06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.06.2024 00:35 | Son Güncelleme: 19.06.2024 00:38

ABD'nin Gazze'ye kurduğu iskele işe yaramadı, erken sökülebilir

Gazze'de faaliyet gösteren yardım kuruluşları, ABD'nin 230 milyon dolarlık maliyetle kurduğu geçici iskelenin büyük ölçüde başarısız olduğunu ve planlananın aksine çok daha erken bir vakitte iskelenin sökülebileceğine dikkat çekti
Gazze'de insani yardıma destek için 12 Haziran 2024'te inşa edilen ve ABD ordusu tarafından işletilen geçici iskele (Görüntü: Maxar Technologies via The New York Times)
Gazze'de insani yardıma destek için 12 Haziran 2024'te inşa edilen ve ABD ordusu tarafından işletilen geçici iskele (Görüntü: Maxar Technologies via The New York Times)

Helene Cooper - Eric Schmitt / The New York Times

Yardım kuruluşları, ABD ordusunun Gazze Şeridi'ne insani yardım ulaştırmak için kısa sürede inşa ettiği 230 milyon dolarlık geçici iskelenin görevinde büyük ölçüde başarısız olduğunu ve muhtemelen operasyonların beklenenden haftalar önce sona ereceğini söylüyor.

Kıyı şeridine bağlanmasından bu yana geçici iskele, geçen bir ay içinde sadece yaklaşık 10 gün hizmet verdi. Geri kalan zamanda, dalgalı denizlerin parçalaması sonrası onarıldı, daha fazla hasarı önlemek için söküldü ya da güvenlik endişeleri nedeniyle durduruldu.

Biden yönetimi Gazze'ye yardım ulaştırmak için İsrail'i çok daha etkili bir yol olan kara yollarından daha fazla gıda ve diğer malzemelerin girmesine izin vermeye zorlarken, iskelenin geçici bir önlemden fazlası olması amaçlanmamıştı. Ancak bazı ABD'li askeri yetkililer, iskelenin sınırlı olan hedeflerinin bile yetersiz kalacağını söylüyor.

İskele tasarlandığında sağlık yetkilileri bölgenin kıtlığın eşiğinde olduğu uyarısında bulunuyordu. Son haftalarda İsrail, yardım kuruluşlarına daha fazla erişim izni verdi, ancak gruplar durumun hala vahim olduğunu söylüyor.

Biden yönetimi başlangıçta dalgalı denizlerin iskeleyi çalışamaz hale getirmesinin Eylül ayını bulacağını öngörmüştü. Ancak askeri yetkililer şimdi yardım kuruluşlarını projenin gelecek ay gibi erken bir tarihte sökülebileceği konusunda uyarıyor. Böylece ABD, daha fazla kara yolu açması için İsrail üzerinde baskı yaratacağını düşünüyor.

Başkan Joe Biden Mart ayında, İsrail'in 7 Ekim'de Hamas önderliğinde gerçekleştirdiği saldırılara verdiği askeri yanıtı dizginlemek için daha fazlasını yapmadığı için sert bir şekilde eleştirildiği bir dönemde, ABD ordusuna iskele inşasına başlama emri verdi.

İskele büyük açlığa merhem olmadı

İlk kamyonlar dolusu yardım 17 Mayıs'ta karaya çıkmaya başladı. Yardım grupları, o tarihten bu yana projenin zorlandığını ve Gazze'de yaşayanların büyük bir açlık çektiğini söylüyor.

Yardım çabalarına son darbeyi vuran ABD ordusu, Cuma günü yaptığı açıklamada iskelenin açık denizlerden zarar görmesini engellemek için geçici olarak taşınacağını duyurdu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımda, iskelenin İsrail'e çekileceğini belirterek, "Bu karar kolay alınmadı ancak geçici iskelenin gelecekte de yardım ulaştırmaya devam edebilmesini sağlamak için gerekli" ifadelerine yer verdi. Pentagon sözcülerinden Sabrina Singh Pazartesi günü yaptığı açıklamada iskelenin yeniden bağlanabileceğini ve yardım teslimatlarının bu hafta içinde yeniden başlayabileceğini söyledi.

İskelenin daha çok İsrail'e faydası var

Güvenlik Politikaları Reform Enstitüsü'nün kurucularından Stephen Semler, Quincy Enstitüsü'nün yayın organı Responsible Statecraft için kaleme aldığı makalede iskelenin en azından Filistinliler için işe yaramadığını yazdı. Semler, iskelenin sadece Biden yönetiminin İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanını destekleme politikasına insani bir kılıf sağlamakta başarılı olduğunu savundu.

ABD'li yetkililer, kara yollarının çoğu kapalıyken yardım ulaştırmanın yanı sıra, iskelenin Gazze'ye genel olarak daha fazla insani yardım sağlanması yönündeki acil ihtiyaca da dikkat çektiğini söylüyor. Ancak projenin zorlukları Biden yönetiminin üst düzey yetkililerini hayal kırıklığına uğrattı.

İskele henüz bir saldırı görmedi

Hava koşullarından kaynaklanan gecikmelere ve diğer sorunlara rağmen, parlak bir nokta var: İskele henüz bir saldırıya maruz kalmadı. Yetkililer, iskelenin çalışır durumda olduğu günlerde Gazze'ye binlerce ton yardımın ulaştırılmasını sağladığını söylüyor.

ABD Merkez Komutanlığı'ndan Koramiral Brad Cooper kısa süre önce yaptığı açıklamada iskeledeki sorunların yalnızca beklenmedik hava koşullarından kaynaklandığını söyledi.

Kongre'deki çatlak sesler

Kongre'deki bazı Cumhuriyetçiler projeyi maliyeti ve ABD askerlerine yönelik potansiyel riskleri nedeniyle eleştirdi. Silahlı Hizmetler Komitesi'nin kıdemli Cumhuriyetçi üyesi Mississippi Senatörü Roger Wicker, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada "Bu sorumsuz ve pahalı deney, bariz siyasi açıklama dışında tüm mantığa meydan okuyor: Başkan'ın aşırı sol kanadını yatıştırmak" dedi.

Yardım görevlileri, gıda ve diğer malzemelerin sevkiyatının, kamyonların uzun süre denetlenmesi, sınırlı çalışma saatleri ve İsraillilerin protestoları nedeniyle sınır geçişlerinde yaşanan tıkanıklıklar nedeniyle yavaşladığını söylüyor.

İsrail, girişine izin verdiği yardım miktarı konusunda herhangi bir sınırlama olmadığını savunuyor. Filistinlilere etkin bir şekilde gıda ulaştırılamamasından düzenli olarak yardım gruplarının düzensizliğini ve Hamas'ın hırsızlığını sorumlu tutuyor.

İskeleden Gazze'ye 3 bin 500 ton yardım gitti

Merkez Komutanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, operasyonun başladığı 17 Mayıs'tan bu yana iskele kullanılarak kıyıya 3 bin 500 ton yardım ulaştırıldığını ve bunun yaklaşık 2 bin 500 tonunun iskelenin yeniden demirleyerek 8 Haziran'da faaliyete geçmesinden bu yana teslim edildiğini belirtti.

Ancak yardım grupları, lojistik ve güvenlik sorunları ve yağmalama nedeniyle ulaşan yardımların çoğunun Filistinlilere ulaşmadığını söyledi. Yardım görevlileri Gazze'ye iskele üzerinden her gün sadece yedi kamyon dolusu yardımın ulaştığını, bunun da günde 150 kamyona ulaşma hedefinin çok gerisinde kaldığını söylüyor.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi Küresel Sağlık Politikaları Merkezi Direktörü J. Stephen Morrison, "Hacim ihmal edilebilir düzeyde ve denizler gittikçe daha da çetin bir hale gelecek" şeklinde konuştu.

© 2024 The New York Times Company