19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 15.05.2022 16:34 | Son Güncelleme: 15.05.2022 16:54

ABD’de iklim değişikliği nedeniyle yükselen deniz sahil evlerini yutuyor

Kuzey Carolina’nın sahil şeridinde yükselen deniz seviyeleri evleri yutuyor. Çöken evlerden birinin sahibi iklim değişikliğinin artık somut bir hale geldiğini düşünüyor
Kuzey Carolina sahilinde Atlantik Okyanusu'nun yuttuğu iki ev. 12 Mayıs 2022 (Fotoğraf: Daniel Pullen/The New York Times)
Kuzey Carolina sahilinde Atlantik Okyanusu'nun yuttuğu iki ev. 12 Mayıs 2022 (Fotoğraf: Daniel Pullen/The New York Times)

Richard Fausset / The New York Times

Geçen hafta milyonlarca insan gibi Hien Pham da yükselen deniz seviyesinin iki katlı, yeşili sahil evini parçaladığı videoyu hayretle izledi.

Pham bu dev sahil evinin sahibiydi. Dört yatak odalı evi 2020 kasımında 275 dolara satın almıştı. Tennessee, Knoxville'de emlakçı olan 30 yaşındaki Pham "Bir zamanlar orada olan bir şeyin artık ortadan kalktığını görmek… Bu kesinlikle açıklayamayacağınız bir duygu” diye konuştu.

Bütün sahildeki konutlar boşaldı

Deniz seviyesinin yükselmesi ile ün salan Trade Winds Beaches adlı şirin sahil de dahil olmak üzere Ocean Drive’ın üç ana sahil alanı artık boş.

Pham’in salı günü çöken evinin videosu sosyal medyada geniş çapta paylaşıldı. Evlerin önündeki kumsal son aylarda büyük ölçüde ortadan kalkınca konutları Atlantik Okyanusu'nun yıkıcı gücüne karşı savunmasız bıraktı.

Sokaktan ilk ev 9 şubatta yüzerek uzaklaştı. Okyanus, Pham’in evinden sadece saatler önce Kaliforniya'dan Ralph Patricelli'nin sahibi olduğu, çift verandalı ve iki katlı ikinci bir evi de yuttu.

Her 5 yılda 2.5 cm yükseliyor

Deniz seviyesindeki yükselmenin kademeli doğası, birçok kıyı toplumunun tehditin uzak olduğunu hissetmesine sebep oluyor. Ancak Atlantik'in önündeki hassas bariyer adaları zinciri Kuzey Carolina'nın Outer Banks’inde durum böyle değil. Federal yetkililer, bölgedeki deniz seviyelerinin her beş yılda yaklaşık iki buçuk santimetre yükseldiğini ve iklim değişikliğinin bunun önemli bir nedeni olduğunu söylüyor.

Devlet yetkilileri, bazı Outer Banks plajlarının yılda 4 metreden fazla küçüldüğünü belirtiyor.

“Saflık ettim”

Doğu Kuzey Carolina Ulusal Parkları müfettişi David Hallac, yükselen denizler ile fırtınaların sıklığının ve yoğunluğunun artmasının Ocean Drive'daki erozyonu yoğunlaştırdığını söyledi. İklim değişikliğinden asla şüphe duymayan Patricelli, evinin ortadan kaybolmasının meseleyi somutlaştırdığını söyledi.

Patricelli “Beni az önce yaptığı düzeyde etkilemeyeceğini sanarak saflık ettiğimi düşünüyorum. Bunu deneyimledikten sonra, kafamda iklim değişikliğinin ne kadar şiddetli olduğuna dair yepyeni bir anlayış var” diyor.

© 2022 The New York Times Company