22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.08.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Babadan oğla başarı öyküsü

Tarihi 1927’ye kadar giden köklü ve başarılı yayınevlerinden Remzi Kitabevi’ni, Yayın Bölümü Yönetmeni Ömer Erduran ve Yayın Koordinatörü Öner Ciravoğlu anlattı
Babadan oğla başarı öyküsü

“Remzi Kitabevi’ni bugünlere üç kuşak taşıdı”

Remzi Kitabevi Yayın Bölümü Yönetmeni Ömer Erduran Remzi Kitabevi’nin doğuşunu ve bugünlere nasıl geldiğini anlatır mısınız?  Bir aile şirketi olan Remzi Kitabevi’ni bugünlere üç kuşak taşıdı. Dedem Remzi Bengi herhalde en zoru olan, kuruluşu gerçekleştirdi. 1927’de İstanbul Beyazıt’ta açtığı kitapçı dükkânında bir süre sonra yayıncılığa da başladı. O yıllar, yeni Cumhuriyet’le birlikte önemli değişimlerin yaşandığı bir dönemdi. Bir yayıncı için harf devrimiyle gelen yeni alfabeden daha büyük bir değişim ne olabilir, bilemiyorum! 1929 sonlarında Ankara Caddesi 93 numaradaki o ünlü dükkânına geçti. Benim de çocukluktan hatırladığım o minicik dükkânında uzun süre faaliyetini sürdürdü. O dönemde edebiyat dünyasının önemli isimleri Remzi Kitabevi çevresinde toplandı: Nâzım Hikmet, Hasan Âli Yücel, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Halide Edip Adıvar, Sabahattin Ali, Yaşar Kemal, Mustafa Nihat Özön, Hasan Ali Ediz, Falih Rıfkı Atay, Suut Kemal Yetkin, Orhan Kemal, Fakir Baykurt, Tarık Buğra, Yaşar Kemal, Kemal Tahir, Şevket Süreyya Aydemir, Halikarnas Balıkçısı ve Orhan Hançerlioğlu bu yazarlardan bazılarıdır. 1937 yılında, Millî Eğitim Bakanlığı Klasikleri’nden 3 yıl önce, “Dünya Muharrirlerinden Tercümeler Serisi”yle, Latin alfabesine geçtikten sonra dünya yazarlarından çeviri dizisi oluşturan ilk yayıncı oldu. Aynı zamanda benim kuşağımın da aşina olduğu pek çok ders kitabının yayını o dönemde ağırlık kazandı.  Babam Erol Erduran ikinci en zoru yaptı; dedemin ardından yayınevinin faaliyetini sürdürdü. Kültür kitaplarına ağırlık veren çizgisi, yayın çeşidini ve kalitesini artıran yaklaşımıyla kendi dönemine damgasını vurdu. Adalet Ağaoğlu, Ümit Kaftancıoğlu, Azra Erhat, Murathan Mungan, Buket Uzuner, Ayşe Kulin, Emre Kongar, Haluk Yavuzer, Acar ve Zuhal Baltaş, Doğan Cüceloğlu gibi önemli yazarların eserlerinin yanı sıra sanat kitapları, büyük fikir kitapları, felsefe ve düşünce, kişisel gelişim, psikoloji yapıtları gibi pek çok yayın yaptı. Sanırım ben ve kardeşim Remzi Kitabevi Finans ve Mağazalar Zinciri Yönetmeni Ahmet Erduran farklı bir zoru başardık; her ikimiz de geldiğimizde hazır bir yayınevi bulsak da rehavete kapılmayıp bayrak yarışını sürdürdük. Hem yayınları çeşitlendirerek hem de üretim ve yönetim şeklini güncelleyerek kendi payımıza düşeni yapmaya çalıştık. Bu dönemde Remzi Kitabevi için önemli bir atılım satış noktaları konusunda oldu. 1994 yılında faaliyete geçen Akmerkez şubemizle birlikte yeni kitabevleri açmaya başladık. Remzi Kitabevi’nin ilk başlangıç noktası olan kitapçılığı, yeni bir anlayışla ele aldık. Günümüzde dijitalleşmeyle birlikte her şey çok daha hızlı değişiyor. Biz de bu değişimlere ayak uydurup Remzi Kitabevi’ni geleceğe taşımaya devam ediyoruz.
Ömer ve Ahmet Erduran
Ömer ve Ahmet Erduran
Kendinizi sektörde nasıl bir konumda değerlendiriyorsunuz? Başarınızın sırrı nedir? Herhalde en temel başarı, tıpkı doğada olduğu gibi, hayatta kalıp varlığını sürdürebilmektir. Biz şirket olarak kuşaklararası geçişi başarabildik. Yayıncılığı her zaman tek işimiz olarak düşündük, yazarlarımıza her açıdan güven vermeyi, gelen metinleri en iyi şekilde kitaba dönüştürmeyi ilke edindik. Sanırım bu konulardaki çabalarımız okurlar tarafından olumlu karşılandı.

“2020 yılında 50’ye yakın ilk baskı kitap yayımladık”

Remzi Kitabevi Yayın Koordinatörü Öner Ciravoğlu Remzi Kitabevi neler yapıyor bugünlerde?   Salgın etkisinin azalacağı, kayıp 1.5 yılın olumsuzluklarını aşma umuduyla her yayınevi gibi güz dönemine hazırlanıyoruz. Kitabın okurla buluşması zor bir dönemden geçiyor. İnternet siparişleri bir ölçüde destek olsa da satış adetleri ve baskı sayıları düştü. Gelecek projelerde bizi neler bekliyor? Yeni yazarlar var: Münci Kalayoğlu, Ömer Önhon, Ahmet Söylemezoğlu, Ebru Çaloğlu bunlar arasında sayılabilir. Ayrıca yayın programımız geleneksel çizgimizde devam ediyor. Bu yıl yeni eserlerle okuruna bir kez daha ulaşacak yazarlarımız şöyle: Hıfzı Topuz, Emre Kongar, Haluk Yavuzer, Mahfi Eğilmez, Cem Kozlu, Zuhal Baltaş… Dünya ve Türk klasikleri dizilerimiz de devam ediyor. Remzi Kitabevi yılda kaç kitap basıyor?  2020 yılında 50’ye yakın ilk baskı kitap yayımladık. Tekrar baskılar ise 200’ün üstünde. Bir kitabın satacağının sinyalini nasıl alıyorsunuz? İlk kitaplara bakışınız nedir? İlk kitap önerilerine heyecanla yaklaşıyoruz. İyi bir yapıtın ışıltısı ilk sayfadan itibaren fark ediliyor. Roman ve öykülerde yaklaşım, kurguda yenilik ve basmakalıp anlatımlardan kaçınma kendini hemen belli ediyor. Tabii bunlar hiçbir zaman çok satış garantisi vermiyor ama iyi bir yazarla buluşmuşsanız, bu uzun vadede yayınevine yapılmış bir yatırım oluyor.