24 Kasım 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.08.2023 04:36 | Son Güncelleme: 18.08.2023 04:36

Gelişmekte olan ülkeleri soyan yöneticiler artık hesap vermeli

Kara para aklama her yıl 1.6 trilyon dolar küresel kayba neden oluyor. Denizaşırı hesaplardaki 7 trilyon dolarlık özel servet, küresel GSYİH’nin yüzde 10’una eşdeğer. Bu da ulusların çöküşüne neden oluyor
Gelişmekte olan ülkeleri soyan yöneticiler artık hesap vermeli

Peter Hain / The Financial Times

Bir grup seçkin hukukçunun oluşturduğu Hamburg merkezli New Institute (Yeni Enstitü) 27 Ağustos'ta bir Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Mahkemesi (IACC) kurulması için bir taslak hazırlamaya başlıyor.
Bu, acil bir ihtiyaç. Kara para aklama işi yılda 1.6 trilyon dolar gibi şaşırtıcı bir küresel kayba neden oluyor. Denizaşırı hesaplarda tutulan 7 trilyon dolardan fazla gizli özel servet, küresel GSYİH'nın yüzde 10'una eşdeğer. Yolsuzluk ülkeleri istikrarsızlığa sürükler, bazı durumlarda devletlerin düşüşüne yol açar (Oksijen'in notu: Orijinal metinde "failed state" ifadesi kullanılıyor). BM'nin eski insan hakları yüksek komiseri Navi Pillay'ın 2013‘te dediği gibi, “Yolsuzluk öldürür.”

Yozlaşmış liderlerin kamu fonlarını kişisel çıkarları adına yağmalayarak halklarını daha da derin bir yoksulluğa itmesi nedeniyle kleptorkasiler toplumları çok uzun süredir perişan ediyor. Bu tür bir istismarın yükünü gelişmekte olan ülkeler çekiyor. Ancak bu konudaki sorumluluk küresel.

Failler, çoğu New York ve Londra'da bulunan küresel şirketlerin ve bankalardan destek alıyor. Dubai ve Hong Kong, adı kötüye çıkmış kara para aklama merkezleri.

Güney Afrika'ya eski cumhurbaşkanı Jacob Zuma yönetiminde on yıl boyunca "el konması" ülkenin GSYİH'sinin çöküşünü tetikledi. Bu da ülkeyi her gün felç eden elektrik kesintilerine, su kaynaklarının kirlenmesine yol açtı.

Petrol zengini Angola'da eski Başkan José Eduardo dos Santos ve yandaşları milyarlarca ABD doları çaldı, bunun da korkunç sonuçları oldu: Angolalıların yüzde 53'ü günde 2.15 dolardan daha az parayla geçiniyor.