03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.06.2023 16:11 | Son Güncelleme: 17.06.2023 16:17

El emekleriyle hem modaya hem evlerine katkıda bulundular

Çoğu daha önce çalışmamış kadınlara istihdam yaratan Fabrika markası yaz koleksiyonu için 60 kadının el emeğiyle ürettiği 6500 adet çantayı satışa çıkardı
El emekleriyle hem modaya hem evlerine katkıda bulundular

Geçen yıl Keşan’ın Akhoca Köyü’nde yaşayan kadınlarla makrom tekniğiyle bir terlik koleksiyonu ürettiren ve onlara iş imkanı sağlayan Boyner markalarından Fabrika, bu yaz da farklı bir işbirliğine imza attı. Bu sefer Sakarya Akyazı’da yaşayan 60 kadınla birlikte çalışan marka, 8 model ve iki renkten oluşan 6 bin 500 parçalık ahşap boncuktan çanta koleksiyonunu satışa sundu.

“Bu yıl daha çok kadına ulaşıldı”

Koleksiyonun tanıtımı için Sapanca’da bir araya gelen markanın yöneticileri ve üretimde çalışan kadınlar, basın mensuplarına koleksiyonun çıkış ve üretimi hikayesini anlatıp, yapım tekniğini gösterdiler. Basın toplantısında konuşan Boyner Pazarlama ve Marka Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Nurçin Koçoğlu konuşmasına Toplumsal Cinsiyet eşitliğinin Boyner grubu için çok büyük bir önem taşıdığını, yönetim kurulunun yüzde 60’ının kadınlardan oluştuğunu ve genel olarak çalışanlar arasında kadın oranının yüzde 49 olup bunun da perakende sektöründeki ortalamaya göre daha yüksek olduğunu altını çizerek başladı. 

Buna paralel olarak kadın istihdamını arttırmaya son derece önem verdiklerini anlatan Koçoğlu bir önceki yıl projenin ilk ayağında 20 kadınla çalışırken bu yıl daha fazla kadına ulaşmak için harekete geçtiklerini de ekledi. Koçoğlu “Projemizde yer alan kadınlarla tanışmaktan, onların el emeğini moda ile buluşturmaktan ve onların hayallerinin gerçeğe dönüşmesine tanık olmaktan çok mutluyuz. Ortaya cesaretlerini, vakitlerini ve de en önemlisi gönüllerini koydular. Yanı sıra ürettikleri ahşap boncuk çantalar ile aile ekonomisine katkı sağladılar” dedikten sonra sözü çantaları üreten ev kadınlarına bıraktı.

Ailelerinden büyük destek gördüler

İlk başlarda zorlandıklarını anlatan Sakarya Akyazılı ev kadınlarının her biri bir hafta boyunca gördükleri eğitimin sonunda Fabrika markasının tasarım ekibi tarafından çizilen bir modelin üretim tekniğine hakim olduklarını ve daha sonra evlerinde üretime başladıklarını anlattılar. Modelin zorluğuna göre günde bir ya da daha fazla çanta üretebilen kadınlar genel olarak ilk başlarda çok zorlansalar da sonradan çok keyif aldıklarını eklediler. 

Çanta yapımı esnasına tek bir işe konsantre olmanın başka bir şey düşünmediklerini için onlara çok iyi geldiğini ifade eden kadınlar aile fertlerinden de büyük bir destek gördüklerini ve çoğu zaman eşlerinin ve çocukların bile üretim aşamasına dahil olduğunu eğlenerek anlatırken bu vesileyle çok yakın oturmalarına rağmen hiç tanışmadıkları komşularıyla da tanışma fırsatı yakaladıkları için çok mutlu olduklarını paylaştılar. Beş ay gibi bir sürede 6 bin 500 adet çanta üreten kadınlar bunun gibi işlerle aile ekonomisine katkıda bulunmayı devam etmeyi umuyorlar.