29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.04.2022 11:02 | Son Güncelleme: 09.04.2022 11:10

Pink Floyd'dan Ukrayna için şarkı: Hey Hey Rise Up

Dünyaca ünlü İngiliz rock grubu Pink Floyd, 28 yıl sonra ilk kez stüdyoya girerek Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini konu alan Hey Hey Rise Up adlı şarkısını kaydetti
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Efsanevi grup Pink Floyd tam 28 yıl aradan sonra yepyeni şarkısını Ukrayna ile dayanışma için yaptı. Pink Floyd’un 28 yıl sonra kaydettiği en yeni şarkı olan Hey, Hey Rise Up'ın hikâyesi Ukraynalı müzik grubu Boombox üyelerinden Andriy Khlyvnyuk’un işgalin üçüncü gününde paylaştığı bir videoya uzanıyor.

Khlyvnyuk, Kiev’de işgali protesto etmek için 1914’te Stepan Charnetskii’nin bestelediği The Red Viburnum in the Meadow orijinal adıyla Oi u luzi chervona kalyna isimli marşı söylemişti. 30 Mart’ta ise Pink Floyd üyeleri stüdyoya girip Khlyvnyuk’un videodaki vokalini de kullanarak Hey, Hey, Rise Up'ı kaydetti.

Geliri bağışlanacak

Şarkıdan elde edilecek gelir Ukrainian Humanitarian Relief isimli kuruluşa aktarılacak. Diğer yandan Portishead, yedi yıl sonra Ukrayna için bir araya gelecek. İngiliz grubun War Child adlı hayır kuruluşu ile iş birliğinde gerçekleştirecekleri konserin geliri Ukrayna halkına destek için kullanılacak.

Gitarda David Gilmour ve davulda Nick Mason'a basta Guy Pratt ve klavyede ise Nitin Sawhney eşlik etti. BBC 6 Music'e konuşan Gilmour, "Akapella şarkı (enstrüman olarak insan sesinin kullanıldığı şarkı) beni vurdu" diyerek Khlyvyuk'un kaydına olan beğenisini anlattı.

Gelini Janina Pedan'ın Ukraynalı olduğunu belirten Gilmour, Guardian gazetesine verdiği röportaja, "Janina'nın babaannesi üç hafta öncesine kadar Harkov'daydı. Çok yaşlı, engelli ve tekerli sandalyaye mahkum. Janina ve ailesi Ukrayna dışına çıkarmayı çabaladı ve baabanneyi nihayet geçtiğimiz hafta İsveç'e götürebildiler" dedi.

Gilmour, son olarak Salı günü konuştuğunu belirtiği Khlyvnyuk'un, "Dışarı çıkıp Ukraynalı çocukların cesetlerini topladığını ve cehennem gibi bir gün geçirdiğini söylediğini" aktardı.