02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.11.2023 16:04 | Son Güncelleme: 22.11.2023 16:46

Squid Game The Challenge yayınlandı: Yarışmada hile var mı?

Squid Game: The Challenge'ın ilk 5 bölümü izleyiciyle buluştu. Genel olarak övgü alan Reality şov için ortaya atılan hile iddiaları tekrar gündem oldu. New York Times yarışma için "Ölümler sahte, para gerçek" başlığını tercih etti, Financial Times yılın en eğlenceli programına aday olduğunu yazdı
Squid Game The Challenge yayınlandı: Yarışmada hile var mı?

Rekorları altüst eden Güney Kore yapımı Squid Game dizisinden esinlenen ve ilk olarak Haziran 2022'de Bela Bajaria tarafından duyurulan senaryosuz yarışma programı Squid Game: The Challenge bugün izleyiciyle buluştu. İlk 5 bölümü bugün yayınlanan yarışmanın, 4 bölümü 29 Kasım'da finali ise 6 Aralık'ta Netflix'te ekrana gelecek. 456 yarışmacının 4,56 milyon dolar için mücadele ettiği yarışma bir yandan eleştirmenlerden övgü toplarken diğer yandan bu yılın başında çok konuşulan hile iddialarıyla gündemde. Gelin önce yorumlara sonra da yarışma hakkındaki iddialara yakından bakalım:

Financial Times:  Distopik kurgu imkânsız bir gerçekliğe dönüşüyor... Squid Game'den esinlenen ve çaresiz ruhların para için ölümcül bir turnuvada yarıştığı bir para ödülü yarışması olan bu şov,  yılın en eğlenceli ve alaycı dizisi olduğu kadar etik açıdan en şüpheli projesi olabilir. Orijinal diziyi izleyen 142 milyon hane halkı dizinin kurgusuna aşina olacaktır: 456 katılımcı çocukluk oyunlarının abartılı versiyonlarını oynarken, hayatta kalan bir kişi büyük ikramiyeyi eve götürene kadar kademeli olarak eleniyor. Çeşitli turlar, maskeli gözetmenler ve dev yatakhane aslına sadık kalınarak yeniden yaratılmış olsa da, riskler korkunç şiddet içeren orijinalinden belirgin şekilde daha düşük. 

USA Today: Squid Game: The Challenge beklediğiniz gibi olmayabilir. Bu yarışmacıların ürkütücü çocuk oyunlarıyla dolu kanlı ve gizli bir yarışmada öldürülmelerini anlatan tüyler ürpertici hayatta kalma dramasının bir başka üzücü bölümü değil. 456 gerçek yarışmacının 4,56 milyon dolarlık para ödülü için aynı çocuk oyunlarını oynadığı 10 bölümlük bir dizi. Yani kan yok (neyse ki) ve tabii ki kimse ölmüyor.

Entertainment Weekly: Squid Game'in şaşırtmacaları hiç eksik olmadı, ancak bu hepsinden daha büyük olabilir: Eklektik kadrosu ve orijinaline yaptığı yaratıcı güncellemelerle Squid Game: The Challenge, tek bir yarışmacıyı bile öldürmeden, hissedilir bir gerilim ve gerçek bir insan dramı sunmayı başarıyor.

New York Times: Ölümler sahte ama para gerçek başlığını kullanan NYT,dizinin bu versiyonunda, 456 oyuncunun tişörtünün kan yerine mürekkep ile ıslandığın yazdı.

Vulture: Yarışma programı modern realite televizyon dilini kullanarak, Dong-hyuk'un kapitalizmin insanoğlunu toza dönüştürdüğü benzetmesindeki temaları kendi tuhaf yöntemiyle hayata geçiriyor. Realite televizyonun kendisinin de geç dönem kapitalizminin bir ürünü olması, konunun altını çiziyor.

IGN: Yeni oyunlar ve meydan okumalar, genellikle beklenen neticeden sapan sonuçlarla memnuniyet verici eklemeler. Ne kadar seviyesiz görünse de Squid Game: The Challenge gerçekten de izlemeye değer.

Daily Beast: Netflix'in diziyi realite şovu olarak yeniden yaratması orijinal Squid Game'in tüm amacına aykırı olsa da Squid Game: The Challenge'da karanlık ama aynı zamanda sürükleyici bir şeyler var.

Hile iddiaları yine gündemde

Yapımcılar orijinal dizinin aksine yarışmayı kimin kazanacağını bilmediklerini söyledi. Ancak bu yılın başlarında Rolling Stone'a konuşan bazı eski oyuncular, yarışmada hile yapıldığını ve bazı oyuncuların bir sonraki dura geçmek için önceden seçildiğini iddia etti. New York Times'a konuyla ilgili açıklama yapan Netflix ise bu söylentileri yalanladı. Şirket sözcüsü, "Dizideki tüm elemeler, tüm oyunların adil olmasını sağlamak için her zaman sette bulunan bağımsız hakemlerimiz vardı" dedi.

Oyuncular yatakhanede kaldılar

Kırmızı Işık, Yeşil Işık'ın çekimlerinin ardından program Londra'nın doğusundaki stüdyolara taşındı ve burada yarışmacılar orijinal dizideki yaşam alanlarına benzer şekilde yatakhane tarzı ranzalarla dolu büyük bir odada yaşadılar. 

Sonraki bölümler için çekimler hazır

Yapımcılar verdikleri bir röportajda, oyunların başlarında tüm yarışmacıların muazzam miktarda görüntülerini derlediklerini ve bu sayede diziyi daha sonraki aşamalara kadar hayatta kalan yarışmacılara odaklanacak şekilde düzenleyebildiklerini söylediler. Netflix sözcüsü, herhangi bir yarışmacının fiziksel acıları ya da programdaki diğer tatsız deneyimleri için tazminat alıp almadığını söylemedi.