25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.04.2021 04:39 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

10 yıllık terapi seansı sayesinde fenomen yarattı

50 ülkede 4 milyon kopya satışa ulaşan The Silent Patient, şimdi Türkçede. Kitabın yazarı Alex Michaelides 10 yıl boyunca gittiği terapilerde karşılaştığı kişilerden etkilendiğini söylüyor
10 yıllık terapi seansı sayesinde fenomen yarattı
Hülya Çelik
Alex Michaelides’in Şubat 2019’da yayımlanır yayımlanmaz New York Times çoksatar listelerine giren ve 54 hafta boyunca inmeyip fenomen olan, ilk romanı Sessiz Hasta, geçtiğimiz haftalarda Domingo Yayınevi etiketiyle Türkçe okurunun da beğenisine sunuldu. Dilimize Aslı Perker tarafından çevrilen Sessiz Hasta, kocasını görünürde hiçbir sebep yokken ağır darbelerle öldürdükten sonra sessizliğe gömülen gizemli bir kadının ve onun bunu yapmasına sebep olan güdüyü ortaya çıkarmaya çalışan bir terapistin şok edici ve gerilim dolu hikâyesini anlatıyor. Bu tırnak kemirten gerilimin yaratıcısı Alex Michaelides, Türkiye’den ilk kez Oksijen’e konuştu. İlk kitabınız olan The Silent Patient 46 dilde okura ulaştı. Bu başarıyı neye bağlıyorsunuz?  Aslında yayımlandığı andan bu yana hiç tahmin etmediğim bir şekilde 50 farklı ülkede 2.5 milyon sattı, bu kadarını hayal bile etmemiştim. Şahsi görüşüm şu; bence herkes bu kitapta kendinden bir şeyler buldu. Psikoterapi teması sadece gerilim okuyucularına değil, herkese hitap etti. 

Mitolojiye dönüş

The Silent Patient’la ilgili en çok merak edilen, kişiler ve olaylarda gerçeklik payı olup olmadığı. Kitabı yazmadan önce psikoterapi eğitimi aldığınızı göz önünde bulundurursak karakterlerinizde sizin ve karşılaştığınız hastaların izlerini sürebilir miyiz? Hiçbir zaman terapistlik yapmadım ama çok fazla terapi gördüm, yaklaşık 10 yıl kadar. Yazarlığım üstünde en büyük etkiyi yaratan da bu terapiler oldu. Dürüst olmam gerekirse bu terapiler esnasında karşılaştığım kişiler tüm karakterlerime yansıdı. Baş karakter Alicia üstünden Eurupides’in Alcestis’ine sıkça dokunduğunuz için Yunan mitlerine ilgi duyduğunuzu anlayabiliyoruz. Mitler sizin için ilham kaynağı mı? Yazarken hep Yunan mitolojisine dönüyorum. Yeni kitabımda da öyle. Beni en çok etkileyen binlerce yıl sonra bu hikâyelerin nasıl yansıdığını görmek. Aslında her biri modern psikolojik incelemelere dayanıyor, muhteşem bir şey bu.  Kitapla ilgili okurlarınızdan ne tür dönüşler alıyorsunuz?  Bana en çok keyif veren şey dünyanın her yerinden insanların ilgisini ve kitabı beğendiğini duymak oldu. Hastanede yatan hasta insanların kitabı okuyarak birkaç saatliğine de olsa dikkat dağıttıklarını ve eğlendiklerini duyduğumda ne kadar mutlu olduğumu anlatamam.  İkinci kitabınız The Maidens haziranda geliyor. Merakla bekleyen okurlarınız için yeni kitabınızdan biraz bahsedebilir misiniz?   Elbette. Yeni kitabımın da yine Yunan mitolojisi, psikoloji ve cinayeti bir araya getiren bir hikâyesi var. Cambridge Üniversitesi’nde yaşanan bir dizi gizemli cinayeti konu ediyor. Okurlarla buluşmasını heyecanla bekliyorum. 

Silent Patient film oluyor!

Kitabın ardından tüm dünyanın gözü The Silent Patient filminde… Gösterim tarihi ve oyuncular belli mi? Hayalinizde oyuncular var mı hikayeniz için? Brad Pitt’in şirketi olan Plan B’de çekilecek, çekimlerine bu yıl başlanabilir. Oyuncular hakkında bir düşüncem yok. Bu yüzden oyuncu kadrosunda kimler olacağıyla ilgili çok heyecanlıyım. Filmle ilgili başka bir şey söylemek zor, şimdilik bu kadar bilgi vermiş olayım. 

Agatha Christie’den çok etkilendim

Kıbrıs’ta, hayal dünyam üstünde çok büyük bir etkisi olan Yunan mitolojisiyle iç içe büyüdüm. Ancak ilk dilim İngilizce ve ben Yunan temaları hakkında yazan bir İngiliz yazarım.  • Üstümde en büyük etkiyi yaratan yazar Agatha Christie’dir ama modern suç kurguları okumaya meyilli olduğum pek söylenemez. Okumaktan asıl keyif aldığım tür edebi kurgu. Evelyn Waugh, Christopher Isherwood ve Margaret Atwood’u favorilerim arasında sayabilirim. Sessiz Hasta/ Alex Michaelides/ Çeviren: Aslı Perker/ Domingo Yayınevi/ 320 Sayfa.