17 Nisan 2024, Çarşamba
Haber Giriş: 22.10.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Sonsuza dek mutlu yaşamadılar 

The Affair ve In Treatment’a imza atan yazar ve yönetmen Hagai Levy’nin son dizisinin tamamı beIN Connect’te
Sonsuza dek mutlu yaşamadılar 
Elif Eren
İsveçli yönetmen Ingmar Bergman’ın 1973‘te yayınlanan altı bölümlük mini dizisi Scenes from a Marriage (Scener ur ett äktenskap/Bir Evlilikten Manzaralar) o dönemde büyük ses getirmiş, hatta Avrupa’da boşanmaların hızla artmasından sorumlu tutulmuştu. Liv Ullmann ve Erland Josephson’un oyunculuklarıyla ekran tarihine iz bıraktığı gibi, ilişkilere odaklanan birçok filme ve diziye ilham verdi. Şimdi de The Affair ve In Treatment ile tanıdığımız yazar-yönetmen Hagai Levi’nin yorumuyla, HBO yapımı olarak yeniden hayat buldu. Jessica Chastain ve Oscar Isaac’in evli ve çocuklu Mira ile Jonathan çiftini canlandırdığı beş bölümlük mini dizi, orijinal senaryoya özünde sadık kalsa da günümüzün evlilik dinamiklerini yansıtmak üzere uyarlanmış. Örneğin, Bergman versiyonunda evliliğin yüksek statülü, yüksek maaşlı, baskın, kopuk ve sadakatsiz tarafı erkek iken Levi, bu yıkıcı görevi kadına devrediyor. Geçmişte Ortodoks Yahudi olan, akademisyen Jonathan ise domestik ve nispeten stabil. Dışarıdan bakanlar için her şey yolunda görünürken mutluluk balonunda oksijensiz kalan Mira, başkasına âşık olup bir gecede her şeyi terk ediyor. O sert kırılma noktasından sonra ilişkideki istikrar ihtimalini sabote eden pek çok başka sorun peş peşe gün yüzüne çıkıyor. Dengenin sürekli değiştiği güç mücadelesi, kavgalar, kopuşlar, uzlaşma çabaları, yeniden bağlanmalar ve nihayetinde derin bir ayrılık… Tüm bunlar yaşanırken anlatı, neredeyse imkansıza yakın olsa da taraf tutmama, yargılamama konusunda başarılı.

Set öncesinde başlıyor

Scenes from a Marriage’in açılışında Jessica Chastain, kulisinden çıkıp yüzü maskeli asistanlar eşliğinde sete doğru yürüyor. Chastain yerini alır almaz klaketin kapanışıyla birlikte Mira’ya dönüşüyor. Diğer bölümlerde de izleyiciye karşılarındakinin bir kurgu olduğunu hatırlatan benzer sahneler mevcut. Bu, izleyicilere gördüklerinin gerçek olmadığını hatırlatan ve onların içlerine su serpmek isteyen bir tavır gibi görünse de Levi bunu kurgusal çiftin deneyiminin evrenselliğini göstermek için tercih ettiğini söylüyor.

Kimyaları müthiş

Mekan olarak neredeyse tek bir evin kullanılması ve yakın kamera açıları, dizinin orijinal versiyonundan miras kalan detaylar. İzleyicileri olan bitenin tam ortasına, oyuncuların hemen yanına yerleştiren sahneler, konunun ne kadar herkese dair olduğunu hatırlatıyor. 20 yılı aşkın süredir yakın arkadaş olan ve daha önce de A Most Violent Year’da bir çifti canlandıran Chastain ve Isaac’in kimyası ise hikayenin gerçeklik hissine ve akıcılığına büyük katkıda bulunuyor. Scenes from a Marriage uzun ilişkilerde bireyselliğin kaybıyla birlikte çıkmaza girmenin kaçınılmazlığı, aşkın yerine zamanla başka şeylerin koyulup koyulamayacağı, ortak hayatın silinmez izleri, tutkunun dinmeyen çağrısı gibi zihni meşgul eden, tanıdık konuları incelikle ele alıyor. Sadece bu yüzden bile pek çoğumuzun radarına giren diziyi beIN Connect’te izleyebilirsiniz.