05 Kasım 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.03.2023 11:37 | Son Güncelleme: 29.03.2023 13:32

Geleceğin kütüphanelerine yolculuk

Doç. Dr. Işıl İlknur Sert, bu yıl ana teması Kütüphane İyileştirir olarak belirlenen 59. Kütüphane Haftası kapsamında kitapseverler ve Bilgi ve Belge Yönetimi öğrencileriyle bir araya geldi
Geleceğin kütüphanelerine yolculuk

Rami Kütüphanesi'ndeki etkinliğe katılan Doç. Dr. Işıl İlknur Sert, slayt eşliğinde Rami Kütüphanesi'nden Geleceğin Kütüphanelerine Bir Yolculuk başlıklı konuşma yaptı. Kütüphaneler ve kütüphanecilerin insanlığın gelişimindeki önemli kaynaklardan olduğunu belirten Sert, kütüphanelerin sadece kitap okunan yerler olmadığını, çok çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiği yerlere dönüştüğünü söyledi.

Işıl İlknur Sert, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde yapılan farklı atölye çalışmalarına değinerek, "Eskiden insanlarla Kütüphane Haftalarında buluştuğumda, onlara yurt dışından örnekler gösteriyordum. Şimdi artık Türkiye'den örnekler gösteriyorum. İnsan gerçekten gurur duyuyor." ifadelerini kullandı.

"Kütüphaneler artık ses çıkarılan mekanlar"

Kütüphanelerin yaşadığı köklü değişime işaret eden Sert, şu bilgileri verdi: "Bugün geleceğin kütüphanelerinden bahsederken kütüphanelerin aynı zamanda birer yayıncı olduğunu da söyleyebilirim. Çünkü kütüphaneler artık sessiz değil, ses çıkarılan mekanlar. Sessiz okuma alanları da var mutlaka ama artık etkinlik salonları var. Bu salonlarda insanlar artık kendi üretimlerini gerçekleştiriyor. Özellikle makerspace (üretim atölyeleri) hareketinin ülkemizde üniversite kütüphanelerinde olduğunu görüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı'mıza bağlı kütüphanelerimizde de benzer çalışmalar var."

Doç. Dr. Sert, artık birçok elektronik kitaba ücretsiz ulaşılabildiğine de dikkati çekerek, AVM'lerde dahi kütüphaneler kurulduğunu, fakat henüz etkin şekilde kullanılmadığını aktardı. Geleceğin kütüphanelerinde her şeyden öte insan kaynağının en önemli unsur olduğunun altını çizen Sert, şunları kaydetti: "İnsan kaynağı, yine insanı eğitmek için en önemli araç. Aradan insanı kaldıramazsınız. Sosyal etkinlikler yapmak zorunda ve sosyalleşme mekanı olarak kütüphanelerin kullanılmasını sağlamak durumundasınız. Bugün özellikle belediyelerin hazırladığı çok güzel kütüphaneler var. Z kuşağı için de yapmamız gerekenler var. 'Z kuşağı bizi anlamaz' değil, bizim onları anlamamız gerekiyor. Bundan sonra Alfa kuşağı gelecek. Bu anlamda kuşak farklılıkları söz konusu. Bu noktada öyle hizmetler ulaştırmalıyız ki onların dikkatini çekmeliyiz."

"Geleceğin kütüphaneleri sürdürülebilir olmalı"

Işık İlknur Sert, Rami Kütüphanesi'nin geleceğin kütüphanelerine örnek olduğunu ve Türkiye'nin ilk Biosphere sürdürülebilir müze sertifikası aldığına vurgu yaparak, "Geleceğin kütüphanelerinin sürdürülebilir kütüphaneler olması gerekiyor. Bu noktada Rami Kütüphanesi gerçekten önemli bir yapıya sahip. Hem restorasyon teknikleri hem alt yapı sistemiyle İstanbul halkına yeni bir mekan sunuldu. Rami Kütüphanesi, geleceğin kütüphaneleri için çok güzel bir yatırım ve örnek" değerlendirmesinde bulundu.

Kütüphanelerin halkın ihtiyacını karşılamakla beraber teknolojiyle uyumlu olması gerektiğini de sözlerine ekleyen Doç. Dr. Sert, "Nitelikli personelin istihdamı için meslek birlikleriyle el ele vermek gerekir. Bu etkinlikler nitelikli personel olmadan yapılamaz. Kütüphanelerimiz sosyalleşme mekanları halini almalı. Bizler de kütüphanelere üye olmayı yaygınlaştırmalı, bu konuda tanıtımlar yapmalı ve etkinliklere destek vermeli, yeni etkinliklerin yapılmasında öncülük etmeliyiz. Geleceğin kütüphanelerini beraber şekillendireceğiz" diye konuştu.

Kaynak: AA