11 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.04.2022 10:49 | Son Güncelleme: 12.04.2022 11:11

9 maddede Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeler

New York Times muhabiri Cora Engelbrecht, 9 maddede Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeleri aktardı
9 maddede Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeler

Cora Engelbrecht / The New York Times

-Rusya binlerce askeri birliğini, zırhlı kolonlarını ve ikmal araçlarını doğu Ukrayna'nın Donbas bölgesine saldırmak için konuşlandırıyor. Siviller batıya doğru kaçmaya başladı. Rus kuvvetleri pazartesi günü Ukrayna kent ve kasabalarını bombalamaya devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy savaşın en yoğun yıkımına uğrayan, kuşatma altındaki güney kenti Mariupol'da on binlerce kişinin öldüğünü söyledi.

Donbas’ı savunmak daha zor

-Pazartesi günü, Pentagon Rusya'nın yedi haftalık savaşın yeni büyük aşamasına hazırlanmak için doğu Ukrayna'ya piyade ve savaş helikopteri destek birimleri de dahil olmak üzere yüzlerce askeri araç ile ağır silahlar gönderdiğini doğruladı. Pentagon ve bağımsız askeri analistler Donbas'taki bu yeni taarruzun, kuzey ve güneydeki Ukrayna şehirleri ve çevresinde şimdiye kadar yapılan muharebelerden çok farklı görüneceği konusunda uyarıda bulunuyor. Rusya işgalinin kentsel çatışmalar ve zorlu araziler karşısında çıkmaza girdi ancak Donbas'ın daha düz olması ve açık kırsalı, Rusların zırhlı birliklerini ve hava üstünlüğünü destekleyebilir.

Mariupol’da on binlerce ölü var

-Güney Koreli milletvekillerine video bağlantısı aracılığıyla seslenen Zelenskiy “Mariupol yok edildi. On binlerce ölü var. Ancak Ruslar buna rağmen saldırıyı durdurmuyor. Mariupol'u açıkça yıkılmış bir şehre dönüştürmek istiyorlar" diye konuştu. Ukraynalı lider Rusya’nın hazırladığı yeni saldırıyla ulusal direnişlerini kırmayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi.

Donbas sakinleri kaçmaya çalışıyor

-Yetkililer hala Donbas'ta yaşayan sivilleri kaçmaları için zamanlarının tükenmekte olduğuna dair uyardı. Ukraynalı yetkililere göre cuma gününden bu yana doğu Ukrayna'dan kabaca 13 bin 400 sivil tahliye edilirken, ülke genelinde kaçmaya çalışırken öldürülen siviller var. Güvenliğe giden yol tehlikelerle dolu.

Kramatorsk’ta ölü sayısı 57’ye çıktı

-Pazartesi günü Kramatorsk kasabasındaki yetkililer, kalabalık bir tren istasyonuna gerçekleşen Rus füze saldırısında ölenlerin sayısını en az 57 kişi olduğunu, 109 kişinin de yaralandığını açıklayarak sayıları güncelledi. Sivil hedeflere yönelik son saldırılar, yedi haftalık savaşta işlenen vahşetlerin daha çok dikkat çekmesiyle ortaya çıkıyor. Yerel bir belediye başkanı yakın zamanda kurtarılmış, Kiev'i çevreleyen kasabaları birbirine bağlayan bir yolda, üst üste yığılıp yanmış ve parçalanmış cesetlerin görüntülerini paylaştı. Dmitrivka ilçesi belediye başkanı Taras Didiç’e göre Kiev'den Jıtomır kentine uzanan otoyolun bir bölümünde 50 kadar ceset keşfedildi ve otobanı "ölüm yolu" olarak nitelendirdi.

Diğer önemli gelişmeler:

-Bölge valisi, Pazar günü Ukrayna'nın doğusundaki Harkov bölgesine gerçekleştirilen Rus saldırısında bir çocuk da dahil olmak üzere en az 11 kişinin öldüğünü, 14 kişinin yaralandığını açıkladı.

-Avusturya Başbakanı Karl Nehammer dün Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşerek savaşın başlamasından bu yana Rus liderle yüz yüze görüşen ilk Avrupalı lideri oldu. Aralarındaki konuşmanın gergin olduğunu söyledi.

- Fransız uzmanlar Rus birlikleri tarafından işlenen olası savaş suçlarını araştırmak için Ukrayna'ya geldi. Fransız büyükelçisi savaşın başlamasından bu yana ilk defa yabancı bir ulusun bu tür bir yardım sağladığını söyledi.

- Dünya Bankası Ukrayna ekonomisinin bu yıl yaklaşık yüzde 45 küçülmesini beklediğini söyledi. Banka Rusya ekonomisinin şimdiden derin bir resesyonda olduğunu ve yüzde 11 küçülmesinin tahmin edildiğini açıkladı.

© 2022 The New York Times Company