20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 02.06.2023 04:30 | Son Güncelleme: 03.06.2023 23:42

Mesai dışında ulaşılamama hakkına patronlar ne diyor?

Financial Times mesai dışında ulaşılamama hakkının tartışıldığı İngiltere’deki bazı şirket yöneticileriyle konuştu. Bir yönetici “Sürekli ulaşılabilir olmak sağlıklı değil ama çalışanların da patronla iletişim kuramayacağını düşünmesini istemem” diyor
Mesai dışında ulaşılamama hakkına patronlar ne diyor?

Emma Jacobs, Jude Webber / Financial Times

İngiltere’de İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Angela Rayner’in verdiği önerge kabul edilirse çalışanlar geceleri ve hafta sonları patronlardan gelen e-posta ve mesajları görmezden gelebilecek. Fransa, İspanya ve İrlanda’da iş saatleri dışında elektronik iletişimi kısıtlayan resmi limitler bulunsa da İngiltere’de ulaşılamama hakkı tesis edilmiş değil.

Çalışanlara ulaşılamama hakkı sağlayan kuralları savunanlara göre pandemi sebebiyle evden çalışma arttığından bu yana işverenlerle iletişimi koparmama baskısı arttı. İK yönetimi için danışmanlık sunan CIPD’den çalışma ekonomisi uzmanı Jon Boys’a göre yöneticiler ve serbest çalışanlar “mesai saatleri dışında en çok iletişime geçilen” kesimler. Bu durum yüksek statü ve gelirlerinin bedeli olarak görülüyor.
İşçi Partisi’nin önergesine dair ayrıntılar net değil. Autonomy düşünce kuruluşunun araştırma ve politikalar direktörü Will Stronge ulaşılamama hakkını ihlal eden işverenlere ceza vermenin “güçlü bir mesaj” göndereceğini ve “ücretsiz veya sözleşmesiz çalışmayı” azaltmaya yardımcı olacağını söylüyor.
Ancak İskoç kamu hizmetleri ile aynı konuda anlaşma yapan fen ve mühendislik işleri sendikası Prospect’in genel sekreter yardımcısı Andrew Pakes sabit kurallar konusunda endişeli.

“İşverenlerin dijital sınırları çalışanlarla müzakere etmesini, personelden mesai dışında sürekli çalışmayı beklemenin ve düzenli iletişimin dijital etkileri üzerine düşünmesini istiyoruz” diyor.