16 Nisan 2024, Salı
Haber Giriş: 23.07.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Her kitap için 10 ağaç fidanı

Çok satan raflarındaki yeriyle dikkat çeken Destek Yayınları’nı Destek Medya Grup Başkanı Yelda Cumalıoğlu ve Genel Yayın Yönetmeni Ertürk Akşun’dan dinledik
Her kitap için 10 ağaç fidanı

“İnsanların ilk kitaplarını okumalarına vesile olduk”

Yelda Cumalıoğlu, Destek Medya Grup Başkanı Destek Yayınları nasıl doğdu ve bugünlere nasıl geldi? Destek Yayınları kitap okuma sevdamla, sözcükleri bir araya getirme tutkumla başladı desem abartmış olmam. Zira on beş senelik memuriyet kariyerime (Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlık’ta çalıştım) yazmış olduğum bir romanın bana açmış olduğu yeni bir yol hikâyesi ile hiç tereddüt etmeden son verdim. Aslında yazar olarak başladığım bu yol beni yayıncı yaptı. Böyle doğdu Destek, önce Ankara’da başladığımız yayın hayatımıza İstanbul’da devam ediyoruz. Bugün geldiğimiz noktaya inanın çok çalışarak, pes etmeyerek, hayatı kitap gibi yaşayarak, müthiş bir tutkuyla, cesaretle, inat ve sabırla geldik. Başarısızlıklarımız hep pusula oldu bize, ne yapılmayacağını öğretti. Başarılarımızın ise üstüne gittik, katlanarak çoğalttık.  Destek Medya Grubu neler yapıyor? Bünyemizdeki Destek, Karakarga, Beyaz Baykuş ve Genç Destek yayınevlerinin yanı sıra bir de prodüksiyon ayağımız var. TV’lere belgesel ve söyleşi programları yaptık. Ancak pandemi nedeniyle şu anda yayım ayağına daha fazla ağırlık veriyoruz. Karakarga Yayınları’nda dünyanın sayılı çizerlerinden M.K. Perker ile birlikteyiz. Karakarga’yı dünyanın en iyi, edebi ve ödüllü çizgi romanlarıyla çok prestijli bir yayınevi kategorisinde değerlendiriyoruz. Online alışverişte destekdukkan.com ile Türkiye’de yayımlanan tüm kitaplara ulaşma imkânı sunuyoruz. Daha sonraki günlerde okuyucularımıza çok sürprizlerimiz olacak. Başarınızın sırrı nedir? Çok okutmakta iddialıyız. Hatta Türkiye’de hiç kitap okumamış insanların bile ilk kitaplarını okumalarına vesile olduk. Biz toplumun, gündemin nabzını çok iyi tutmaya çalışıyoruz. Hayatı daimi bir kitap olarak algıladığımız için, en azından ben, her renkten, kokudan, manzaradan, yemekten, sözden, hikâyeden, insandan, bakıştan, sesten ilham alıyor, proje yaratıyor ve kitaba dönüştürüyorum. Şu an ikinci üniversitemi okuyorum. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü üçüncü sınıf öğrencisiyim. Yaklaşık iki senedir Destek Yayınları “Felsefe Serisi” Türkiye’de en çok satan kitaplar arasına girdi. Mesela Epiktetos, stoacı bir antikçağ filozofu, şimdi neden okunur? Cevabı çok basit: Aslında bugün kişisel gelişim dediğimiz düşüncelerin babaları filozoflar. Yani bu bir bütün. Biz tüm bunları samimiyetle yaşıyor ve üretime geçiyoruz. Üstüne bir de agresif bir satış politikamız var ki kitabı okutmak için çok çaba harcıyor, medyanın tüm araçlarını kullanmaya çalışıyoruz. 

“Birçok ilk kitabı çok satan yaptık”

Ertürk Akşun, Destek Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Destek Yayınları neler yapıyor bugünlerde?  Pandemi bizleri evlerimize kapatmış olsa bile iş arkadaşlarımızla bu süreci kazasız belasız atlatmaya çalışıyoruz. Projelerimize gelince bu tam da bizim yayınevi için sorulacak bir soru olmuş. Çünkü biz bir proje yayıneviyiz. Sürekli yeni projeler üretiriz, hazır dosya beklemeyiz, dosyayı biz yaratırız veya bu konuda uygun olan kişileri ve yazarları buluruz.   Gelecekte neler var? Sürdürülebilirliğe çok önem veriyoruz. Bu nedenle, doğadan aldığımızı doğaya geri vermek için yayımladığımız her kitapla birlikte on fidan dikiyoruz. Bu projenin başka bir ayağı olarak yakında okurlarımız da destekdukkan.com sitemiz üzerinden fidan bağışında bulunabilecekler. Bizi çok heyecanlandıran diğer bir projemiz de Destek Atölye. Yıllar içinde alanlarının en iyisi isimlerle yaptığımız kitapları düşününce aslında elimizde ne kadar büyük bir birikim olduğunu gördük ve bu birikimi okurlarımızla paylaşmamız gerektiğini düşündük. Yeni sezonda dolu dolu bir eğitim programıyla okurlarımızın karşısına çıkacağız.  Yılda kaç kitap basıyorsunuz?  Destek Yayınları ayda ortalama 16 yeni kitap basıyor. Bunun yanında Beyaz Baykuş’tan 2, Genç Destek’ten 2 ve Karakarga Yayınları’ndan da 8'e yakın yeni kitap yayımlanıyor. Bu da demek oluyor ki, aylık 28 ila 30 kitap arasında yeni kitap basıyoruz. 2020'deki verilere baktığımızda ise 254 yeni kitap yayımladığımızı ve 3 milyon baskı yaptığımızı görüyoruz. Bir kitabın satacağının sinyalini nasıl alıyorsunuz? İlk kitaplara bakışınız nedir? Dediğim gibi kitap bize gelmiyor biz kitaba gidiyoruz. Yani bir kitabı hazırlamadan önce biz onun çok satacağını zaten biliyoruz. Ayrıca benim tezgâhtan gelmem, kitap ile ilgili her alanda otuz yıldır çalışmam elbette değerli bir öngörü kuvveti veriyor. İlk kitaplara gelince, bizim işimiz bu zaten. Birçok ilk kitabı Türkiye’de çok satan yaptık ve yapmaya devam edeceğiz.