaların yapıldığını anlatıyor:  “Temas sahnelerine de dans provaları gibi yaklaştığınızda, acemilik ve korkuyu bertaraf etmiş oluyorsunuz.” Daha önce koordinatör olarak çalıştığı dövüş sahnelerinde belirli bir protokol takip edildiği için herhangi bir sorun yaşanmamış. Ama seks sahnelerinde herhangi bir kural olmadığından, oyuncuların birbirinin ya da yönetmenin nezaketi ve insafına kaldığını, bunun da yeterli olmadığını fark ettiğini ifade ediyor. Oyuncularla birebir görüşüyor. Böylece hem onların rahat ve net olmalarını sağlıyor hem de fiziksel koreografideki sınırları anlıyor. Üstelik, gerektiğinde oyuncu adına araya girmeye hazır olduğunu göstermiş oluyor. Bu, yönetmen ve oyuncularla birlikte yürüttüğü çalışmanın temeli.
Lizzy Talbot
Lizzy Talbot

Her şey de seksi değil!

Temas koordinasyonu göründüğü kadar seksi olmayan fiziksel hazırlıkları da kapsayabiliyor. Ekranda gördüklerimiz ise çoğu zaman gerçek olmayabiliyor. Örneğin protez penis ve ten rengi iç çamaşırları, ipsiz erkek tangası ve cinsel organlara takılan peruk gibi aksesuarlar sıklıkla kullanılıyor. Örneğin Bridgerton’da pantolonun hızla çıkması gerektiği için, biri penis kılıflı diğeri kılıfsız olarak iki versiyonu var. Talbot, Anthony Bridgerton’ı canlandıran Jonathan Bailey’nin bir sahne sırasında fazla kuvvetli hareket etmesi sonucunda pantolonun yırtıldığını anlatıyor. Sette ilk başta şok yaşanmış, ardından kostümcüler yetişmiş. Bugün temas koordinatörü setlerin gereği olarak görülüyor. Hatta belirlenen güvenlik standartları, kurallar ve protokol uygulanmayıp konu üstünkörü geçildiğinde oyuncular kendini rahatsız hissedebiliyor. Örneğin yakın zamanda Jupiter’s Legacy dizisi için bir koordinatörle birlikte çalışan Humberly Gonzalez, daha önceki bir deneyimini pek iyi hatırlamıyor. Henüz o gün tanıştığı sahne partneriyle kendini hiçbir hazırlık yapmadan bir çadırın içinde bulduğunu, deneme yanılma yöntemiyle doğruyu bulmak için saatler geçtiğini, sürekli birbirlerine dokunmaları gerektiğinden partnerinin istemeden uyarıldığını ve bunun çok biçimsiz olduğunu anlatıyor.

Temas koordinatörlü diziler

Westworld Vahşi batı temalı bir eğlence parkında, ziyaretçilerin önceden geliştirilmiş senaryoları deneyimledikleri bir bilim-kurgu dizisi. (Blu TV) Euphoria Seks, partiler ve uyuşturucu ile başa çıkmaya çalışırken, kendi yollarını çizmeye çalışan genç insanların hikayesi. (beIN Connect) Glow 1980’lerin Los Angeles’ında geçen dizide, işsiz bir oyuncunun güreş dünyasına adım atarak tanınmaya çalışması anlatılıyor. (Netflix) Sex Education Liseli Otis seks terapisti annesiyle yaşamaktadır. Her teorik bilgiye erişimi olan Otis, bunları arkadaşlarıyla da paylaşır. (Netflix) Normal People Sally Rooney’nin romanından uyarlanan dizide, İrlanda’nın bir kasabasında Marianne ve Connell’ın uzun, incelikli ve karmaşık ilişkisi anlatılıyor. (BluTV) I May Destroy You Çağdaş hayatta ve ilişkilerde özgürlük ve suistimal arasındaki farkı ve rızanın ne olduğunu sorgulayan bir dizi. (beIN Connect)