28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 26.04.2022 17:46 | Son Güncelleme: 26.04.2022 19:55

ABD 40 ülkenin askeri liderlerini Almanya'da bir araya getirdi

ABD, 40 ülkenin askeri liderlerini Almanya’da bir araya getirdi. Almanya ilk defa Ukrayna’ya ağır silahlar göndereciğini açıkladı. Rus kuvvetleri Herson’un Belediye Meclisi binasını ele geçirdi
ABD 40 ülkenin askeri liderlerini Almanya'da bir araya getirdi

Victoria Kim, Anushka Patil ve Cora Engelbrecht / The New York Times

ABD bugün müttefiklerini Ukrayna'ya daha fazla askeri destek sözü vermek için bir araya getirdi. Moskova Batı'yı vekalet savaşı sürdürmek ve kayda değer bir nükleer savaş riskini görmezden gelmekle suçlarken, ABD Rusya'nın saldırısını caydırmak ve silahlı kuvvetlerine zarar vermek için hamlelerini hızlandırdı. 

Putin’in ana hedefi 'ABD’nin yalan imparatorluğu'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna savaşını Batı ile daha geniş bir mücadelenin parçası olarak tasvir etti. Şubat ayında işgali başlattığında en büyük hedefinin 'Amerika'nın yalan imparatorluğu' olduğunu ilan etti.

Almanya Ukrayna’ya ağır silahlar gönderecek

Üst düzey Pentagon yetkilisinin ABD'nin savaştaki hedefinin "zayıflamış" bir Rusya olduğunu söylemesinden bir gün sonra, Almanya'nın Ukrayna'ya ilk kez ağır silahlar göndereceğini açıklaması hem Rusya’nın hem de Batılı müttefiklerinin gerilimini artırdı. 

Putin saldırıları hafifletmiyor

ABD, 40 ülkenin askeri liderlerlerini Almanya’da bir araya getirirken, BM Genel Sekreteri'nin ateşkes sağlamak için Moskova'da Putin ile görüşmesi planlanıyordu. Dün, Rus füzelerinin batı ve orta Ukrayna'daki en az beş demiryolu istasyonunu vurmasından sonra, bugün de güney liman kenti Zaporizhzhia'ya füzeler isabet etti. Rus lider saldırısını hafifletme belirtileri göstermedi.

Diğer önemli gelişmeler

Kentin belediye başkanı Ihor Kolikhaiev, Rus güçlerinin güneydeki liman kenti Herson’un Belediye Meclisi binasını ele geçirdiğini söyledi. Ukraynalı ve Batılı yetkililer, Rusya'nın kentin üzerindeki hakimiyetini ilan etmek için düzmece bir referandum planladığı uyarısında bulundu.

BM kuruluşları, Ukrayna'da artan insani ihtiyacın üstesinden gelmek için ek 1,25 milyar dolar bağışta bulundu. Aynı zamanda komşu ülkelere kaçan milyonlarca Ukraynalıyı desteklemek için 1,85 milyar doları da gözden çıkardı. 

Moldova'nın Ukrayna ile sınır komşusu olan ve yüzlerce Rus askerinin konuşlandığı; Kremlin ile uyumlu ayrılıkçı bölgesi Transdinyester’de patlamalar gerçekleşti. Ukraynalı savunma yetkilileri, Rusya’nın bu patlamaları Ukrayna'yı batıdan işgal etmek için bahane oluşturmak amacıyla gerçekleştirdiğini iddia etti.

ABD Başkanı Joe Biden, Bridget Brink'i ABD'nin Ukrayna büyükelçisi olarak atadı. Yetkililer, Rus işgalinden günler önce kapatılan ABD'nin Kiev Büyükelçiliği'nin haftalar içinde yeniden açılacağını duyurdu.

© 2022 The New York Times Company