23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.05.2023 06:34 | Son Güncelleme: 14.05.2023 06:57

Eurovision 2023'ün kazananı belli oldu

İsveçli Loreen, İngiltere'nin kuzeyindeki Liverpool kentinde düzenlenen Eurovision 2023'ü "Tattoo" adlı şarkısıyla kazanarak yarışmada iki kez zafer kazanan ilk kadın oldu
Eurovision 2023'ün kazananı belli oldu

Salı ve perşembe günleri finale kalan isimler netleşti. 13 Nisan Cumartesi günü ise final saat 22:00'de Eurovision resmi Youtube hesabından canlı yayımlandı. Yarışmanın sunuculuğunu ise Graham Norton, Hannah Waddingham, Julia Sanina ve Alesha Dixon üstlendi.

Yarışma büyük çekişmeye sahne oldu ve liderlik Finlandiya ile İsveç arasında gidip geldi. 2023 Eurovision kazananı, ülkelerin oylaması sonucunda 583 puanla İsveç oldu. İsveç'e birinciliği Loreen'in Tattoo şarkısı oldu. 2012'de de birinci olan Loreen, İsveç'e tekrar birinciliği getirdi.

Ukrayna yerine İngiltere

Geçen sene, ‘Stefania’ isimli şarkıyla 439 puan alan Ukrayna, tarihin en yüksek puanını toplamış ve yarışmaya ev sahipliği yapmaya hak kazanmıştı.

Ancak Avrupa Yayın Birliği, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna’nın ev sahipliği yapmasının riskli olduğuna karar verdi ve ev sahipliği görevi ‘Space Man’ isimli şarkısıyla ikinci olan İngiltere’ye devredildi.

Böylece Eurovision tarihinde ilk kez yarışma, şampiyon dışındaki bir ülkede düzenlendi ve 67. Eurovision Şarkı Yarışması’na İngiltere’nin en büyük liman kentlerinden Liverpool ev sahipliği yaptı.

Bir yanda Rus füzeleri öte yanda müzik

Organizatörler Ukrayna'yı ön plana çıkarmak ile yarışmada izin verilmeyen açık siyasi mesajlardan uzak durmak arasında ince bir çizgide yürümek zorunda kaldılar. Büyük ölçüde de başarılı oldular.

2022'nin galibi Kalush Orchestra, Ukrayna'da kaydedilen video ile Liverpool'daki canlı performansı bir araya getirerek, İngiltere'nin Galler Prensesi Kate'in piyano çalarken göründüğü bir açılış sekansı hazırladı.

Ancak yarışma devam ederken, Rus füzeleri Ukrayna'nın batısındaki Ternopil şehrini vurdu; bu şehir, ülkenin bu yılki katılımcısı olan elektro-pop ikilisi Tvorchi'ye ev sahipliği yapıyordu.

Telegram'da yazan yerel yetkililer, saldırıda iki kişinin yaralandığını söyledi.

Zelenskiy'nin konuşmasına engel

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy'nin geçen yıl 160 milyonu bulan dünya çapındaki izleyicilere hitap etmesi yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği tarafından engellendi.

Birlik, bu talebin kabul edilmesinin, etkinliğin siyasi olmayan doğasına ve siyasi açıklamalar yapmayı yasaklayan kurallarına aykırı olacağını söyledi.

Türkiye 11 yıldır katılmıyor

Türkiye, Sertab Erener'in 2003 yılındaki zaferinden sonraki yıllarda 7 defa ilk onda yer alma başarısını gösterdi. Ancak Eurovision formatını ve jüri oylarını adaletsiz bulan Türkiye, 2012 yılından itibaren yarışmaya katılmama kararı aldı.

Eurovision’a ilk olarak 1975 yılında Semiha Yankı’nın ‘Seninle bir dakika’ isimli şarkısıyla katılan Türkiye, İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen yarışmada yalnızca 3 puan alabilmişti. Sonraki üç yıl yarışmaya katılmayan Türkiye, 1978 yılında Nilüfer & Nazar’ın ‘Sevince’ isimli şarkısıyla yarışmaya geri döndü ve 12’nci oldu.

Eurovision'ın doğuşu

İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa’nın halklarını bir araya getirip savaşın izlerini sosyolojik olarak tamir etmek amacıyla pek çok çalışma yapılan kıtada, ortak yayınların tüm anakaraya ulaşması amacıyla Avrupa Yayın Birliği kuruldu.

Birliğin 1945 yılındaki başkanı Marcel Bezençon, “Avrupa Halklarını senede bir defa ortak çatı altında toplamak ve yakınlaştırmak” gayesiyle ve müziğin evrensel bir dil olmasıyla bir şarkı yarışması fikrini ortaya attı. Bezençon’un fikrinin kabul görmesiyle Eurovision Şarkı Yarışması doğdu. Eurovision, ilk olarak 1956 yılında İsviçre Devlet Televizyonu’nun müdürü olan Marcel Bezençon’un fikrine istinaden İsviçre’de düzenlendi.

İlk Eurovision Şarkı Yarışması’na 14 ülke katılım gösterdi ve ‘Refrain’ isimli şarkısıyla ev sahibi İsviçre ilk Eurovision’un kazananı oldu.