Farklı hayatlar yaşayan iki insanın bir İstanbul gecesinde buluşmasını anlatan Kimya 18 Ekim’de Netflix’te
Birbirinden çok farklı hayatlar yaşayan Kimya (Melisa Şenolsun) ve Ender’in (Levent Üzümcü) bir akşam tanışmasını ve birbirlerine kalplerini açmalarını anlatan Kimya, 37’nci Varşova Film Festivali’nde Meeting Point adıyla gösterilecek. Umut Evirgen’in İstanbul’unda yeni filizlenen DJ’leri, gece kulüpleri, fasıllı ocakbaşıları, müşteri seçen taksicileri, performansıyla herkesi kendine hayran bırakan drag queen’leri, gecenin bir saatinde sarhoşlara yemek yetiştiren pizzacılarıyla gerçek ve yaşayan bir şehir var. Eğlence hayatının son yıllarda neşesini ve heyecanını kaybettiği aşikar. Üstüne bir de salgın yüzünden iki yıl boyunca evlere tıkıldıktan sonra, Umut Evirgen’in Kimya’sı asık yüzlü, ciddi hayatımıza kuşkusuz canlılık ve renk getirecek.
Anlatılmayan bir İstanbul var
- UMUT EVİRGEN (Yönetmen)Filmde İstanbul’un pek görünmeyen bir yüzünü, gecelerini anlatıyorsunuz. Kimya ve Ender nasıl bir gece geçiriyorlar? Aslında var olan bir İstanbul ama çok fazla anlatılmıyor. Bildiğim bir alan olduğu için bana heyecanlı geldi. Bu, iki tane yalnız karakterin bir gece birbiriyle dertleşmesini anlatan tatlı ve masum bir hikaye. Çok sıradan bir akşam yaşıyorlar. Buna rağmen çok fazla izlemeye alışık olmadığımız bir dünya olduğu için ilginç geliyor. Sizi işletmeci kimliğinizle de tanıyoruz. Bu ikinci uzun metrajlı filminiz. Bir yönetmen olarak sizi neler yoruyor? Ben 21 yaşımdayken yeme-içme sektörüne girdim. Dışarıdan bu işlere girenler için “Herkes de mekancı oldu” diyerek onları yadırgardım. O sırada senaryo da yazmaya başlamıştım. İlk kısa filmimi çekmek istediğimde, “Bunun okulunu okumalıyım, 18 yaşından beri sinema yapanlara saygı gereği bunu yapmam gerek” diye düşündüm. Beni zorlayan; biraz önyargı ve “işletmeci- mekancı” etiketleri. Bunlara bir şekilde kulak asmadan kendi hikayelerime bakıyorum. Bunu diyebiliriz belki tek dert olarak.
Kimya kendi hayatından çok sıkılıyor
- MELİSA ŞENOLSUN (Kimya)Kimya özgür ruhlu ve maceracı ancak yalnız bir genç kadın. Ender’in nesinden etkileniyor? Kimya hayatı tek başına yaşamaya ve her şeyi kendi halletmeye çok alışkın. Bir insanın ona yardım edebileceğine inanmıyor. İlk anda ikisini birbirine çeken merak ve cazibe. Peki herhangi biriyle tanışsaydı, onunla da gider miydi? Aslında Kimya için hareket noktası “Yapabilir miyim?”. Belki de daha önce hiç olgun bir erkek tavlamamıştır ve merak ediyordur, kendine bunu kanıtlamak istiyordur. Kimya mevcut hayatından sıkılıyor mu biraz? Çok sıkılıyor. Kimya çok rol yapan bir karakter. Her şeyi şakaya vuruyor, iyiymiş gibi davranıyor. Çünkü bu şekilde tutunuyor.
Bence her insan 7 yaşında
- BELÇİM BİLGİN (Sevinç)Sevinç biraz gergin ve her şeyi kontrol etmek isteyen bir kadın sanki? Sevinç işkolik, yalnız ve obsesif kompulsif bir yanı da olan bir kadın. Her şeyin düzenli, kontrol altında olmasını isterken aslında hayatı ıskalamış. Birbirlerinden biraz uzaklaştıklarında birlikteliklerinin seyri nasıl değişiyor sizce? Birbirlerinden uzaklaştıklarını düşündüklerinde, gitme ihtimali belirdiğinde, yeniden ait oldukları yere dönüyorlar. Ben her insanın 7 yaşında olduğunu düşünüyorum. Bizi o zamana kadar yaşadığımız gördüğümüz, içine doğduğumuz perspektif şekillendiriyor ve sevgiyi hayatımızın merkezine koyduğumuzda, birbirimizi yiyip bitiriyoruz. Gerçek sevgi anlayışı üzerine hepimizin düşünmesi lazım.
Sıkılmış insanlar bir nefes arıyor
- LEVENT ÜZÜMCÜ (Ender)Ender evliliğinden, mazbut hayatından biraz sıkılmış bir insan. Kimya’nın peşinden gitmesinin nedeni ne? İnsanların bazen yaptıkları şeylerin çok planlı programlı olmadığı, hayatta aniden karşılarına çıkan şeyler karşısında hiç ummadık tepkiler verdikleri bilinen bir şey. Aslına bakarsanız çok planlı bir şey yok burada. Ender sadece o an onu yapmak istiyor. Bunun nedeni belki fiziksel bir çekim. Çok sıkılmış insanlar ve hayatlarında bir nefes alacak bir şeyler arıyorlar. Kendi özgürlüğünü mü arıyor? Ben de uzun süre evli kalmış biri olarak bunu söyleyebilirim, Ender’in çok büyük bir umudu yok bu yaşanan şeyden. Eylemlerin ne şart altında yapıldığı tabii ki araştırılır, konuşulur ama kişi yaptıklarından sorumludur. Ve eğer kendini özgür hissetmiyorsan, özgürlüğünü arayabilirsin. Ama öyle mi acaba? Kapalı olduğunun farkında değil belki de. Belki o an bunları fark ediyor ve bir dönüm noktası yaşıyor.