19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.02.2022 13:52 | Son Güncelleme: 27.02.2022 14:19

ABD’de Rus votkasını boykot çağrıları

Batı'da James Bond tarafından popüler hale getirilen ve uzun süredir Rusya'nın en görünür ihracat kalemlerinden biri olan votka, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimimin ardından ABD’nin bazı eyaletlerinde hedef haline geldi.
ABD’de Rus votkasını boykot çağrıları

Azi Paybarah / The New York Times

New Hampshire’ın Cumhuriyetçi Valisi Chris Sununu, “Rus malı ve Rus markası taşıyan alkollü içkilerin bir sonraki duyuruya kadar devletin işlettiği alkollü içki satış mağazalarından kaldırıldığını açıkladı.
Yine Cumhuriyetçi olan Ohio Valisi Mike DeWine, eyaletten lisans alan alkollü içki dükkanlarında Rusya’nın ünlü markası Standard votkalarının satımının durdurulduğunu duyurdu.

Virginia Eyalet Senatosu'nun etkisi isimlerinden Demokrat L. Louise Lucas, Virginia'da devlet tarafından işletilen yaklaşık 400 alkollü içecek dükkanından tüm Rus votkası ve diğer Rus ürünlerinin kaldırılması çağrısında bulundu.

 Arkansas’ın Cumhuriyetçi Senatörü Tom Cotton, Twitter mesajında “Raflardaki tüm Rus votkalarını boşaltıp, boş şişeleri Molotof kokteyli için kullanmak üzere Ukrayna'ya gönderin” çağrısı yaptı.

Pennsylvania merkezli Philadelphia Inquirer gazetesi Cumartesi günkü nüshasında "Gerçek Rus markalarını bulmak zorlaştı" ifadesini kullandı.

Rus ürünlerini kaldırılıyor

Kanada'nın en kalabalık eyaleti olan Ontario İçki Kontrol Kurulu cuma günü yaptığı açıklamada, "Rusya'da üretilen tüm ürünleri 600'den fazla mağazasından kaldıracağını” duyurdu. Reuters'in bildirdiğine göre, Manitoba ve Newfoundland bölgelerinde de de benzer bir uygulama başladı.

Çatışma zamanlarında tepki gösterilen ülkenin mallarına yönelik ithalat boykotları yeni bir şey değil.

Örneğin 2003'te Fransa yönetiminin Irak'ta ABD liderliğindeki askeri harekata karşı çıkması, bazı Amerikalı politikacıların Fransız şarabını boykot etmesine ve patates kızartmasını özgürlük kızartması (French fries yerine Freedom fries) olarak yeniden adlandırmaya çalışmasına neden oldu. (Oysa ki patates kızartması Belçika menşeli bir yemek).

Ve tıpkı daha önceki çabalarda olduğu gibi, Rus votkasını boykot etmek stratejik bir önlem olmaktan çok sembolik bir hareketten öteye gidemeyecek.

Votka, Rus kültüründe uzun bir geçmişe sahip. The New York Times geçmiş bir yazasında votkayı “Rus sosyal yaşamının ayrılmaz bir parçası” olarak tanımlamıştı. Votka renksiz ve kokusuzdur, çok çeşitli kokteyller yapmak için sayısız katkı ile birleştirilebilir. Votkanın bu çok yönlü tarafı ABD pazarında tutunmasına yardımcı oldu ve çeşitli ülkelerden votka üreticileri arasında şiddetli bir rekabete yol açtı.

US Distilled Spirits Council'e göre, 2020'de ABD’de 692 milyon litre votka satıldı. Üreticiler 7 milyar dolar gelir elde ederken, Rusya’nın ABD pazarındaki payı herkesin tahmininden çok ama çok az.

Pazardaki payı

US Distilled Spirits Council verilerine göre ABD’ye ithal edilen votkada, hacim olarak Rusya menşeili içkilerin payı sadece yüzde 1. Grey Goose, Cîroc, Gallant ve MontBlanc gibi markaları bulunan Fransa’nın ABD pazarındaki payı yüzde 39. Absolut ve DQ gibi votkalarla İsveç yaklaşık yüzde 18 pay alırken, Hollanda yüzde 17, Letonya yüzde 10, İngiltere ve Polonya ise yüzde 5’er paya sahip.

© 2022 The New York Times Company