12 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.08.2023 04:30 | Son Güncelleme: 13.08.2023 00:04

Temiz teknoloji piyasasında ipler Çin’in elinde

Güneş panellerinin yüzde 80’ini, elektrikli araç bataryalarının yüzde 60’ını Çin üretiyor. Bu yıl dünyadaki yeni rüzgar türbinlerinin yarısından fazlası yine bu ülkede kurulacak. Dünya temiz enerji ararken yine Çin’e bağımlı olacak
Çin'de üretilen bir galyum yonga plakası (Fotoğraf: Getty Images)
Çin'de üretilen bir galyum yonga plakası (Fotoğraf: Getty Images)

Geçen yıl sonunda Çin’in teknoloji, ticaret ve savunma kurumlarından yetkililer Pekin’de bir dizi gizli toplantıya davet edildi. Amaç tekti: ABD’nin bilgisayar çiplerinin Çinli şirketlere satışına getirdiği kapsamlı kısıtlamalara yanıt vermek.

Pekin temmuzda cevabını açıkladı: Elektrikli taşıtlar, mikroçipler ve askeri silah sistemleri gibi stratejik öneme sahip birçok ürünün imalatında kullanılan galyum ve germanyum ihracatına kısıtlama getirildi.
Görüşmelerde doğrudan yer alan bir yetkili “Pek çok seçeneğimiz vardı” diyor: “Bu gidebileceğimiz en uç nokta değildi. Sadece bir caydırıcı unsurdu.”

Dünyaya göre Pekin aynı anda iki darbe vurmuştu. Öncelikle ABD’de ekonomik ve milli güvenlik için kritik sayılan onlarca madenin kendi kontrolünde olduğunu göstermişti. Ayrıca Çin’in bu durumu jeopolitik emellerle kullanmaya hazır olduğu da ortaya çıkmıştı.