19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 26.11.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:18

İklim krizinin gölgesinde Everest

İş insanı ve çevre aktivisti Hakan Bulgurlu, iklim krizine dikkat çekmek için Everest’e çıkış hikayesini, ilk kitabı Tehlikeli Tırmanış’ta anlatıyor
İklim krizinin gölgesinde Everest
Kahraman Çayırlı
İş insanı (Arçelik CEO’su), iklim ve çevre aktivisti Hakan Bulgurlu, iklim krizine, Himalaya buzullarının erimesine dikkat çekmek için 2019’da Aconcagua’ya (Everest’ten sonra en yüksek zirve; Amerika’nın en yüksek zirvesi, Arjantin) ve Everest’e tırmandı. Dünya Bankası Karbon Fiyatlaması Komisyonu üyesi, Avrupa’daki inovasyon sürecini hızlandırma hedefiyle kurulan Amstel Dialogues’un kurucu üyelerinden biri olan Bulgurlu ilk kitabı Tehlikeli Tırmanış’ta hem bu tırmanışın hikayesini hem de iklim değişikliğinin ticari, finansal ve ekonomik vd. pek çok yönünü anlatıyor. Carl Sagan’ın Soluk Mavi Nokta kitabından bir alıntıyla açılan kitap, dünyanın dört bir köşesine gittiğimiz, tecrübelerle, bilimsel verilerle, hayattan çıkarılan derslerle dolu. Bir yandan Everest’e doğru tırmanırken bir yandan da aşırı avlanma, plastik çöpler, mikroplastikler konularında çok önemli bilgiler ediniyoruz. Örneğin Bulgurlu, okyanuslar hakkında dünyanın önde gelen deniz biyologlarından Alex Rogers ile pandemi esnasında Zoom üzerinden yaptığı konuşmayı aktarıyor: “İklim değişikliğinden hep gelecekte yaşanacak bir şeymiş gibi bahsediliyor,” diyor Rogers; “oysa 1970’lerin sonundan beri okyanusta önemli etkilerini görmeye başladık, iklim değişikliği çoktan başladı”.

“Bir hayvanı yemek için kesiyorsan…”

Tehlikeli Tırmanış’ı okumanızı çok isterim çünkü pek çok açıdan aydınlanma ânları yaşatabilecek bir kitap. Yalnızlık peşinde bir Ege Denizi seyahatiyle başlayan bir yolculuk, bu yolculukta Bulgurlu’nun çok çalışmasına, kariyerinde başarılar elde etmiş olmasına rağmen yeterince değer üretmediğini düşünmesi derken, kendimizi bambaşka coğrafyalarda buluyoruz; Arjantin’de Aconcagua bayırlarına gidiyor, Bulgurlu ile bizler de yüksek rakımlarda bir çadırda nefes almakta zorluk çekiyoruz. Everest için uzun hazırlıklar, eğitimler, tehlikeler, riskler, ölümle sık sık burun buruna geliyor ama pes etmiyor. Ve Tehlikeli Tırmanış asla sadece bir tırmanma hikayesi değil. O kadar çok bilimsel hususu, uzmanlarla görüşerek okura aktarıyor ki... “Küresel sıcaklık artışını 1,5°C’nin altında tutmak için bir yol bulmak zorundayız” diyor Bulgurlu.

Kitaptan

Rahmi Koç’tan istenen izin Hakan Bulgurlu, Everest’e tırmanmak için Koç Holding şeref başkanı ve Arçelik’in de yönetim kurulu başkanı olan Rahmi Koç’tan izin ister. Rahmi Koç iç çeker. “Bana söz ver. Çok dikkatli olacaksın ve en ufak bir risk söz konusu olursa geri döneceksin. O dağa bir kez çıktın mı senin için en zor şey geri dönmek olacak. Aklından bir ses, ‘Çok kalmadı zaten,’ deyip duracak. Ama böyle bir karar ölümcül olabilir.”  “Anlıyorum” der Bulgurlu.  ‘Bayrağımızı da dalgalandıracaksın değil mi?’ Rahmi Bey el sıkışmak için elini uzatır. Anlaşmışlardır.
  • Tehlikeli Tırmanış / Hakan Bulgurlu / Mundi Kitap / Ekoloji  / 240 sayfa