23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.09.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Bu sonbaharda neler okuyacağız?

Hakan Günday’ın Zamir’inden Jim Carrey’nin Anılar ve Yanılsamalar’ına, J. K. Rowling’in Türkiye’de adı henüz belli olmayan romanından Ece Temelkuran’ın Hep Beraber’ine… Yayınevleri, rafları iddalı yeni kitaplar ve çok özel yeniden basımlar ile renklendiriyor
Bu sonbaharda neler okuyacağız?
Damla Karakuş
[email protected]

Jorge Luis Borges kitapları yeni yayınevinde

Jorge Luis Borges’in telif hakları artık Can Yayınları’nda. Ekim ayı itibarıyla Sonsuzluğun Tarihi, Alçaklığın Evrensel Tarihi ve Atlas, sırasıyla Saliha Nilüfer, Süleyman Doğru ve Emrah İmre çevirisiyle okurla buluşacak. Paulo Coelho’nun Okçu’nun Yolu romanı, sonbaharın kitapları arasında yer alıyor. Erendiz Atasü’nün Bir Başka Düğün Gecesi, Başar Başarır’ın romanı Dolunay İki Gece Sürer de yeni dönem kitaplarından.

Sonbaharda cinayet ve gerilim! 

Eylülü, Wilbur Smith’in macera dolu kitabı Yırtıcı ve Agatha Christie’nin ortadan kaybolduğu on bir günü kurgulayan Andrew Wilson’ın Cinayet Ustası adlı kitabı ile karşılıyor Altın Kitaplar. Ekimde Robert Greene’in İnsan Doğasının Yasaları ile Stephen King’in unutulmaz eserlerinden Azrail Koşuyor yayınlanıyor. Yonca Eldener’in yeni kitabı İstanbul’un Hayaletleri  de ekimde çıkıyor.

Kült başyapıtlar mevsimi

İthaki Yayınları’nda yeni dönemde Huxley’in kült başyapıtı Loudun Şeytanları ve Andy Weir’in eylüle ertelenen ilk romanı Kurtuluş Projesi’ni okuyacağız. Nebula En İyi Roman Ödülü kazananı Yeni Bir Güne Şarkı, Sarah Pinsker kalemi ve Sevda Ertaş çevirisiyle Türkçede. Film uyarlamasıyla gündeme gelen Jessica Bruder’in Nomadland’i Burcu Denizci çevirisiyle okurunu selamlıyor.  

Atlas’ın yaratıcıları ve Matt Haig 

Domingo Yayınevi’nden çok sevilen Fang Ailesi’nin yazarı Kevin Wilson’dan yeni bir roman geliyor: Bir Şey Olduğu Yok. Atlas’ın yaratıcılarından, (Aleksandra Mizielinska, Daniel Mizielinski) gezegenimizin derinliklerini ayrıntılarıyla keşfedeceğimiz Yer Altı - Su Altı da Domingo etiketiyle raflarda olacak. Zamanı Durdurmanın Yolları ve Gece Yarısı Kütüphanesi’nin yazarı Matt Haig’in çok sevilen kitaplarından İnsanlar, kasım ayında Elif Ersavcı çevirisiyle okurunu bulacak. 

Herman Hesse ve Alice Miller gözdeler

Profil Kitap’ın yeni dönem için dört gözle yayımlamayı beklediği eserlerden ilki Herman Hesse’den Barış Tut çevirisiyle okurla buluşacak olan Entdecke Dich Selbst. Bir diğer heyecan ise ilk çıktığı günden beri yoğun ilgi gören Yetenekli Çocuğun Dramı’nın yanına Alice Miller’ın üç eserinin daha yeni dönemde yayımlanacak oluşu: Das Verbannte Wissen, Der Gemiedene Schlüssel ve Du Sollst Nicht Merken. Bununla birlikte Profil Kitap’ın spor kitaplığında da okurlarını sevindirecek haberler var: Kobe Bryant, Steve Kerr, Derrick Rose, Lewis Hamilton, Jürgen Klopp gibi birçok yıldız ismin biyografisi gelecek. Ayrıca yerli yazarlardan İbrahim Tenekeci, Hayati İnanç, Bekir Develi ve Halis Aydemir de yeni eserleriyle okurlarıyla buluşacak. 

George R. R. Martin ve Jim Carrey çıkıyor

Epsilon Yayınevi’nde George R. R. Martin, Kralların Çarpışması resimli özel baskı kitabıyla yeni dönemde yine fantastik bir macerayla okuruyla buluşuyor. Jim Carrey ve Dna Vachon’ın kaleme aldığı Anılar ve Yanılsamalar, Carrey’in kurgusal bir versiyonunun başrolde olduğu sürrealist bir anı/roman olarak Türkçede yer alacak. La Casa de Papel’deki Berlin rolüyle tanınan Pedro Alonso O’choro’nun geçmişe ve geçmişteki farklı bedenlerimize uzanan mistik bir yolculuğu anlattığı Filipo’nun Kitabı da yine anı/roman türünde. 

Cinayet Kulübü sonbaharı selamlıyor

Bilgi Yayınevi bu sonbahara İngiltere’de satış rekorları kıran ve pek çok dile çevrilen Perşembe Günü Cinayet Kulübü ile başlıyor. Richard Osman’ın polisiye ile mizahı mükemmel bir şekilde harmanladığı bu kitabı Cengiz Yücel çevirmiş. Yerli edebiyatta Turgut Özakman İlk Roman Yarışması’nı kazanan Selda Uygur Gürbüz’ün romanı Babalar ve Kızları dikkat çekiyor.

Yeni dönemde Livaneli rüzgârı

Eserlerine artık İnkılâp Kitabevi etiketiyle ulaştığımız büyük usta Zülfü Livaneli’nin Arkadaşıma Veda, Huzursuzluk, Serenad ve Kardeşimin Hikâyesi kitaplarını bu sonbahar yeni kapaklarıyla okuyacağız. Osman Pamukoğlu ise Hitler, Napolyon ve Mussolini adlı kitaplarıyla yeni dönemde İnkılâp’ta öne çıkacak. Erik van den Brink ve Frits Koster ve Zümra Atalay, Şefkat Korkaklara Göre Değil ile raflarda olacak. 

Yoğun ve özel gündem!

Doğan Kitap’ta Hakan Günday’ın yaz için beklenen yeni romanı Zamir, ertelenerek sonbaharın heyecanı oluyor. İskandinav polisiyesinin büyük ustası Jo Nesbo ise Krallık adını verdiği romanıyla raflarda yeri alacak. Şaziye Karlıklı Son Kadın, Defne Suman Yitik Ülke, Selçuk Şirin Yetişin Babalar, Şermin Yaşar Şans Talih Kader Kısmet ve Zeynep Özkartal Seçkin Selvi Nehir Söylesi adlı eserleriyle Doğan Kitap’ın sonbahar dönemi raflarında yer bulacak. Ayrıca henüz kitap isimleri netleşmeyen Tarık Tufan ve Gülseren Budayıcıoğlu da yeni dönemde raflarda olacak yazarlardan… 

Anı ve psikoloji ön planda

Karaciğer nakli konusunda dünya çapında isim yapan hekim Münci Kalayoğlu’nun anılarını aktaran kitap Hatırda Kalanlar, Remzi Kitabevi etiketiyle yeni dönemin dikkat çeken ilk kitabı. Bir diğer anı türündeki eser ise Cem Kozlu’nun hazırladığı Bir Tıp Şehidimiz: Selahattin Erk; ülkemizin ilk röntgen profesörünün anılarını aktarıyor. Zuhal Baltaş’ın Yaratan ve Yok Eden Normlar adlı kitabı da pandemi döneminde değişen değer yargılarını merkezine alırken, Nazende Öksüz Özdemir’in Aynaya Bakma Cesareti adını verdiği kitabı, psikoterapi öykülerinden oluşuyor. 

Sezonun sürprizi J. K. Rowling’in yenisi

Yapı Kredi, sonbaharı nefis bir sürprizle karşılıyor; J. K. Rowling’in Türkiye’de adı henüz belli olmayan romanı The Christmas Pig, ekimde raflardaki yerini alacak. Faruk Duman’ın Sus Barbatus 3 adlı eseri de dikkat çeken kitaplar arasında. Selçuk Demirel Bir Ağacın Altında adlı eseriyle okurla buluşurken Gülten Dayıoğlu’nun Yanardağın Yankısı adlı eseri de Yapı Kredi etiketi taşıyacak. 

Klasikler okurla buluşuyor

Ali Berktay’ın Fransızca aslından çevirdiği, Cumhuriyet Dönemi Fransa’sının radikal düşünürlerinden pedagog Jules Payot’un kaleme aldığı İrade Eğitimi, ciltli seçeneğiyle birlikte yeni dönemin öne çıkan İş Bankası Kültür Yayınları kitaplarından biri. Yine Eski Yunanca aslından Erman Gören ve Ertuğrul İnanç’ın birlikte çevirdiği, Loukianos’un kaleme aldığı Hakiki Hikâyeler de ciltli seçeneğiyle raflarda olacak. 

Belgesel tadında kitaplar

Ayrıntı Yayınları’nın Lacivert grubundan sunduğu Sessizliklerin Dokunuşu’nda Ali Özgentürk, 1995 yılında Nâzım’ı yakından tanıyan Müzehher Vâ-Nû, Avni Arbaş, Mehmet Ali Aybar, Andrey Voznesenki ve Nail Çakırban ile yaptığı uzun konuşmaları, belgeselini yapamadığı için bu kitapta anlatıyor. Rafik Schami de Die Geheime MissionDes Kardinals adlı eserinde iç savaş arifesindeki Suriye’yi merkezine alıyor. Yayınevinde bir başka öne çıkan kitap ise Başar Öztürk’ün kaleme aldığı Haydarpaşa’nın Son Memuru. Ayrıntı Yayınları’nın yeni heyecanı Düşbaz Kitaplar, Chuck Palahniuk ve Estes ile sektöre ve yeni döneme hızlı bir giriş yapıyor. Chuck Palahniuk’un kendisinden de izler taşıyan eseri Bunu Bi’ Düşün: Yazarlık Yaşamımda Gidişatı Değiştiren Anlar, ekim ayında raflarda yerini alacak. 

Ayşe Tolga’dan Osman Balcıgil’e yeni kitaplar 

Nevşah Fidan’ın “Çabayla değil eylemle!” çıkışıyla kaleme aldığı kişisel gelişim türündeki Ustalar Sınıfı adlı kitabı, Destek Yayınları’nın sonbaharda öne çıkan kitaplarından. 1968 kuşağını işleyen, aşkla yoğurulan bir dönem romanı olarak öne çıkan Avuçlarımda Hâlâ Sıcaklığın Var, Osman Balcıgil kalemiyle raflardaki yerini alacak. Bereket Sende ise Ayşe Tolga’nın kaleminden, yine Destek etiketiyle okurunu bulacak. Bir diğer kişisel gelişim kitabı da günümüzde kaybedilen samimiyete ulaşmayı hedefleyen Bülent Gardiyanoğlu’nun kaleme aldığı Yüreğiyle Konuşanlar. Bunun yanında Erhan Altunay editörlüğünde Ezoterik Seri okurla buluşacak; Ezoterik Edebiyat Koray Sarıdoğan ve Kubilay Han’ın kaleminden çıkarken Ezoterik Tarot’un yazarı ise Tuğba Erşen.

Nermin Abadan Unat’ın anıları 

100. yaşı kutlanacak Nermin Abadan Unat’ın anıları ile ÇYDD Başkanı Ayşe Yüksel’in Türkân Saylan odağında kaleme aldığı anıları yine dikkat çekecek yayımlar arasında olacak…

Ece Temelkuran’dan yeni kitap 

Everest Yayınları’nda Ece Temelkuran bu sonbaharı Hep Beraber ile karşılıyor. Seray Şahiner ise Ülker Abla adını verdiği kitabı ile okuruyla buluşmayı bekliyor. Sürpriz bir kitap ise Buket Uzuner’den geliyor. Uzuner’in sonbaharda okuyacağımız kitabının adı Ateş.