20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 03.03.2023 04:31 | Son Güncelleme: 03.03.2023 04:31

Wall Street titanları ESG kavgası veriyor

En büyük varlık yöneticileri sürdürülebilir yatırım aleyhindeki tepkinin ciddi bir sorun haline geldiği uyarısında bulundu. Sundukları raporlar çevre, sosyal ve kurumsal yönetişim (ESG) ilkelerine karşı çıkanların karlarını tehdit ettiğini söylüyor
Wall Street titanları ESG kavgası veriyor

Patrick Temple-West - Brooke Masters / Financial Times

Wall Street’in en büyük varlık yöneticileri, özel sermaye şirketleri ve simsarları sürdürülebilir yatırım aleyhindeki tepkinin ciddi bir sorun haline geldiği uyarısında bulundu. Sunulan raporlar çevre, sosyal ve kurumsal yönetişim (ESG) ilkelerine dair ihtilafın kârlara yönelik tehdit olarak algılandığını gösteriyor.
BlackRock, Blackstone, KRR ve T. Rowe Price’ın da aralarında bulunduğu Amerikalı on civarı finans devi geçen ay yayınlanan yıllık raporlarında ESG yatırımlarına ilişkin “uyumsuz görüşler” veya “rakip talepler” gibi baskıların mali performansı olumsuz etkileyebileceği uyarısına yer verdi.

Beyanatlar “woke kapitalizmi” yani daha liberal görüşlere sahip yeni kuşağa göre uyarlanmış "duyarlı kapitalizm" aleyhindeki kampanyaya yanıt olarak geldi. Bu kampanyalar ABD Senatosu Azınlık Lideri Mitch McConnell ve Florida Valisi Ron DeSantis gibi yüksek profilli Cumhuriyetçi siyasetçilerden destek görüyor.
Cumhuriyetçilerin elinde bulunan Amerikan eyaletlerinde yetkililer hissedar tekliflerine dair oylamalarla ilgili olarak BlackRock ve State Street hakkında soruşturma başlattı. Eyalet meclisi üyeleri hükümete bağlı emeklilik fonlarının, yatırımlarında iklimi veya ırk eşitliğini göz önüne alan yatırım yöneticilerinin elinden alınmasını öngören yasaları görüşüyor.