18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.08.2023 04:44 | Son Güncelleme: 25.08.2023 04:44

Orta güçlerin yükselişi başladı

Amerika’nın tek süper güç olduğu Soğuk Savaş sonrası çağ sona eriyor. İttifakların fiks menü olarak sunulduğu düzen, yerini ülkelerin Çin ve ABD arasında istediği seçimi yapabildiği "alakart dünya" dönemine bırakıyor. Bu ülkelerin adı "orta güçler"
Vladimir Putin, Johannesburg’da düzenlenen BRICS zirvesine tutuklanma ihtimali bulunduğundan çevrimiçi katıldı. Putin’i bizzat Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa’nın ikna ettiği söyleniyor. (Fotoğraf:  Getty Images)
Vladimir Putin, Johannesburg’da düzenlenen BRICS zirvesine tutuklanma ihtimali bulunduğundan çevrimiçi katıldı. Putin’i bizzat Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa’nın ikna ettiği söyleniyor. (Fotoğraf: Getty Images)

Alec Russell / Financial Times

Dünya düzenini yeniden biçimlendiren sarsıcı değişimleri anlamak için Kenyalı diplomatların takvimine bakmak işe yarayabilir. Nairobi yaz başında serbest ticaret anlaşması görüşmeleri için ABD’li yetkilileri, mecliste konuşmak üzere Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u ve ticaret anlaşması imzalamak için AB yetkililerini arka arkaya ağırladı. Kenyalı komutanların programı da dolu: Mayısta ortak donanma tatbikatı için bir Hint fırkateyni Mombasa açıklarına demirledi. Aynı günlerde İngiliz Kraliyet Deniz Piyadeleri Kenya’nın ilk komando birliğine eğitim veriyordu.