16 Nisan 2024, Salı
Haber Giriş: 13.01.2023 04:30 | Son Güncelleme: 13.01.2023 23:13

Moskova’da savaşı düşünen kalmamış

FT’nin Moskova büro şefi Rusya’nın başkentinde Noel ve tatil sezonunun nabzını tuttu: Başkentte şatafatlı partiler sürüyor, şampanya su gibi akıyor. Rejimi eleştirenler korkudan ancak kendi aralarında konuşabiliyor
Moskova’da kumarhanelerin bulunduğu Novy Arbat Caddesi.
Moskova’da kumarhanelerin bulunduğu Novy Arbat Caddesi.

Max Seddon / Financial Times

Moskova’da tatil sezonu. Gorki Parkı’nın girişini Vladimir Putin’in Ukrayna işgalini simgeleyen ve Latin alfabesiyle yazılmış, neonla aydınlatılmış Z, V ve O harfleri süslüyor. Altında ise parkın buz pistine doğru giden Ruslara “zaferi” ve “yiğit” askerlerini hatırlatan sloganlar var.
Savaşta bir yıl geride kalmak üzere ve Kremlin ilk olarak Rus tanklarına sprey boyayla yazılan bu üç harfin tam olarak ne anlama geldiğini açıklamış değil. Ancak karla bezeli köknarların ve zevksiz tünellerin yanına dizili bu harflerin esas özelliği anlamsızlıkları; Moskovalıların hiçbir şey olmamış gibi hayata devam etmesini sağlayan dokunun parçası haline gelmişler.
Kiev’e hemen her gün füze yağıyor. Doğu Ukrayna’daki bütün kentler yerle bir oldu. Rusya’nın uzak bölgelerindeki köylerde askerlik çağında erkek kalmadı. Ama Putin’in açtığı savaşın fazla değiştirmediği tek bir kent varsa o da Moskova. Savaş dönemindeki bir imparatorluk kalesi olmaktan ziyade Putin’in “özel harekatının” başkenti haline gelmiş. “Özel harekat” yaşananları örtbas etmek için güzel bir tabir: Yanı başındaki “kardeş ulusa” yapılan zulmü değil de İdlib ve Bangui gibi uzak yerlere yollanan komandoları akla getiriyor.