Moldova'da düzenlenen Gustar Müzik Festivali'nin organizatörleri, konser için başkent Kişinev'e gelen Goran Bregovic'in, sınır polisince ülkeye girişine izin verilmediğini duyurdu. Festivale ait sosyal medya hesabından sözlerine yer verilen Bregovic "Sevgili Moldovalı dostlarım! Bugün Gustar Müzik Festivali'nde sahne alamadığımız için çok özür dilerim. Kişinev havaalanında herhangi bir resmi açıklama yapılmadan Moldova'ya girişimize izin verilmemesi bizi büyük hayal kırıklığına uğrattı" dedi.
Başbakan Yardımcısı Dumitru Alaiba doğruladı
Moldova Başbakan Yardımcısı Dumitru Alaiba da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Bosna Hersekli Sırp-Hırvat besteci, gitarist ve şarkıcı Bregovic'in ülkeye girişine izin verilmediğini doğruladı. Alaiba, paylaşımına, yerel bir fotoğraf sanatçısının kullandığı, "Bugün Goran Bregovic'in müziğiyle dans etmek, Rus saldırganlığı sonucunda ölen tüm Ukraynalıların mezarları üzerinde dans etmek gibidir" ifadesini ekledi.
Goran Bregovic kimdir?
Balkanların en tanınmış sanatçılarından biri olan Goran Bregovic, 1950 yılında Sırp bir anne ve Hırvat babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. 16 yaşındayken konservatuvardaki klasik keman eğitimini bırakarak Yugoslavya'nın en başarılı gruplarından sayılan Bijelo Dugme (Beyaz Düğme) adında bir Rock grubu kurdu.
Kusturica ile tanışması hayatını değiştirdi
Hayatının dönüm noktası, onu inzivaya çekildiği hayatından uzaklaştıran Emir Kusturica ile tanışması oldu. Aralarında başlayan dostluk, profesyonel iş yaşamına da yansıdı ve kısa süre içinde mükemmel bir ikiliye dönüştüler. 1976 yılında kendi adıyla ilk albümünü çıkaran Goran Bregovic’in ikinci albümü film müziklerinden oluşuyordu. İlk kez 1973 yılında Mica Milosevic’in “Nije Nego” isimli filminin müziklerini üstlenen ve bu isimle bir de albüm çıkartan Goran Bregoviç, 1989 yılında Emir Kusturica’nın çok konuşulan ve etkileri hala süren “Çingeneler Zamanı” filminin müziklerini yaptı. Hem film hem de onu tamamlayan müzikleri dünya çapında öyle başarılar kazandı ve kısa süre içinde öyle çok sevildi ki, Kusturica ve Bregovic imzalı filmlerin devamı geldi. Bregovic, Kusturica imzalı Arizona Rüyası, Altın Palmiye Ödülü kazanan Underground filmlerinin dışında 1994 Cannes Film Festivali’nde 2 ödül alan Kraliçe Margot filmlerinin de müziklerini yaptı.
Çingenelerin bıraktığı izleri takip eden sanatçı
Norveçli yönetmen Unni Straume’nin Düğünler ve Cenazeler isimli 2002 yapımı filme müzikleriyle destek vermekle kalmayıp, başrol olarak kamera karşısına geçti. Paris’te olduğu dönemde başlayan savaş, ülkesine geri döndüğünde her şeye sıfırdan başlamasını gerektirdi. Yaşadığı bu dönem onun hayata olan bakış açısını da değiştirdi ve maddi olan hiçbir şeye eskisi kadar değer vermemeye, maddi değerleri önemsememeye başladı. Kendi deyimiyle “Çingenelerin dünyada bıraktığı izleri takip ederek" bugünlere kadar geldi.
Diskografi
- Kad bi' bio bijelo dugme - 1974(1974)
- Ima neka tajna veza (single) (1974)
- Şta bi dao da si na mom mjestu - 1975 (1975)
- Eto! Bas hocu! (1976)
- Milovan / Goodbye Amerika (single) (1976)
- Koncert kod Hajducke Cesme (1977)
- Bitanga i princeza (1979)
- Dozivjeti stotu (1981)
- 1974 - 1975 arası tüm bestelerinin single (1982)
- 1976 - 1980 arası tüm bestelerinin single (1982)
- Uspavanka za Radmilu M. (1983)
- Kosovka djevojka (1984)
- Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo (1986)
- Ciribiribela (1988)
- Ima neka tajna veza (1994)
- Sanjao sam nocas da te nemam - Velike rock balade (1994)
- Rock &Roll - Najveci hitovi (1994)
- Iz sve snage (1995)