27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.12.2022 17:44 | Son Güncelleme: 25.12.2022 18:05

Latin sanatçılar 2022’yi kasıp kavurdu

2022 Latin sanatçılar için önemli bir dönüm noktası oldu. Despacito şarkısıyla yıldız olan Daddy Yankee, turne hasılatı 430 milyon dolarla rekor kıran Bad Bunny bunlardan sadece ikisi. Henry Cardenas ise bu yükselişte önemli bir isim
Latin sanatçılar 2022’yi kasıp kavurdu

Reggaeton'u türünü Gasolina adlı hit şarkısıyla ana akıma taşımasından neredeyse 20 yıl sonra Daddy Yankee, 2022'de 26 konserlik son bir turneyle emekli olmayı planlıyordu. Ancak Temmuz ayında Los Angeles konseri için biletleri satışa çıkardıktan sonra planı değişti. Biletler yarım saat içinde tükendi ve organizatörü Henry Cardenas, Batı yarımkürenin dört bir yanından telefon yağmuruna tutuldu. 

140 milyon dolar hasılat

Mütevazı bir veda gezisi olması beklenen turne, yılın en büyük turnelerinden birine dönüştü. Porto Rikolu rapçi son beş ayda 86 gösteri gerçekleştirerek 140 milyon dolardan fazla hasılat elde etti. Bu süre zarfında Garth Brooks, Rolling Stones ve Lady Gaga gibi konserlerin vazgeçilmezleri de dahil olmak üzere yedi sanatçı dışında tüm sanatçılardan daha fazla para kazandı. Daddy Yankee bu turnede Meksika'da bir düzine şehirde, başlangıçta planlananı aksine fazladan dokuz gösteri sergiledi. Mexico City'deki bir stadyumda beş gece üst üste boş koltuk kalmadı.  

Popülerliği ABD’de yüzde 34 arttı

Daddy Yankee yılın en büyük 25 turnesini yapan sanatçılar arasındaki üç Latin müzisyenden sadece biri. Bu da Latin türünün popülerliğinin artan gücünün işareti. Luminate'e göre, yılın ilk yarısında Latin müziği ABD'deki tüm tüketimin yüzde 6'sından fazlasını oluşturdu ve bu oran sadece iki yıl öncesine göre yüzde 34'lük bir sıçrama anlamına geliyor. 

İlk 25’in sekizi Latin sanatçı

Porto Rikolu yıldız Bad Bunny ise 2022'nin en büyük turnesini gerçekleştirdi ve Bloomberg’in hazırladığı Pop Star Güç Sıralaması’nın başında yer alıyor. Bu yıl dünyanın en büyük 200 turnesinin 22'sini Latin sanatçılar gerçekleştirdi. Ayrıca Bloomberg'in listesinde  ilk 25 sıranın sekizine sahip oldular. 

Marc Anthony, Enrique Iglesias ve Shakira gibi pop yıldızlarının 2000’lerde Latin müziğini popüleştirmesinde önemli rol oynayan Cardenas, 46 senedir kültürünün dünyada tanınması için uğraşıyor. Cardenas 2005 yılında Daddy Yankee'nin Barrio Fino albümünü tanıtmak için Latin Amerika ve ABD'de çıktığı ilk turnenin tanıtımını bile üstlendi. Buna rağmen Reggaeton hatta genel olarak Latin müziği piyasaya tutunamadı. Daddy Yankee'nin bir başka parçası olan ve 2017 yılında dünyanın en popüler şarkısı seçilen Despacito'nun da gösterdiği gibi bu durum son birkaç yılda değişti. J Balvin ve Karol G gibi şarkıcı ve rapçiler artık dünyanın en popüler yıldızları arasında yer alıyor.

“Aradaki en büyük fark dijital çağ”

Bu duruma küresellik büyük ölçüde yardımda bulunmuş gibi. Eskiden raflarda yer almak veya radyoların çalma listelerine girebilmek için rekabette olan sanatçılar, artık Spotify gibi platformlarda şarkılarını paylaşabiliyor. Cardenas "Aradaki en büyük fark dijital çağ, Daddy Yankee ve Ozuna bir albüm çıkardığında, bu albüm hemen dünyaya yayılıyor" açıklamasıyla bu duruma katıldığını ifade ediyor. 

Daddy Yankee dünyada yankı uyandıran ilk Reggaeton hitini kaydederken, Bad Bunny ise şimdi yeni ve daha yüksek bir çıta belirledi. 28 yaşındaki sanatçı iki milyondan fazla bilet sattı ve turnesi 430 milyon dolardan fazla hasılat elde ederek yeni bir rekora imza attı.