03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.04.2022 11:11 | Son Güncelleme: 17.04.2022 11:21

5 maddede Rusya - Ukrayna savışından son gelişmeler

Rusya amiral gemisinin batmasının ardından Ukrayna’daki saldırılarını tekrar artırdı. Birçok kent ve kasabayı füzelerle vuran Rus kuvvetleri, aynı zamanda iki aylık çatışmaya sahne olan Mariupol’u her an alabilir. 5 maddede Ukrayna'da yaşananlar
5 maddede Rusya - Ukrayna savışından son gelişmeler

Marc Santora ve Catherine Porter  / The New York Times

Rusya, Karadeniz'de amiral gemisinin batmasına açık bir misilleme olarak cumartesi günü Ukrayna genelinde askeri hedefleri vurdu. Analistler Rusya’nın Donbas’a saldırısının uzun ve kanlı olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Rus saldırıları yoğunlaştı

Cumartesi günü Rus hedefleri arasında Kiev tank fabrikasındaki atölyeler, amiral gemisi Moskva'yı batıran Neptün gemisavar füzesini üreten askeri fabrika ve Rusya Savunma Bakanlığı'nın söylediğine göre Mıkolayiv'de yok edilmiş bir askeri onarım tesisi vardı. Cumartesi günü Ukrayna'nın Karadeniz’deki Odesa havaalanına, kuzeydoğu Harkov kentindeki bir alışveriş merkezine ve batıda Lviv kentine füze saldırıları gerçekleşti. Saldırılar, Rusya'nın kuzeydeki kara birliklerini geri çekmesine rağmen Ukrayna genelindeki bölgeleri füzelerle vurabileceğini hatırlattı.

Doğu kasabalarına bombardıman

Ukraynalı askerler için daha az koruyucu ve stratejik sığınak sunacak açık arazide bir saldırı için ekipman ve güçlerini konuşlandırmaya devam ettiği doğu Ukrayna'daki kasaba ve köylerde ağır Rus bombardımanı yaşandı.

İngiltere’ye misilleme

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova'nın cumartesi günü İngiltere'ye diplomatik misilleme yaptığını, Başbakan Boris Johnson ve diğer üst düzey yetkililerin Ukrayna'ya verdikleri destek nedeniyle ülkeye girişini engellediğini söyledi.

Rusya, Washington'u uyardı

ABD Ukrayna'ya gelişmiş silahlar sağlama çabalarını hızlandırırken Rusya, Washington'u desteğinin öngörülemeyen sonuçları konusunda uyardı.

Diğer önemli gelişmeler

- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, iki aylık yoğun çatışmalardan sonra Ukrayna kuvvetlerinin Azovstal Metal Fabrikası'nın etrafında kuşatılan şehrin sadece küçük bir bölümünü kontrol ettiğini kabul etti. Rusya cumartesi günü stratejik açıdan kritik liman kenti Mariupol'u almaya hazır görünüyordu.

- Birleşmiş Milletler cumartesi günü, 400 milyon insanı besleyen tahıl ihraç eden Karadeniz'deki limanların kapanmasının açlık, kitlesel göç ve siyasi istikrarsızlıkla sonuçlanacak küresel bir gıda felaketini tetikleyebileceği konusunda uyardı.

-Almanya enerji bakanı, Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığı azaltmaya yönelik ulusal çabanın bir parçası olarak vatandaşları perdeleri çekerek ve ev sıcaklıklarını düşürerek enerji tüketimini azaltmaya çağırdı.

- Rus savaş gemisi Moskva'nın batışı, Ukraynalılar tarafından ülkenin en popüler rock müzisyenlerinden birinin yeni bir şarkısı da dahil olmak üzere ikonik bir zafer olarak kutlanıyor.

- Zelenskiy gece geç saatlerde yaptığı konuşmada, Rus kuvvetlerinin Ukrayna genelinde yaklaşık 1000 köy, kasaba ve kentten sınır dışı edildiğini ancak toplulukların büyük zarar gördüğünü söyledi. Ayrıca Ukrayna ordusunun 3 bin kadar asker kaybettiğini de kabul etti.