27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.05.2022 11:19 | Son Güncelleme: 11.05.2022 11:52

Eurovision 2022’nin ilk finalistleri kimler? (Yakın plan)

Bu yıl 66.'sı düzenlenen Eurovision 2022'nin büyük finali için geri sayım başladı. Dün gece yapılan yarı finalle, ilk 10 finalist belirlendi. Peki finale kalmaya hak kazanan ülkeleri kimler temsil ediyor?
Eurovision 2022’nin ilk finalistleri kimler? (Yakın plan)

Eurovision 2022 için final heyecanı başladı. 31 yıl sonra yarışmaya ev sahipliği yapan İtalya’da, ilk yarı final dün gece gerçekleşti. Yarışmaya bu yıl 41 ülke katılıyor. İlk yarı finalde 17 ülke yarıştı. En yüksek puanı alan 10 ülke büyük finalde yarışmaya hak kazandı.

18 ülkenin yarışacağı ikinci yarı final ise 12 Mayıs'ta gerçekleşecek. Büyük final ise 14 Mayıs'ta yapılacak. Ancak önce ilk Eurovision finalistlerini yakından tanıyalım...

İsviçre

Instagram/marius.bear

Marius Bear - Boys Do Cry

İsviçre’yi 29 yaşındaki Marius Bear, Boys Do Cry adlı şarkıyla temsil ediyor. 2016 yılında Bear, Almanya ve İsviçre’yi sokak müzisyeni olarak gezmek için inşaat makineleri tamircisi olma planından vazgeçti. Bir festivalde onu New York’a davet eden ünlü bir yapımcıyla tanışan Bear’ın yıldızı parladı. Bear 2017 yılında da Londra’da BIMM Enstitüsü’nde müzik prodüksiyonu eğitimi aldı. Pop şarkıcısının 2019’da çıkardığı Not Loud Enough albümü İsviçre listelerinde ilk 20’ye kadar yükseldi.

Beş büyükler olarak bilinen İtalya, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya yarı finalde yarışmadan, doğrudan finale katılacak

Ermenistan

Rosa Linn - Snap

Snap adlı şarkıyla Ermenistan’ı temsil eden Rosa Linn, en genç yarışmacılardan biri. 21 yaşında olan Rosa Linn, Ermenistan’ın Vanadzor şehrinde büyüdü. 

İzlanda 

Instagram/systur_siggabetaelin

Systur - með hækkandi sól

İzlanda’yı temsil eden Systur grubu Sigga, Beta ve Elín adlı üç kız kardeşten oluşuyor. Kızlar daha önce büyükanneleri Sísí Ey'in adını taşıyan bir grup kurdular. Bu grup Ain't Got Who şarkısıyla İzlanda'da büyük bir başarı elde etti. Babaları Eythor, 1983'te Garden Party şarkısıyla Birleşik Krallık'ta 17 numaraya ulaşan efsanevi caz-funk grubu Mezzoforte'nin bir üyesiydi. Anneleri de şarkıcı olan gruba erkek kardeşleri Eythor da sahnede bateri çalarak kardeşlerine eşlik ediyor.

Litvanya

Monika Liu - Sentimentai

Litvanya’yı temsil eden Monika Liu, caz eğitimi aldığı Klaipėda Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra dünyayı gezdi. Massachusetts ve Londra’da da eğitim alan Monika, Vilnius’a yerleşti. 34 yaşındaki şarkıcı 2015 yılından beri üç albüm ve birçok single çıkardı. Ülkesinde oldukça ünlü olan Monika, Litvanya’nın en büyük iki yetenek şovu olan The Voice ve The Masked Singer’a davet edildi. Uzun yıllardır Eurovision sahnesine çıkmayı planlayan sanatçı, Londra’da yazıp bestenilen Sentimentai şarkısıyla büyük finalde yarışacak.

Portekiz

Instagram/maro.musica

Maro - Saudade saudade

Portekiz’i temsil eden Maro, 2017 yılında Berkle Müzik Okulu’ndan mezun oldu. 27 yaşındaki şarkıcı okuldan sonra Los Angeles’a taşınmaya karar verdi. Los Angeles’taki ilk yılında genç şarkıcı kendi yazıp bestelediği altı şarkıdan oluşan bir albüm çıkardı. Maro, aynı dönemde Instagram’da Grammy ödüllü Jacob Collier'in dikkatini çekti. Collier, onu turne grubuna vokalist olarak katılmaya davet etti. 

İtalya’da sanatçıya sahnede beş yardımcı şarkıcı eşlik ediyor. Maro yarışma için ekibine Beatriz Fonseca, Beatriz Pessoa ve onunla Portekiz ulusal finalinde sahne alan Carolina Leite'yi davet etti. 

Norveç

Subwoolfer - Give that wolf a banana

Bu yıl Norveç’i elekronik müzik grubu Subwoolfer temsil ediyor. Melodi Grand Prix 2022’de birinci olan grup Keith ve Jim’den oluşuyor. 

Yunanistan

Instagram / amandatenfjord

Amanda Georgiadi Tenfjord - Die together

Yunanistan’ı temsil eden Amanda Georgiadi Tenfjord, eleştirmenlerce beğenilen uluslararası bir şarkıcı ve söz yazarı. Hayatının ilk yıllarını Yunanistan’da yaşayarak geçiren Tenfjord, daha sonra ailesiyle birlikte Norveç'e taşındı ve burada ünlü Nordik şarkıcı Sigrid ile aynı sınıfta okudu. Tenfjord’un, The Fader ve NME gibi yayınlar tarafından övülen şarkıları, Netflix’in Spinnig Out ve NRK ve BBC3 ortak yapımı Nudes dizilerinde yer alarak dünya çapında ün elde etti. Aynı zamanda tıp okuyan Tenfjord, müzik yapmadığı zamanlarda Covid-19 hastaları için hastanede çalışıyor. 

Türkiye, 2013'ten beri Eurovision'a katılmıyor

Ukrayna

Instagram / kalush.official

Kalush Orchestra - Stefania

Bu yılın favorisi olarak görülen Ukrayna’yı Kalush Orchestra adlı bir hip hop grubu temsil ediyor. İsmini Ukrayna’nın Kalush şehrinden alan grup  Oleh Psiuk, Ihor Didenchuk, ve DJ MC Kilimmen’dan oluşuyor. Grup üyelerinden Ihor daha önce diğer grubu Go_A ile Eurovision’a katılmıştı.

Moldova

Zdob şi Zdub & Advahov Brothers - Trenuleţul

Moldava’yı temsil eden Zdob şi Zdub akılda kalıcı şarkılarıyla olduğu kadar canlı şovlarıyla da ün salmış bir grup. 1994 yılından beri aktif olan grup bu süreçte 10 albüm çıkardı ve sayısız tur ve festivale katıldı. Grup 1994'ten beri var, neredeyse sürekli bir konser, tur ve festival programı programıyla zanaatlarını geliştiriyor ve bu süreçte 10 albüm çıkarmayı başarıyor.

Hollanda

S10 - De Diepte

Rapçi ve söz yazarı Stein, S10 takma adını kullanıyor. Henüz 21 yaşında olan sanatçı, eleştirmenlerin sevgisini de kazanarak ülkesinde kendine sadık bir hayran kitlesi edindi. S10, 2016 yılında çıkardığı ilk mini albümü Antipsychotica’daki tüm şarkıları kendi yazıp besteledi. Kulaktan kulağa yayınlan yeteneği daha 17 yaşındayken büyük müzik anlaşmaları yapmasına fırsat verdi. Milyonlarca dinlenen S10, Hollanda’nın en büyük sanatçılarıyla işbirlikleri yaptı.