02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.10.2023 10:41 | Son Güncelleme: 27.10.2023 13:45

Yale profesörü açıkladı: Çocuklara kaç yaşında cep telefonu verilmeli?

Uzun süredir tartışılan Çocuklar ne zaman telefon kullanmaya başlamalı? sorusuna Yale Üniversitesi psikoloji profesörü Laurie Santos "Mümkün olduğunca geç" diye cevap veriyor ve uyarıyor: Sürekli telefon kullanıyorsanız sizin söylediğinizi değil, yaptığınızı yapmak isteyecektir
Yale profesörü açıkladı: Çocuklara kaç yaşında cep telefonu verilmeli?

Bir çocuk ilk cep telefonunu kaç yaşında almalıdır? Yale Üniversitesi psikoloji profesörü Laurie Santos, çocuklarınızın daha mutlu, daha başarılı bir yaşam sürmesini istiyorsanız tek bir doğru cevap olduğunu söyledi: "Mümkün olduğu kadar uzun süre bekleyin."

Yale'in en popüler kursunun profesörü ve The Happiness Lab adlı podcast'in sunucusu Santos, CNBC Make It'e konuyla ilgili verdiği röportajda, "Bence çocuklara teknolojik aletler vermeyi ne kadar ertelersek o kadar iyi olur" dedi.

Gençler günde 8 saat ekrana bakıyor

Kâr amacı gütmeyen Common Sense Media adlı kuruluşun 2019 tarihli bir raporuna göre, telefonu olan 8 ila 12 yaş arası çocuklar günde beş saate yakın bir süreyi telefonlarına bakarak geçiriyor ve gençler günde yaklaşık sekiz saat ekran başında kalıyor.

Üstelik bu ekran süresi, kodlama veya dijital sanat yapma gibi yaratıcı faaliyetler için nadiren kullanılıyor. Common Sense araştırma başkanı Michael Robb, rapora ilişkin bir analizde, gençlerin vaktinin çoğunu  sosyal medyaya bakarak veya video izleyerek geçirdiğini yazdı. Prof. Santos ise, bunun muhtemelen çocukları yetişkinlere nazaran daha çok etkileyerek ruhsal sağlığın bozulmasına ve sınıfta dikkat dağınıklığına yol açacağını dile getirdi.

Daha çok sosyal medya, daha çok nefret söylemi

Ayrıca Make It'in mayıs ayındaki raporuna göre, sosyal medya kullanımı birçok çocuğu siber zorbalığa, nefret söylemine ve ayrımcılığa maruz bırakıyor. Çünkü, çocuklara yönelik YouTube videoları bile kötü niyetli, rahatsız edici veya uygunsuz içerik barındırabiliyor.

Santos, bir çocuğun sosyal medyadan alabileceği bildirim sayısının (muhtemelen ebeveynlerinden daha fazla) bunaltıcı olabileceğini söyledi. Kendisi, "Gençler bugün telefonlarından 200'den fazla bildirim alıyor. Bu bildirimler, çocuklar okulda öğrenmeye çalışırken telefonun çalmasıyla dikkat dağıtıyor" diye açıkladı.

Telefon kullanmayan çocuklar daha sağlıklı

Wait Until 8th adlı savunma grubuna göre, çocuklar ve gençlerin 8. sınıfa kadar akıllı telefon kullanmamasının faydaları şunlar:

1.     Daha az anksiyete ve depresyon riski

2.     Uyku miktarı ve kalitesinde artış

3.     Fiziksel aktivite ve açık hava için daha fazla zaman

Santos, ailelerin de örnek olarak yol göstermesi gerektiğini ebeveynlere şu sözlerle ifade etti: Sürekli cep telefonunuzla konuşuyorsanız, çocuğunuzun neden cep telefonu alamadığını haklı çıkarmak daha zor olur. Çünkü senin söylediğini yapmak istemeyecekler, senin yaptığını yapmak isteyecekler.