01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.02.2024 23:15 | Son Güncelleme: 01.02.2024 23:16

19'uncu yüzyıldan kalma bir gemi kıyıya vurdu: Altı binlerce gemi enkazıyla dolu

Kanada'ya bağlı Newfoundland adasında kıyıya vuran eski bir gemi tüm dikkatleri bölgede topladı. Uzmanlar geminin 19. yüzyıldan kalma olduğunu ve büyük olasılıkla Fiona Kasırgası tarafından Kanada'da kıyıya getirildiğini söylüyor
Fotoğrafçı Corey Purchase tarafından paylaşılan bir fotoğrafta Kanada'nın Newfoundland eyaletindeki St Lawrence Körfezi yakınlarındaki Cape Ray Koyu'nda kıyıya vuran ahşap bir gemi görülüyor (Fotoğraf: Corey Purchase via The New York Times)
Fotoğrafçı Corey Purchase tarafından paylaşılan bir fotoğrafta Kanada'nın Newfoundland eyaletindeki St Lawrence Körfezi yakınlarındaki Cape Ray Koyu'nda kıyıya vuran ahşap bir gemi görülüyor (Fotoğraf: Corey Purchase via The New York Times)

Rebecca Carballo / The New York Times

Ocak ayının sonlarında Kanada'nın Newfoundland adasının uzak kıyı bölgesi Cape Ray'de (Rey Burnu) bir gemi enkazının kıyıya vurması dikkat çekti ve bölgede yaşayan yaklaşık 250 kişilik küçük bir toplulukta heyecan yarattı.

Bölge sakinleri, yerel bir avcının fark ettiği ve 19. yüzyıla ait olduğu düşünülen ahşap geminin parçalarıyla fotoğraf çektirdi ve yetkilileri yapının güvenliğini sağlamaya teşvik ettiler. Tabii gelişmeler bunlarla sınırlı kalmadı, aynı zamanda bölge sakinleri, sosyal medyada geminin gizemli kökenleri hakkında pek çok hikaye yazdı.

Facebook'taki bir topluluk sayfasında yapılan paylaşımlar, bölgeden 15 dakika uzaklıkta yaşayan Corey Purchase adlı yerel bir fotoğrafçının dikkatini çekti. Purchase, geminin büyüklüğünü gösteren hava fotoğrafları çekmek için bir drone kullandı.

Altı gemi enkazıyla dolu

Bu bölgedeki gemi enkazları o kadar da nadir karşılaşılan bir durum değil. Eyalet arkeoloğu Jamie Brake, son 500 yıl içinde Newfoundland kıyılarında muhtemelen binlerce batık olduğunu söyledi.

Brake, "Gemi trafiği açısından çok uzun bir geçmişi var" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Cape Ray, sis ve resiflerle dolu, açıkta, tehlikeli bir kıyı şeridi. Şimdi denizcileri koruyan bir deniz feneri var ama bu her zaman orada değildi"

Yine de uzmanlar, St Lawrence Körfezi yakınlarındaki Cape Ray Koyu'nda bu kadar büyük bir geminin kıyıya vurmasının nadir görülen bir durum olduğunu söylüyor.

Kasırga gemiyi kıyıya sürükledi

Newfoundland & Labrador Gemi Enkazı Koruma Derneği Başkanı Neil Burgess, geminin Eylül 2022'de Port aux Basques'ten doğuya doğru Burgeo'ya kadar güneybatı Newfoundland kıyılarında yaklaşık 100 evi yerle bir eden "Kategori 4" seviyesindeki Fiona Kasırgası nedeniyle karaya vurmuş olabileceğini söyledi.

Fotoğraf: Corey Purchase via The New York Times

 

Burgess, geminin kökeni hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu hafta sonu gemiyi incelemeyi planlıyor. Purchase ve diğerleri tarafından çekilen fotoğraflara bakarak, bazı detaylar nedeniyle geminin 1800'lerden kalma olabileceğinden şüpheleniyor. Örneğin, o dönemin gemilerinde yaygın olduğunu söylediği büyük çıtalar, genellikle kuru sıkıştırılmış keresteden yapılmış ahşap mandallar ve bakır mandallarla bir arada tutuluyor.

Burgess, Cape Ray bölgesinde son üç yüzyılda kaydedilmiş yaklaşık bir düzine gemi enkazı olduğunu söyledi. Burgess, geminin incelenmesi sırasında, kullanılan ahşap türünü ve kaç yıllık olduğunu belirlemeyi umuyor. Bu şekilde gemi enkazının kimliğini tespit etme şansı artacak.

Çok kıymetli bir keşif olacak

Burgess böyle bir keşfin oldukça kıymetli olacağını da söyledi. Burgess, "İnsanların ailelerinde 100 ya da 150 yıl önce meydana gelmiş gemi enkazlarıyla ilgili hikayeler var" dedi ve ekledi: "Sahile vuran gemi enkazlarına bir isim koymak her zaman biraz gizemli olmuştur"

Burgess ayrıca enkazı kontrol altına almak için hiçbir şey yapılmazsa, geminin okyanusa geri sürüklenmesinin ya da kıyıdan daha uzağa itilmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Gemiye nihai olarak ne olacağı İl Arkeoloji Ofisi'ne bağlı. Brake, ofisin bir sonraki adımlar konusunda henüz bir karar vermediğini söyledi. Geçmişte hükümet gemi enkazlarını kuma gömüyordu, böylece daha sonra birileri onları kazıp araştırmak isterse korunabiliyorlardı.

Turistik bölgeye döndü

Ancak Cape Ray'deki bazı kişiler Facebook topluluk sayfasında gemi enkazının bir tür turistik cazibe merkezi olarak kullanılabileceğini umduklarını belirttiler. Kıyı şeridi boyunca yaklaşık 3 ila 7 fit suda görünen batık geminin tekrar suya sürüklenmesinden korktukları için bu hafta yetkililerin gemi enkazını korumaya yardım etmesi için çağrıda bulundular.

Fırtınalardan sonra enkazın temizlenmesine yardımcı olan ve çoğunlukla gönüllü dalgıçlardan oluşan Temiz Limanlar Girişimi'nden Shawn Bath ve Trevor Croft gönüllü olarak hizmet verdi.

Croft bir röportajında geminin sürüklenmesini önlemek için halatlar ve kayışlar kullandıklarını söyledi. Hatta geminin sualtı görüntülerini bile çektiklerini, böylece bir fırtınada sürüklenmesi ihtimaline karşı geminin kayıtlı kanıtlarının bulunduğunu söyledi.

Gizemli gemi hakkında konuşan Croft şunları söyledi: "Bu muhtemelen 100 ila 200 yıldır görülmemiş bir şey. Bunu ilk kez görmek oldukça heyecan verici"

© 2024 The New York Times Company