29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 15.10.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Türkiye’den 10 dizi HBO Max ekranında

Dünyanın en önemli dijital platformlarından HBO’nun 2022’de Türkiye’ye geleceği kesinleşti. Ama bizim sektör şimdiden kendine bu dünya devinde yer buldu
Türkiye’den 10 dizi HBO Max ekranında
Neslihan Akdaş
Bu hafta Türk diziciliğinin kalbi Cannes’da, Covid sonrası ilk kez gerçekleştirilen küresel televizyon fuarı MIPCOM 2021’de attı. 150’den fazla ülkeye ulaşan sektör için çok önemli bir mecra burası. Salgın dönemindeki yüzde 20’lik yükselişin etkisiyle yıl sonunda 600 milyon dolara yaklaşması beklenen Türk dizi ihracatı, 2023 için de 1 milyar dolara gözünü dikti. Belki de son dönemin en önemli gelişmesi, 10 dizinin HBO Max tarafından alınması oldu. Sektördeki son gelişmeleri, yurt dışına en çok ihracat yapan şirketlerden Madd Entertainment’ın Genel Müdürü Ateş İnce anlattı. - İspanya’nın en büyük medya kuruluşlarından Atres Media bu dönemde Türk dizilerini prime time’da ve ana kanalında yayınlamaya başladı. Ve İspanya’da en çok seyredilen kanal oldu. İspanya ihracatımız en az dört kat arttı. - Latin Amerika’da pandemi sürecinde Kadın dizisi ana kanalda ve prime time’da yayınlanmaya başladı. Ardından Kızım’ı şimdi de Sadakatsiz’i yayınladılar. Kızım’ın izlenme oranları Türkiye’dekinin çok üstünde. İspanya’da Mi Hija adında yayınlandı ve yüzde 25 share aldı. Kanalın izlenme ortalaması yüzde 13’tü.  - Yakın zamanda iki büyük dijital platform HBO Max ve Disney Plus, Türkiye’ye geliyor ama daha HBO Türkiye’ye girmeden Türk dizileri oraya gidiyor. HBO Max, Amerika’dan sonra Latin Amerika’da da açıldı. Latin Amerika’da yaptıkları ilk işlerden biri de Türk dizi kategorisi açmak oldu. Bu kategori için de 3 yıllığına bizimle (Madd Entertinment) anlaştı; 10 tane Türk dizisini kataloga koydu. Dizilerin isimleri Mucize Doktor, Babil, Sadakatsiz, Alev Alev, Sen Çal Kapımı, Menajerimi Ara, Kara Sevda, Kızım, Kadın, Baraj. Bu anlaşma çok çok önemli. Türk dizilerinin sadece açık kanallar için değil dijital platformlar için de önemli bir ürün olduğunun ispatı. Mucize Doktor şu an HBO Max platformunda en çok izlenen dizi. Madd, Ay Yapım, Med Yapım ve MF Yapım markalarını HBO ile yan yana görmek gurur verici. - Şahsiyet’in Türkiye’deki başarısının ardından, International Emmy Ödüllerinde Haluk Bilginer’in ödül alması, dizimizin uluslararası tanınırlığını sağladı. Ve ilk Türk – Latin Amerika co-production iş modeline imza attık. Meksika’da çekilen ve  Asesino Del Olvido adını alan dizimiz, HBO Max’te yayınlanmaya başladı bile.

Mucize Doktor ABD versiyonunu geçti 

İspanya dizi üretiminde dünyada söz sahibi olan önemli bir ülke. Evet; La Casa De Papel, Antena 3’te büyük bir hit olmadı. Şimdi aynı kanalda bizim dizilerin daha iyi sonuçlar alması aslında ne kadar önemli global bir ürüne sahip olduğumuzun güzel bir örneği. Bir başka örnek de Mucize Doktor’dan vereyim. Bir adaptasyon ve dizi Amerikan versiyonu ile adını duyurdu. Ama bugün bizim egemen olduğumuz pazarlarda Amerikan versiyonun çok üstünde izlenme sonuçları alıyor. Arjantin’de yüzde 60 izlenme payı ile en çok izlenen dizi oldu.