Zülfü Livaneli’nin klasikleşen romanı Serenad, İnkılâp Kitabevi etiketiyle yeniden okurlarla buluştu. Okurların zihninde sadece bir aşk romanı olarak değil; aile, arkadaşlık, politik kırılmalar ve bu kırılmaların insan yaşamı üzerindeki etkilerini anlatan bir roman olarak da yer eden Serenad, yeni basımıyla raflarda yerini aldı. II. Dünya Savaşı yıllarını, bu yıllarda dünya halklarına yaşatılan ortak acıları odağına alan Serenad, kitabın baş karakterleri Maya Duran ve Profesör Maximilian Wagner’in kişisel tarihleri üzerinden hem dünyanın hem de Türkiye’nin yakın tarihine ışık tutuyor.
Qr kodu sürprizi
Pek çok dile çevrilerek dünya çapında beğeniyle okunan Serenad’ın, özenle yenilenen edisyonunda okurlar için bir sürpriz de bulunuyor. Konusuyla büyük ilgi çeken Serenad’ın tarihsel arka planını, karakterlerin gelişimini ve yazım aşamasını merak edenler için kitapta QR koduyla ulaşılabilecek bir söyleşi yer alıyor. Okurlar kitabın içinde yer alan QR kodu akıllı telefon ve tabletlerinden okutarak yayın direktörü Gülşen İşeri tarafından yapılan özel söyleşiyi dinleyebilecekler. Uzun süre çok satanlarda yer alan ve 1 milyon adede ulaşarak yerini sağlamlaştıran Serenad, İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlanan bu ayrıcalıklı basımıyla yeni okurlarını ve tekrar okuyup Livaneli’nin sesinden romanı özümsemek isteyen kitapseverleri bekliyor. Roman ne anlatıyor?
II. Dünya Savaşı sırasında batırılan bir mülteci gemisinin hikâyesine dayanan bu etkileyici romanda, Almanya doğumlu yaşlı bir profesör, sevgili karısını en son gördüğü yeri ziyaret etmek için Amerika’dan İstanbul’a gelir. Maya Duran, İstanbul Üniversitesi’ndeki zorlu işi ile genç bir oğul yetiştirmenin zorluklarını dengelemeye çalışan bekar bir annedir. Maya, üniversitenin daveti üzerine gelen Prof. Maximilian Wagner’i ağırlamakla görevlendirilir. Başta, etrafında gelişen olaylara ve Profesör’e karşı kayıtsız görünse de altmış yıllık bu esrarengiz hikâye sayesinde kendi kökleriyle ilgili üstü kapatılan pek çok karanlık gerçeği yavaş yavaş öğrenir. Yaklaşık 800 Yahudi mültecinin kendilerini Filistin’e taşıyan geminin Türkiye kıyılarında torpidolanması sonucu hayatını kaybettiği 1942 Struma felaketinden esinlenen Serenad, hem dokunaklı bir aşk hikâyesi hem de krizdeki insan ilişkilerinin gücünün unutulmaz bir anlatısı. Pek çok dile çevrilen, özellikle İngilizce edisyonuyla dünyanın dört bir yanında okurlarıyla buluşan Serenad, müzik, edebiyat ve yakın tarihin iç içe geçtiği bir Livaneli romanı.