20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.01.2024 14:14 | Son Güncelleme: 03.01.2024 14:22

ABD istihbaratının yeni değerlendirmesi: Filistinli gruplar Şifa Hastanesi'ni karargah ve rehineleri tutmak için kullandı

Binlerce kişiyi barındıran Şifa Hastanesi, İsrail güçlerinin baskın yapmasıyla kullanılamayacak hale geldi. New York Times’ın ABD istihbaratından edindiği bilgiye göre, Hamas ve Filistin İslami Cihat örgütü Şifa Hastanesi’ni karagah olarak ve bazı rehineleri tutmak için kullandı
Fotoğraf: Daniel Berehulak/The New York Times
Fotoğraf: Daniel Berehulak/The New York Times

Julian E. Barnes / New York Times

Amarikan istihbaratı Hamas ve İsrail’e karşı savaşan ve Filistin İslami Cihat örgütü, birliklerini kontrol etmek ve bazı rehineleri tutmak için Gazze’deki Şifa Hastanesi’ni kullandığına inanıyor. Kasım ayında İsrail güçleri, hastanenin kontrolünü ele geçirmek için büyük bir askeri baskın düzenledi. Hakkında uluslararası inceleme yapılan operasyon çokça eleştirildi. İsrailli yetkililer, Hamas'ın hastanenin altında geniş bir karargah inşa ettiğini iddia ederek buranın askeri hedef haline geldiğini söyledi. Ancak bazı kesimler operasyonun Gazze’deki tıbbi yardımın önemli bir kısmını engellediğini ve Hamas'ın hastaneyi komuta merkezi olarak kullandığına dair çok az kanıt bulunduğunu söyledi.

Baskından günler önce mekanı boşalttılar

Üst düzey bir ABD istihbarat yetkilisi, Amerikan hükümetinin Hamas’ın hastaneyi ve altındaki tünelleri komuta faaliyetleri yürütmek, silah depolamak ve en az birkaç rehineyi tutmak için kullandığına inanmaya devam ettiğini söyledi. Yetkili, Hamas savaşçılarının birkaç gün süren operasyondan günler önce kompleksi boşalttığı ve ayrılırken belge ve elektronik eşyaları yok ettiğini söyledi.

Operasyonun ardından İsrail ordusu gazetecileri hastanenin altındaki tünel ağına götürdü. O dönem Beyaz Saray yetkilileri İsrail ordusunun baskın kararını destekledi. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby 14 Kasım'da, "Hamas'ın söz konusu hastaneyi komuta ve kontrol noktası olarak kullandığını doğrulayan bilgilerimiz var" dedi.

Ölüm bölgesi

Operasyondan bu yana geçen haftalarda haber kuruluşları Hamas'ın hastanedeki varlığına ilişkin sorular sormaya devam etti. Sağlık ve insani yardım kuruluşları da İsrail'in operasyonunu eleştirdi. İsrail güçlerinin hastaneyi basmasının hemen ardından Şifa'yı ziyaret eden Dünya Sağlık Örgütü liderliğindeki ekip burayı “ölüm bölgesi” olarak adlandırdı. Ancak ABD istihbaratının değerlendirmesi, hastanenin Hamas tarafından kullanıldığı yönündeki kesinliğini koruyor. Yetkililer bu istihbaratın Amerika’nın güncel değerlendirmesi olduğunu söyledi.

Hamas ve Filistin İslami Cihad Örgütü tarafından kullanıldı

İstihbarata göre hastane kompleksi hem Hamas hem de Filistin İslami Cihad Örgütü tarafından kullanıldı. İstihbarat ajansı iddiasına dair hiçbir görsel kanıt sunamasa da ABD'li bir yetkili, bilgilerin İsrail ve Amerika'nın kendi istihbaratı tarafından bağımsız olarak toplanan bilgilere dayanması nedeniyle istihbaratlarına güvendiklerini söyledi.

Bölgede 2 rehinenin cesedi bulundu

Hastaneye yapılan baskında bazı kesimler 7 Ekim’de İsrail’in kaçırdığı rehinelerin kurtarılacağını umuyordu. Ancak hiçbir rehinenin kurtarılamadığını açıklayan İsrailli yetkililer kompleksin yakınında 2 rehinenin cesedini bulduklarını söyledi. Yeni ABD istihbarat değerlendirmesi, İsrail'in bazı rehinelerin kompleksin içinde veya altında tutulduğu yönündeki değerlendirmesinin en azından kısmen doğru olduğunu gösteriyor. Ancak Hamas’ın kompleksi boşaltırken rehinleri de götürdüğü belirtiliyor.

© 2023 The New York Times Company