Gezgin yazar Seymen Bozaslan’ın Cumhuriyet’imizin 100. yılında kaleme aldığı, Altın Kitaplar tarafından yayımlanan 100. Yılında Türkiye Seyahatnamesi birçok açıdan yenilikçi bir eser. Kitabın ilerleyen süreçte de Bozaslan’ın yapacağı seyahatlerle zenginleştirilmesi, QR kodların güncellenmesi ve gerçek anlamda yaşayan bir seyahatnameye dönüşmesi planlanıyor. Bu ilginç eseri yazarı Seymen Bozaslan ile konuştuk.
Kitabınızın fikri nasıl ortaya çıktı?
Sosyal medyayı uzun zamandır aktif kullanan birisiyim. Düzenli seyahat içerikleri paylaştığım ve seyahat severler tarafından takip edilen bir Instagram hesabım var. İnsanların seyahat ederken sorduğu sorulara aşağı yukarı aşinayım artık. Bu sorulara cevap verebilecek güncel bir kaynak oluşturma gereksinimi ile başladı kitabın serüveni. Bu sebeple içinde restoran, konaklama tavsiyeleri, rota önerileri, festival ve müze bilgileri gibi bir gezginin ihtiyacı olan tüm sorulara cevap veren bir çalışma yaptım. Bu bilgileri de görsel ve dijital araçlarla zenginleştirince ortaya inovatif bir seyahatname çıktı.
Kitabınızla Cumhuriyet ve Cumhuriyet’in 100. yılı arasında nasıl bir ilişki kuruyorsunuz?
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına ulaşan doğal ve kültürel güzelliklerini, bir seyahat yazarı olarak kendi gözümden de kayıt altına almaktan büyük onur duyuyorum. Cumhuriyeti bizlere kazandıran Mustafa Kemal Atatürk’ün sayesinde özgürce gezdiğim kendi topraklarımda, keşifler yaparak hazırladığım bir çalışma oldu.
81 şehirden 1093 adet fotoğraf
Kitabınız nasıl modern bir seyahatname olacak? Sürekli güncel kalacak olmasından biraz söz edebilir misiniz?
100.Yılında Türkiye Seyahatnamesi çok özendiğim bir çalışma oldu. Geçmiş seyahatname örneklerinden farklı olarak dijital entegrasyonu ve görseli kuvvetli bir içerik. Kitap içerisinde sadece kendi çektiğim 81 şehirden 1093 adet fotoğraf yer alıyor. Böylece kitapta metni yer alan lokasyonların fotoğraflar eşliğinde görsel anlatımı da sağlanıyor. Kitabın en önemli özellikleri ise dijital yönlendirmeleri. 176 adet QR kodla okur, Spotify’dan şehrin müziklerini dinleyebiliyor, Google Maps ile cep telefonundan rota oluşturabiliyor ve yer pimlerini görüntüleyebiliyor. Youtube’dan ise 4 saatlik klasik müzik eşliğinde 81 şehirde 350 videodan oluşan bir kolajı evinde veya iş yerinde ekrana yansıtabiliyor. Bu QR kodların içini de ilerleyen süreçte bile yeni deneyimler kazandıkça güncelleyebiliyor olmam kitabı, hem modern hem de yaşayan bir seyahatname yapıyor.