Helene Cooper and Eric Schmitt / New York Times
İran destekli silahlı grup Husiler uzun yıllar ABD'nin Orta Doğu'daki ortaklarına darbe indirme konusunda o kadar başarılıydılar ki Pentagon’daki savaş uzmanları onların taktiklerinden bazılarını kopyalamaya başladı. Husiler tekne mağazalarında yaygın olarak bulunan ticari radar sistemlerini silah haline getirip daha taşınabilir yaptı. Bunu gören üst düzey bir ABD komutan, deniz piyadelerine benzer bir şey bulmaları konusunda meydan okudu. Eylül 2022'ye gelindiğinde Baltık’taki denizciler Husilerden ilham alan mobil radar sistemlerini uyarlıyorlardı. Yani üst düzey Pentagon yetkilileri, Husiler Kızıldeniz'deki gemilere saldırmaya başlar başlamaz onları geri püskürtmenin zor olacağını biliyordu.
Biden yönetiminin Yemen'deki hava saldırıları üçüncü haftasına yaklaşırken Pentagon, ABD'yi uzun bir savaşa sürüklemeden Husilerin ticari ve donanma gemilerini vurma becerisini yok etmek için inanılmaz derecede ince operasyonlar yapıyor.
Husiler savaş taktiklerini mükemmelleştirdi
ABD'li askeri yetkililer, bunun zor bir görev olduğunu, özellikle de Husilerin düzensiz savaş taktiklerini mükemmelleştirdiğini söylüyor. Grubun ABD savaş uçaklarının bombalayabileceği çok fazla büyük silah deposu yok. Husi savaşçıları, acele etmeden önce uzak sahillerdeki kamyonetlerden fırlattıkları füzelerle sürekli hareket halinde.
Pentagon yetkilileri, yaklaşık iki hafta önce ABD öncülüğündeki ilk hava saldırılarının Yemen'de yaklaşık 30 noktayı vurduğunu ve vurulan hedeflerin yaklaşık yüzde 90'ını yok ettiğini söyledi. Ancak aynı yetkililer, açıkladıkları yüksek başarı oranına rağmen Husilerin Kızıldeniz'den geçen gemilere füze ve insansız hava aracı ateşleme yeteneklerinin yaklaşık %75'ini koruduğunu kabul etti. O zamandan bu yana Pentagon yedi kez daha saldırı düzenledi. Husiler ise Kızıldeniz'den geçen gemilere yönelik saldırılarını sürdürdü.
Suudi Arabistan'ın Yemen'de Husileri yenmeye çalıştığı 2016-19 yılları arasında ABD ordusunun Merkez Komutanlığı’nı yöneten Orgeneral Joseph Votel, "Burada göz ardı edilemeyecek düzeyde bir karmaşıklık var" dedi. Şu ana kadar Pentagon'un stratejisi silahlı Reaper insansız hava araçlarını ve diğer gözetleme platformlarını Yemen semalarına yerleştirmekti. Bu sayede ABD savaş uçakları ve gemileri ortaya çıktıklarında Husilerin hareketli hedeflerini vurulabilecekti.
Mobil hedefleri vurmaya devam edecekler
Geçtiğimiz pazartesi ABD ve İngiltere, Yemen'de dokuz bölgeyi vurdu. Önceki saldırıların aksine bu kez gece saldırısı planlanarak radarların yanı sıra drone ve füze sahalarını ve yer altı silah depolama sığınaklarını da vurdular. Bu hareket Husi savaşçısı ve komutanını öldürecek kadar sert vurmayarak grubun kabiliyetini kırma girişimini yansıtıyor. Ancak yetkililer, analistler daha sabit hedefler ararken mobil hedefleri vurmaya devam edeceklerini söylüyor.
Yaklaşık on yıl süren Suudi hava saldırılarının ardından Husiler, sahip oldukları silahları gizleme, bazılarını kentsel alanlara koyma ve kaçmadan önce araçların veya traktörlerin arkasından füze atma konusunda becerikli. ABD'li yetkililer, Arapların Yemen'e daha fazla silah taşıması nedeniyle, yok edilen silahların yerini yakında İran'ın alacağını söylüyor.
“Cephanellik çeşitliliği akıllara durgunluk verici”
Husilerin, 2014'te Yemen'deki iç savaş başlamadan önce bile yer altında montaj ve üretim tesislerine sahip olduğuna inanılıyor. Grup on yıl önce başkent Sanaa'yı ele geçirdiğinde ülkenin ordu cephaneliğine el koydu. Askeri analistler, o zamandan bu yana çoğu İran tarafından sağlanan çeşitli ve giderek daha ölümcül silahlardan oluşan bir cephanelik oluşturduğunu söyledi. Londra'daki Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nün Ortadoğu uzmanı Fabian Hinz, "Cephaneliklerinin çeşitliliği akıllara durgunluk verici" dedi.
ABD ve ortaklarına 3 seçenek bırakıyor
Askeri analistler, Biden'ın Yemen'deki stratejik hedeflerinin parametreleri göz önüne alındığında, bunun ABD ve koalisyon ortaklarına yalnızca üç geçerli seçenek bıraktığını söylüyor: İran'dan deniz yoluyla gelen silahlara el koyabilirler, kapsamlı istihbarat gerektiren füzeleri bulabilirler veya fırlatma alanlarına saldırabilirler. Üçüncü seçenek en zor olanı.
ABD’li denizciler taktikleri kopyalamaya başladı
Husi savaşçılarının mobil füze rampalarını çeşitli konumlara sakladığına inanılıyor. Böylece ani fırlatmalardan sonra kolayca hareket ettirebiliyorlar. Husilerin mobil manevraları Suudi Arabistan'a karşı o kadar işe yaradı ki, ABD’li denizciler bunları kopyalamak için deneysel bir çaba başlattı. Herhangi bir balıkçı teknesine takılabilen bir Simrad Halo24 radarı olan mobil bir radar geliştirdiler. Kurulumu 5 dakika süren bu radar 3 bin dolara ABD’deki mağazalardan alınabiliyor. Denizciler, Husiler gibi, denizde olup bitenlere ilişkin verileri geri göndermek için radarları nasıl kullanacaklarını araştırıyorlar.
Şu anda ABD Özel Harekat Komutanlığı komutan yardımcısı olan Korgeneral Frank Donovan, güney Kızıldeniz'de faaliyet gösteren 5. Filo Amfibi Görev Gücü’ne liderlik ederken Husilerin radarla ne yaptığını fark etti. Husilerin gemileri nasıl hedef aldığını anlamaya çalışan Donovan, çok geçmeden Husilerin kıyıdaki araçlara hazır radarlar monte edip onları hareket ettirdiklerini fark etti. Benzer bir sistem geliştirmek için 2. Hafif Zırhlı Keşif Taburu'na meydan okudu.
© 2024 The New York Times Company