19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 05.11.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

İlham verici bir kitabevi örneği: Minoa

İlham verici bir kitabevi örneği: Minoa
Nazlı Berivan Ak
[email protected] Akaretler’de aile yadigârı mekânda başlayan hikâye, bugün altı mağazasıyla kitap aşıklarına özel bir deneyim vadediyor. Son olarak Alkent’te açılan Minoa Village’ı da aileye ekleyen Minoa Kitabevi’nin hikâyesini, sahipleri Nazım ve Petek Tokuz çifti ile konuştuk.

Nazım Tokuz: “Kendinizi iyi hissedeceğiniz bir deneyim sunuyoruz”

“Minoa, 2014 yılından beri faaliyet gösteriyor. Akaretler’de üç katlı mağazamızla başladık. Ben mimarım, eşim Petek bir şirkette yöneticiydi. Hep kitap meraklısı bir insandım. Sık sık gittiğimiz yurt dışı seyahatlerinde yüzlerce yıllık kitabevlerini görüyordum. Mesela Londra’da yalnızca 200’ün üzerinde kitapçı var. Dükkân bize aitti zaten, kâr amacı gütmeden böyle bir yola çıkalım istedik. Severek yaptığımız için yeşerip büyüdük. Tek bir kitabevi olarak kalacaktık. İlk dükkânın ardından Mudo Maslak, Caddebostan, Nişantaşı’nda, Levent Han Spaces’ta corner’lar açıldı. Devamında 2.5 yıl önce Alkent’te Minoa Village’ın sözleşmesini yaptık. Birkaç ay sonra pandemi başladı. Dükkânı ancak üç ay önce açabildik. Minoa Village’ta büyük bir bahçemiz, 150 metrekare kafe alanı, 60 metrekare kitapçı alanıyla 5000 kitaptan oluşan bir kitap bölümümüz var.  Kırmızı çizgilerimiz var. Çok fazla kişisel gelişim, ders kitabı yoktur bizde. Türkçe ve İngilizce kitaplarımız var. Ürün getirip satmak çok kolay ama biz bilerek sergilemeyi ve paylaşmayı istiyoruz. Çocuk kitapları koleksiyonumuz çok kuvvetli. Müdavimlerimiz, dostlarımız oluştu zaman içerisinde, onların önerilerinden faydalanıyoruz. Minoa Village’ta botanikle ilgili bir çalışmamız var. Bitki ve tasarım ürünleri birlikte satacağız.” 

Petek Tokuz: “Müşteri kitlemiz ‘Minoa’da bu kitap kesin vardır,’ diyenler”

“Biz, öncelikle iyi bir seçki yapıyoruz. Kendi seçmediğimiz kitabı dükkanımıza koymuyoruz. Ekibimizde herkes belirli konularda uzman. Bu dünyanın içinde olan insanlarla çalışıyoruz. Neleri bulunduracağız dükkanımızda, bize uygun olanlar nelerdir, bu konuyu çok önemsiyoruz. Ben daha çok kitapları seçiyorum. Türkçe kitapları, yayınevi ve dağıtımcılardan alıyoruz. Yurt dışı seçimlerimizde hem ekibimiz hem okurlarımızın büyük etkisi var. Tüm uluslararası fuarlara on yıldır kesintisiz katılıyoruz. Yurt dışı yayınevi temsilcileri de bizi ziyarete sık sık geliyor. Zincir mağaza alımlarına sayısal olarak tabii ulaşmıyoruz, ama çeşit ve seçimde göze çarpıyoruz. Dokunarak seçiyoruz kitapları. Okur kitlemizi kaybettirecek kitapları bulundurmuyoruz. ‘Minoa’da bu kitap kesin vardır,’ diyen bir kitle var. Kadınlar okuyor, neredeyse %80’e %20’lik bir oran verebiliriz. Yaş skalası ise tam anlamıyla 7’den 70’e.”

Minoa'nın çoksatanları

  • Ağaçlar - Hermann Hesse - Kolektif Kitap
  • Gece Yarısı Kütüphanesi - Matt Haig - Domingo
  • Doppler - Erland Loe - YKY   
  • Okçu’nun Yolu - Paulo Coelho – Can Yayınları
  • Kurtlarla Koşan Kadınlar - Clarissa P. Estes - Ayrıntı
  • Fizik Üzerine Yedi Kısa Ders - Carlo Rovelli - Tellekt